DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 30. csütörtök
F1

Autót tört, mégis „megmentette a napot” Sainz

A Q2-es hibája ellenére is a hetedik helyig jutott az F1-es Kínai Nagydíjon a Ferrari spanyolja, vasárnap viszont jobb tempó kell a dobogóhoz.

Néhány percig úgy tűnt, az eddig remek idényt futó Carlos Sainz számára már a Q2-ben véget ér a Formula-1-es Kínai Nagydíj időmérője, hiszen az utolsó kanyar kijáratán elcsípte a sóderágyat, megforgott a pályán és a szemközti falnak ütközött. A spanyol azonban tovább tudott gurulni a sérült autóval, amit megjavítottak a Ferrari szerelői, és Sainz végül a Q3-ba jutva hetedikként kvalifikált.

„Nyilván volt egy elég hektikus pillanatom a Q2-ben a balesettel. Egyszerű hibát követtem el, kicsit túl keményen találtam el a rázókövet, az kicsit ledobott az ívről, így beleértem a sóderágyba a kijáraton és megforogtam” – mesélte az időmérő után a vegyes zónában Sainz, aki azt is elmondta, miért úszta meg nagyjából az autója:

 

„Közvetlenül azelőtt, hogy eltaláltam volna a falat, sikerült kissé elfordítanom a kormányt, így némileg jobb szögben csapódtam be, mint amilyen irányban mentem. Valószínűleg ez mentette meg a napot, mert elég rosszul festettünk egy ponton, de onnantól kezdve igen erős kört futottunk a Q2-ben, többé-kevésbé az önbizalmat is visszaépítettem, ha lehet így mondani, és elég jó köröket futottam.”

Az Ausztrál Nagydíj győztese hozzátette: „Ki kellett cserélnünk az első szárnyat, ami ezután kicsit másképp teljesített, szóval kicsit változott az autó egyensúlya. Minden első szárny kissé másképp viselkedik.”

 

Amúgy sem volt több ma a Ferrariban

Sainz úgy érzi, hogy egy körön egyébként sem muzsikál túl jól az SF-24-es Sanghajban, főleg a nyújtott kanyaroknak köszönhetően: „Szerintem az előttünk végző autók amúgy is gyorsabbak egy körön ezen a hétvégén. A hosszú, közepes-gyors tempójú kanyarok azok, ahol a Ferrari mindig küszködni látszik. Remélhetőleg holnap jobbak leszünk versenytempóban. Remélhetőleg a futamon meglesz az az egy vagy két tizedmásodperces fordulat, amit szoktunk látni, és elkaphatjuk azokat az autókat, hiszen hosszú a verseny.”

Arra a kérdésre, hogy mire számít konkrétan versenytempóban az első sort kisajátító Red Bullokhoz képest és lát-e esélyt a dobogóra vasárnap, így reflektált Sainz: „Úgy vélem, a Red Bullok helyett inkább arra kell koncentrálnunk, hogy versenytempóban hogyan tudunk átjutni a két McLareneken és az Astonon. Egy körön jobb a tempójuk ezen a hétvégén, de egy teljes versenytávon remélem, hogy lesznek lehetőségeink.”

f1-sainz-ferrari-kina„A probléma az, hogy három autót kell megelőznünk. Suzukában két etapba telt nekem megelőznöm Landót, szóval ahhoz, hogy holnap hármat előzzünk, komoly versenytempót kell mutatnunk, szóval trükkös lesz. Az érzésem az, hogy visszazárkózhatunk, de sokkal jobb tempót kell mutatnunk, mint ma.”

 

Még nem beszélt Leclerc-rel

Az időmérő utáni interjúknál előkerültek még a néhány órával korábbi sprintfutamon történtek, amely után a csapattárs Charles Leclerc úgy érezte, hogy Sainz kissé átlépte a határt a vele szemben mutatott védekezéssel. Sainz elmondta, hogy még nem beszéltek, de nem is nagyon van mit tisztázniuk:

„Nem sikerült beszélnünk, mert ezzel a formátummal nem sok időnk van erre. Valószínűleg ma este megtesszük majd ezt. Mindenesetre nincs semmi feszült ebben. Mind keményen versenyeztünk a sprinten, mások ellenem is keményen harcoltak és nem panaszkodtam.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: