DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Hírösszefoglaló

Verstappen-dupla, Aston-óvás – szombati F1-es hírek

Verstappen mindenki előtt jár, Alonsót Sainz miatt büntették, aztán Sainz eredményét óvta meg az Aston, Hamilton a mennyből a pokolba jutott – ez történt a kínai sprint- és időmérőnapon.

A motorsportnap az idei F1-es szezon első sprintjével kezdődött, melyen Max Verstappen győzött Lewis Hamilton előtt, míg a harmadik helyet némi szerencsével Sergio Perez kaparintotta meg – a sprint összefoglalóját itt, végeredményét itt, élő közvetítését pedig itt olvashatjátok, azt pedig, hogy hogy áll most az F1 pontversenye, itt találjátok meg.

A sprint után Max Verstappen elmondta, hogy egy apró műszaki probléma is hátráltatta a minifutam során, míg Lewis Hamilton arról beszélt, hogy hosszú idő óta legjobb eredményét az esős időmérőn megszerzett kiváló rajthelyének köszönheti.

A hétszeres világbajnok arra is kitért, hogy szerinte honfitársa, Lando Norris jobban járt volna, ha az első kanyarban besorol mögé, hiszen így sok pozíciót veszített a csigakanyar külső ívére sodródva – míg csapatfőnöke úgy nyilatkozott, hogy nem Norris tartozik bocsánatkéréssel nekik, hanem fordítva, hiszen az autó miatt kell ilyen kockázatokat vállalnia.

norris-kina



A hajrában történt egy ütközés a két spanyol versenyző, Fernando Alonso és Carlos Sainz között, melyben a kétszeres világbajnok járt rosszabbul, hiszen kiesett a sprintről, ráadásul meg is büntették, így már hat büntetőpontnál jár.

Az Aston Martin versenyzője aláhúzta, hogy ennek ellenére a honfitársával vívott csatát nagyon élvezte, a Sainzcal szintén bajuszt akasztó Charles Leclerc viszont nem érezte így, elmondása szerint a védekezés során a spanyol átlépett egy határt.

Aztán helyi idő szerint délután, magyar idő szerint reggel következett a kvalifikáció, ahol a Red Bull kisajátította az első rajtsort, míg a harmadik helyre az egész hétvégén remeklő Alonso ért oda – az összefoglaló itt, a végeredmény itt, az élő közvetítés pedig itt található, míg a rajtrács ide kattintva érhető el.

verstappen-alonso

A Red Bull története 100. rajtelsőséget megszerző Verstappen elmondása szerint nagyon örült a száraz pályának, mely sokkal jobban feküdt autójának, mint a pénteki körülmények, míg a mögötte végző csapattárs – akiről Christian Horner ismét elismerő szavakkal szólt – elmondta, hogy nagyon feszült volt, miután egy feltartás nehéz helyzetbe hozta, és majdnem kiesett a Q1-ben.

Alonso az időmérő után elmondta, hogy mivel az első kanyarba belehibázott, abban sem volt biztos, hogy érdemes befejezni a végül harmadik rajthelyet érő kört, s büszkeségének is hangot adott azt illetően, hogy három gyorsabb csapat két-két autóját sikerült maga mögé utasítania.

A Ferrarik csak a 6-7. helyre tudták kvalifikálni autójukat, ennek ellenére jó helyzetben lehetnek holnap, ugyanis a beállításokkal már a vasárnapi nagydíjra fókuszáltak. Carlos Sainz pedig különösen elégedett lehet a hetedik hellyel azt követően, hogy a Q2-ben hibázott, és meg is törte autóját, de így is sikerült a Q3-ba verekednie magát.

sainz-kina-3

Nem mindenki volt ettől elragadtatva, az Aston Martin ugyanis úgy értelmezte a sportszabályzat egy pontját, hogy a spanyol nem folytathatta volna az időmérőt balesete után, ezért óvást nyújtottak be, melyet hosszas indoklással utasítottak el a sportfelügyelők.

Ha már óvás és ítélkezés: sajtóhírek szerint felmerült, hogy a közeljövőben változtatni fognak a rajtnál történő kiugrások ellenőrzésén, hogy ne történhessen meg az, ami Dzsiddában Lando Norrisszal, aki bemozdult, mégis szankció nélkül maradt. A versenyzők erről a kérdésről még nem nyilvánítottak véleményt, az új sprintformátumról viszont igen: Hamilton és Perez sem maradéktalanul elégedett.

Apropó, Hamilton. Az időmérő kellemetlen meglepetését a Mercedes britje szolgáltatta azzal, hogy már az első szakaszban búcsúzott, miután kritikus pillanatban hibázott. A hétszeres világbajnok elmondása szerint jelentősen hozzányúltak a beállításokhoz a feloldott parc fermében, de végül rajtavesztettek. Egykori csapattársa, Nico Rosberg ezt követően kőkeményen odaszólt a britnek, aki szerinte csak kifogásokat keres.

hamilton-kina

A brit kiesése, valamint Lance Stroll nem is olyan meglepő búcsúja miatt a kisebb csapatok számára két hely is nyitott volt a Q3-ban, ezek egyikét Valtteri Bottas kaparintotta meg a Sauberrel, azaz sokkal jobban sikerült számára az időmérő, mint hazai pályán versenyző csapattársának. A finn Hülkenbergre, Zhou az előtte indulókra feni a fogát.

És még egy F1-es hír: az amerikai autósport élő legendája, Mario Andretti elárulta, hogy lezajlott az első találkozó a családi csapat és az F1 vezetősége között, melyet Miamiben egy újabb követ – és egyúttal vészjósló módon úgy fogalmazott, hogy ha „az F1 vért kíván”, ő készen áll.

mario-andretti

Az F1-en kívülre tekintve: a Ferrari hármas elsőségét hozta az imolai 6 órás WEC-futam időmérő edzése; hihetetlen versenyen győzött egy újonc beugró versenyző, Nicholas Spinelli a Superbike-ban; Michelisz Norbert pedig a pole-ból aratott győzelemmel kezdte a TCR-szezont.

Sajnos egy szomorú esetről is be kellett ma számolnunk: egy 41 éves navigátor, Alena Krejčíková életét vesztette a cseh ralibajnoki szezonnyitó első szakaszán történt balesetben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: