DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Alonsót büntették a Sainz-ütközésért

Tíz másodperc időbüntetést szabtak ki Fernando Alonsóra – annak ellenére, hogy célba sem ért az F1-es sprinten. A spanyol már hat büntetőpontnál jár 2024-ben.

Nem kapkodtak a versenyfelügyelők: a Fernando Alonso és Carlos Sainz közti, sprinten történt ütközés miatt indított vizsgálat eredményét percekkel a kvalifikáció kezdete előtt hozták nyilvánosságra.

A rendelkezésre álló felvételek és adatok megtekintése után megállapították, Alonso terhelhető felelősséggel az ütközésért, amely következtében az Aston Martin defektet kapott, Sainz autója pedig szintén megsérült.

Alonsót a szabályok értelmében 10 másodperc időbüntetéssel sújtották – mivel Alonso nem fejezte be a futamot, hanem a leintés előtt kiállt, ez a tétel nyilvánvalóan nincs befolyással a végeredményre. Három büntetőpontot is kiszabtak Alonsóra, így a spanyol a 2024-es szezon során már hatot összegyűjtött – 12-nél jár az automatikus egyfutamos eltiltás, egyéves elévülés mellett.

Miért időbüntetést kapott Alonso, ha célba sem ért?

Valószínűleg ez a kérdés merül fel mindenkiben, aki találkozik a hírrel – a stewardok sem hagyták magyarázat nélkül az anomáliát. Az ítéletet közlő dokumentumban kiemelik, a sportszabályzat 54.3-as cikkelyét követve az időbüntetés volt az egyetlen alkalmazható tétel.

Alonso nem ért célba, de mivel a táv 90 %-át teljesítette (19-ből 17 kört), a 20. helyen rangsorolták a sprinten. A versenyfelügyelők javasolták az FIA-nak, hogy a szabály vonatkozó részét módosítsák.Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: