DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 21. kedd

Büntetőpontok: Alonso félúton az eltiltás felé

Fernando Alonso a Melbourne-ben George Russell előtt „elkövetett” veszélyes vezetésért kapott három büntetőpontja mellé három újabbat begyűjtött a kínai sprinten, ezzel már hat egységnél jár – a szabályok értelmében 12 büntetőpontért automatikus eltiltás jár, amire még nem volt példa egyébként, eddig 2022 végén, illetve 2023 Pierre Gasly járt ehhez a legközelebb. Alonso ezzel Logan Sargeanttal holtversenyben a második helyen áll a csibészek listáján, Perez 8 ponttal áll az élen, ám míg a mexikói és az amerikai már ősszel, a spanyol csak jövő tavasszal szabadulhat meg pontoktól – ezek ugyanis 12 hónapig érvényesek.

alonso-china-2

Az alábbi táblázatban azt foglaltuk össze, hogy az egyes versenyzőknek hány büntetőpontja van, és mikor szabadulhatnak meg először ponttól, illetve hánytól:

Sergio Perez

8

szeptember 17. (1)

Logan Sargeant

6

szeptember 3. (2)

Fernando Alonso

6

2025. március 24. (3)

Lance Stroll

5

július 9. (3)

Lewis Hamilton

4

július 29. (2)

George Russell

4

május 28. (2)

Kevin Magnussen

3

2025. március 9. (3)

Yuki Tsunoda

3

június 4. (1)

Valtteri Bottas

2

október 29. (2)

Guanyu Zhou

2

július 23. (2)

Nico Hülkenberg

2

május 29. (2)

Max Verstappen

2

november 19. (2)

Megjegyzés: Sergio Perez egy héttel később további 4 ponttól megválik.

Komatsu: Magnussennek meg kell küzdenie a helyéért

Az már bizonyos, hogy Nico Hülkenberg távozik a Haas istállótól, hogy az Audivá alakuló Sauber (Stake, Kick…) versenyzője legyen, és az is igen valószínűnek tűnik, hogy a Ferrarinál Dzsiddában debütáló Oliver Bearman lesz az utóda. A másik ülés sorsa viszont erősen kérdéses, a paddockban elhangzó pletykák szerint Ocon, Tsunoda és Zhou is szóba jöhet Kevin Magnussen helyén – amellett persze, hogy a dán maga is esélyes lehet a helyének megtartására.

magnussen-bahrein

Amikor Ayao Komatsu csapatfőnöknek feltették a kérdést, hogy Magnussennek meg kell-e küzdenie a helyéért, a japán szakember aligha meglepő módon igennel felelt: „Nem tudok sokat mondani, de természetesen igen, teljesítenie kell. De ebben a helyzetben egy olyan teljesítmény, mint a mostani nagyon, nagyon jó. Viszomt Kevinnek az egész hétvégét össze kell raknia” – utalt Magnussen remek versenytempójára Komatsu, amihez viszont gyenge időmérő társult.

A csapatfőnök arról is beszélt, hogy a mostani teljesítményükkel adott a lehetőség arra, hogy a magasabb polcokról is válogathassanak a pilóták közül: „A legjobb esélyünk arra, hogy jó versenyzőket vonzzunk magunkhoz, a pályán nyújtott teljesítmény, szóval ez a célunk” – mondta, azt viszont nem árulta el, kikkel egyeztetett: „Nem tehetem, az nagyon tisztességtelen lenne azokkal szemben, akikkel tárgyalok! Te sem örülnél, ha bizalmasan beszélnénk, és én elárulnám, hogy beszélgettünk.”

magnussen-imola

Különleges festéssel érkezik Monacóba a McLaren!

A McLaren különleges festéssel emlékezik meg a Monacói Nagydíjon a 30 évvel ezelőtt elhunyt Ayrton Sennáról, aki mindenki másnál többször, összesen hatszor győzött a Hercegség utcáin.

 mclaren-senna-monaco

A különleges festést Senna sisakja ihlette, a háromszoros világbajnok klasszis a brazil zászló színeit viselte magán.

mclaren-senna-monaco-2

Csökkentett formában tarthatja meg F1-es bónuszát a Ferrari?

Zajlanak az egyeztetések a csapatokkal a 2026-ban életbe lépő új Concorde-egyezmény részleteiről, amely a Formula-1 működési alapjait fekteti le. A Motorsport.com számolt be róla, hogy módosulhat némileg a Ferrarit a pénzdíjakból megillető bónusz formája. Az istállók nagyjából a felét kapják meg jelenleg az F1 bevételeinek a Concorde-egyezmény által szabályozott leosztásban: ennek jelentős részét képezi az, hogy a konstruktőri helyezések alapján osztják szét a pénzeket, viszont a Ferrari ezen felül kap még bónuszt is a történelmi jelentősége miatt, hiszen a maranellóiak az egyetlen alakulat, amely a száguldó cirkusz 1950-es indulása óta minden szezonban jelen voltak.

A Motorsport úgy tudja, a jelenlegi megállapodás szerint a Ferrari minimum 5 százalékos részesedést kap a bevételekből. Ezt az alapértéket akkor kapja meg, ha a csapatok számára biztosított bevételrész nem haladja meg az 1,1 milliárd dollárt. Ugyanakkor a mostani Concorde-egyezmény alapján a Scuderia nagyobb részesedésre tehet szert, amennyiben magasabbak a bevételek: ez akár a 10 százalékot is elérheti, ha 1,6 milliárd dollár fölé vagy környékére nő az említett összeg. A Motorsport értesülései szerint viszont a 2026-os új egyezményhez érkezett javaslat szerint a Ferrari bónuszát az alap 5 százalékban maximalizálnák – azaz továbbra is jelentős extrát kapnának a vörösök, viszont kikerülne a növekedési tényező annak kiszámításából.

f1-ferrari-imola-3

„Nem úgy néz ki, hogy vissza fogok térni az F1-be” – Vettel

Sebastian Vettel 2022 végén vonult vissza a Formula-1-től, a hétvégi Emilia-romagnai Nagydíjon azonban jelen volt a paddockban, mindenekelőtt Roland Ratzenberger és Ayrton Senna halálának 30. évfordulója kapcsán. Viszont ezen kívül terjengtek olyan pletykák, hogy a német akár az F1-es visszatérésen is dolgozhat – erről a Pitwall alább látható adásában is beszéltünk utazó tudósítónk, Mészáros Sándor helyszíni információi alapján –, maga a négyszeres világbajnok azonban a Channel 4-nek ugyan elismerte, hogy olykor hiányzik neki az F1, de összességében boldog a jelenlegi életével:

f1-vettel-imola

„Élvezem az életet, különösen a gyerekekkel töltött időt. Természetesen hiányzik a Formula-1 az olyan napokon, mint ez, amikor süt a nap, és telt ház van. Ilyenkor azt kívánom, bárcsak egy versenyképes autóban ülnék, nemcsak úgy itt állnék a rajtrácson” – fogalmazott Vettel. „Ugyanakkor nem úgy néz ki, hogy vissza fogok térni, mert nagyon másképp csinálom a dolgokat. Sok dolog hiányzik, de vannak olyanok is, amelyek egyszerűen nem működnek együtt. Rendkívül nehéz döntés volt, máig fáj, bár szerintem már jobb így másfél év távlatából. Úgy hiszem, meg vagyok elégedve ezzel és élvezem az új életemet.”

Wolff Hornernek: Dolgozz a matekon, a 19 az nem 220

Christian Horner két hete megindította a nagy számháborút azzal, hogy kijelentette: több mint 200-an igazoltak a Mercedes motorrészlegétől, a HPP-től a Red Bullhoz. Mindez annak kapcsán, hangzott el, hogy Zak Brown azt állította, hogy sorra érkeznek az önéletrajzok a Red Bull alkalmazottjaitól Wokingba. „A Mercedestől 220 embert szereztünk meg. 220-an jöttek át a HPP-től [a Mercedes motorrészlege] a Red Bull Powertrainshez. Szóval ha az emberek elvesztéséről beszélünk, én jobban aggódnék ez a 220 ember, semmint egy-két önéletrajz miatt” – mondta akkor Horner.

wolff-2024-2

Most Imolában megkérdezték Toto Wolffot, hogy mit gondol Horner állításáról, s aligha meglepő, hogy ő „kissé máshogy tudja” a dolgokat: „Dolgoznod kell még a matekon. Tizenkilenc mérnök. Egyébként pedig akármekkora is ez a szám, szerintem van egy természetes fluktuáció a csapatok között, ami teljesen normális.”

„A motorrészlegünk a lehető legjobb, csúcskategóriás a vezetőség, nincs egy milliméter sem a HPP-ben, aminek másmilyennek kellene lennie a szervezeti felépítést és az ott dolgozó embereket illetően, akikkel van szerencsém kapcsolatba kerülni. Ez egy tökéletes szervezet.”

Miniszterelnöki vizit: Thaiföld dolgozik az F1-es nagydíj megszerzésén

Thaiföld miniszterelnöke, Srettha Thavisin az Olaszországban tett hivatalos látogatása keretében ellátogatott az Emilia-romagnai Nagydíjra, ahol Stefano Domenicali F1-vezérigazgató mellett a sportág más részvényeseivel is beszédbe elegyedett arról, hogy országa szívesen bekerülne az F1 versenynaptárában. A hírek szerint a kormány támogatása mellett Thavisin a thai többségi tulajdonban lévő Red Bullra is számítana a projektben.

pf-thavisin

Látogatása után a 62 esztendős politikus a közösségi médiában a következőt tette közzé: „A thaiföldi kormány azon szándékával összhangban, hogy a közeljövőben az F1-es versenyeket Thaiföldre hozza, meglátogattam az Autodromo Enzo e Dino Ferrarit, és megbeszélést folytattam a Formula One Group vezetőivel. Ez összhangban van azzal a politikánkkal, hogy Thaiföldet a nemzetközi események és tevékenységek globális térképére helyezzük.”

A bangkoki utcai verseny a tervek szerint 2027-ben vagy 2028-ban kerülhet be a naptárba.

bangkok

Formula1.5 – Russell vezeti a „másodosztályt”

Az F1 történetében egyetlenegy szezonban, 1987-ben rendeztek egy „másodosztályú” bajnokságot is – méghozzá a turbómotorok nélkül induló csapatok számára. Játsszunk el a gondolattal, hogy nézne ki a 2024-es szezon, ha ezúttal is kiírnának egy alternatív bajnokságot, kiemelve a képletből azt a három csapatot, mely az összes idei győzelmet és dobogót megszerezte, s rendre elhoz öt helyet az első hat közül?

Természetesen így is az a három versenyző emelkedik ki a mezőnyből, akik a nagy hatos mögött állnak a bajnokságban, de több érdekeséget is megfigyelhetünk. Nico Hülkenberg stabil teljesítménye (a szezonnyitó óta mindig a 9-11. helyek valamelyikén zárt) ebben az értékelésben sokkal jobban kifizetődik, s azt is láthatjuk, mennyire erősen teljesít csapattársához, a Logan Sargeantot is épphogy megelőző Valtteri Bottashoz viszonyítva Guanyu Zhou.

pf-pf15-imola

A pole-t félkövér, a leggyorsabb kört dőlt betű jelöli, az utóbbiért járó pont a táblázatban a helyezésért járó ponthoz hozzáadva szerepel.

Videók: Így hajtotta meg Senna utolsó F1-es McLarenjét Vettel Imolában

Sebastian Vettel már csütörtökön is az élére állt az Ayrton Senna és Roland Ratzenberger 30 évvel ezelőtti halálára történő megemlékezéseknek azzal, hogy ő vezette Imolában a pálya körbefutását. Vasárnap aztán Senna 1993-as, azaz utolsó McLarenjébe ülhetett be az Emilia-romagnai Nagydíj helyszínén, és azzal körözött, egy brazil zászlót is lengetve a pilótafülkében. Vettel amúgy elismerte: most érzékenyült el az egyik legjobban egész versenyzői karrierje során. Íme, néhány felvétel minderről és a fánkozásról:

Verstappen az imolai győzelme közben még egy virtuális 24 órást is megnyert

Nem elég, hogy a Formula-1-es Emilia-romagnai Nagydíjon versenyzett Max Verstappen – és aratott kemény utolsó körök után győzelmet –, a regnáló világbajnok szombat este még egy etap erejéig a virtuális nürburgringi 24 órásba is beszállt a Team Redline színeiben. A holland egysége aztán vasárnap délután be is húzta a győzelmet, azaz Verstappen úgy nyert a szimulátorversenyen, hogy közben épp pályán volt Imolában!

A Team Redline részéről Luka Crane az online közvetítés során egyébként viccelődött is azzal, hogy „ők egy olyan csapat, amely hagyja, hogy kifejezhesse magát az F1-ben” a holland. „Engedtük neki, hogy induljon Imolában, mert mi ilyen csapat vagyunk. Nem akarjuk meggátolni a versenyzőinket a hobbijukban. Támogatók vagyunk, sosem fogunk vissza senkit.”

f1-verstappen-rb

TCR: Két magyar győzelmet is láthattunk vasárnap

Két magyar győzelmet is láthattunk ezen a hétvégén a TCR különböző sorozataiban. Losonczy Levente a TCR Europe-ban versenyez, amely ezúttal Belgiumba, Zolderbe látogatott – honfitársunk ütközött az időmérőn, a sérült autóval pedig a 10. helyet szerezte meg, amelynek köszönhetően pole-pozícióból rajtolhatott a fordított rajtrácsos versenyen. A főfutamon maradt is a tizedik helyen, a fordított rajtrácsos versenyen viszont élt a lehetőséggel: megőrizte az első pozíciót, és megszerezte első győzelmét a sorozatban – megelőzve hondás csapattársát, Ruben Voltot, valamint Franco Girolamit.

Bucsi Attila közben Spielbergben, a Red Bull Ringen versenyzett a TCR Eastern Europe sorozatban, vagyis a kistúraautózás kelet-európai régiós bajnokságában – amely a Balaton Park Circuiten kezdett legutóbb. Bucsi az ott aratott győzelme után ezúttal is remekelt: megszerezte a pole-pozíciót, majd az első futamon egy ütközés miatt megsérült az autója, amivel így is be tudott érni a dobogó harmadik fokára. A vasárnapi futamon a hetedik helyről rajtolhatott, de felzárkózott, remekül versenyzett, majd az utolsó kör utolsó érdemi féktávján az élre állt és győzelmet aratott – így újabb magyar sikert  láthattunk a hétvége során.

bucsi-m1ra-tcr

fotó: M1RA Facebook

Bokszutcai rajt a „nem elég jó” fejlesztések után az Aston Martinnál

A várakozásokat alulmúló hétvégét teljesít egyelőre az F1-es Emilia-romagnai Nagydíjon az Aston Martin, amely egyébként a leghosszabb listát adta le még pénteken az FIA-nál az Imolába hozott fejlesztéseikről: többek között az első szárnyuk is megújult az első európai állomásra. Ehhez képest Fernando Alonso már a Q1-ben kiszállt, Lance Stroll pedig a Q2-ben búcsúzott az időmérőn – a kanadai ki is mondta, hogy nem elég jó a friss csomag: „Nem ilyen hétvégében reménykedtünk a fejlesztéseinkkel, nem elég versenyképesek. Szerintem minden működik, csak nem elég jók, úgyhogy tovább nyomjuk. Más csapatok versenyképesnek tűnnek, míg mi nem vagyunk eléggé azok jelenleg. Ugyanolyannak érződik, mint tavaly: hoztunk néhány fejlesztést, talán kicsit segítettek, de több kell ahhoz, hogy felzárkózzunk” – összegzett a kanadai.

Az már csak hab a tortán, hogy minden jel szerint Alonso még csak nem is az utolsó sorból, hanem a bokszutcából vághat majd neki a vasárnapi futamnak. Az Aston Martin ugyanis módosított a futómű-beállításokon a spanyol autóján, ami automatikusan bokszutcai rajtot jelent a szabályok értelmében. Az FIA technikai delegáltja, Jo Bauer a stewardok elé is vitte az ügyet, a hivatalos megerősítése ennek csupán formalitás – ezzel amúgy Logan Sargeant léphet majd egyet előre a rajtrácson.

f1-alonso-aston-imola

Indy 500: Penske-tarolás az első időmérőn, Ericsson veszélyben

Szombaton rendezték a jövő hétvégi Indy 500 kvalifikációjának első napját, amelyen hármas Penske-siker született: Will Power teljesítette a leggyorsabb négykörös átlagot 376,197 km/h-s (233,758 mérföld/órás) átlaggal, megelőzve Scott McLaughlint és Josef Newgardent. A top 12 rajtsorrendje egyébként vasárnap dől majd csak el, a legjobb rajthelyekről döntő szakaszba bejutott még például két McLaren Alexander Rossi és Pato O’Ward révén, a kétszeres Indy 500-győztes ex-F1-es Takuma Sato is, illetve az autótörés után az utolsó pillanatokban javító Rinus VeeKay.

Nincs ott ellenben az első 12-ben például Colton Herta és a bajnoki címvédő Alex Palou sem: ők a 13. és 14. helyekről vághatnak neki a jövő vasárnapi ötszáz mérföldesnek. Scott Dixon is alulteljesített a 21. rajthelyével, míg Romain Grosjean 26. lett. Az utolsó négyes pedig szintén újra pályára gurul ma, hogy eldöntsék, melyikük marad le a futamról (a 34 nevezőből 33 indulhat): a névsor legnagyobb meglepetése Marcus Ericsson, aki a hétközi egyik edzésen nagyot is bukott. Ott van még a „kiesőzónában” az újonc és szintén autót röptető Nolan Siegel, a mezőny női versenyzője, Katherine Legge, valamint a tavaly eredetileg nem kvalifikáló, de végül a megsérülő Stefan Wilson helyére beülő Graham Rahal. Folytatás este 21 órától, amikor kialakul a végleges rajtfelállás.

Az Indy 500 kvalifikációjának első napja (a 13-30. rajthelyek eldőltek):

1. Will Power Penske
2. Scott McLaughlin Penske
3. Josef Newgarden Penske
4. Alexander Rossi McLaren
5. Kyle Kirkwood Andretti
6. Kyle Larson McLaren/Hendrick
7. Felix Rosenqvist Meyer Shank
8. Santino Ferrucci Foyt
9. Takuma Sato RLL
10. Pato O’Ward McLaren
11. Rinus VeeKay Carpenter
12. Ryan Hunter-Reay DRR-Cusick
13. Colton Herta Andretti/Curb-Agajanian
14. Alex Palou Ganassi
15. Callum Ilott McLaren
16. Marcus Armstrong Ganassi
17. Ed Carpenter Carpenter
18. Kyffin Simpson Ganassi
19. Marco Andretti Andretti/Curb-Agajanian
20. Helio Castroneves Meyer Shank
21. Scott Dixon Ganassi
22. Agustin Canapino Juncos Hollinger
23. Sting Ray Robb Foyt
24. Christian Rasmussen Carpenter
25. Tom Blomqvist Meyer Shank
26. Romain Grosjean Juncos Hollinger
27. Linus Lundqvist Ganassi
28. Christian Lundgaard RLL
29. Conor Daly DRR-Cusick
30. Pietro Fittipaldi RLL
31. Marcus Ericsson Andretti
32. Nolan Siegel Coyne
33. Katherine Legge Coyne/WR
34. Graham Rahal RLL

indy500-power-penske

Vasárnapi menetrend: jön az F1-es Emilia-romagnai Nagydíj

Az idei első Európában rendezett F1-es futam következik ma Imolában, de az F3, az F2 és a Porsche Szuperkupa versenyzői is megvívnak egymással. Folytatódik továbbá az Indy500-ra való felkészülés, valamint magyar idő szerint fél órával éjfél előtt a NASCAR Cup Series rajogók is a képernyő elé tapadhatnak.

Vasárnap (május 19.)  
08:30 Formula-3, Főfutam (tv: M4 Sport, élő)
10:00 Formula-2, Főfutam (tv: M4 Sport, élő)
11:45 Porsche Szuperkupa, Futam (tv: Eurosport 2, élő)
15:00 Formula-1, Futam (tv: M4 Sport, élő)
18:00-20:00 Indy 500, 7. edzés (NET4+, előfizetés után élő)
21:05-22:05 Indy 500, Időmérő, Top 12 (NET4+, előfizetés után élő)
22:15-23:15 Indy 500, Időmérő, Utolsó esély (NET4+, előfizetés után élő)
23:25-23:55 Indy 500, Időmérő, Top 6 (NET4+, előfizetés után élő)
23:30 NASCAR Cup Series, All-Star Open (tv: Match4, élő)
     
Hétfő (május 20.)  
02:00 NASCAR Cup Series, All-Star Race (tv: Match4, élő)

 

 

Megbüntették Piastrit, elúszott a második rajthely

Három rajthelyes büntetést kapott Oscar Piastri, miután a Q1-ben feltartotta Kevin Magnussent.

A Piastri-Magnussen esetet követően a Haas dán versenyzője csapatrádión rögtön bepanaszolta Piastrit, a versenybírák nem sokkal ezelőtt pedig három helyes rajtbüntetésben részesítették a McLaren ausztrál versenyzőjét.

Piastri büntetésével Lando Norris rajtolhat a második helyről, Charles Leclerc harmadikként indulhat, míg Carlos Sainz a negyedik helyre lép fel.

Bottas a Williamshez tart?

Negyedórán át tárgyalt egymással Valtteri Bottas és James Vowles Williams-csapatfőnök a grove-i istálló motorhome-jában az Emilia-romagnai Nagydíj szombati délelőttjén – számolt be a hírről az Autosport.com.

Miután Bottast lencsevégre kapták, ahogy elhagyja a Williams egységét, természetesen mindenki arról kezdett el találgatni, hogy vajon mi lehetett a téma Bottas és Vowles között. Nos, nagy valószínűség szerint a felek Bottas esetleges Williasmhez történő visszatéréséről beszéltek, miután a finn versenyző szerződése 2024 végén lejár a Stake-nél, Logan Sargeant gyenge teljesítménye miatt pedig felszabadulhat egy hely a legendás istállónál.

 

Már nagyon figyelnek rá a Red Bullnál, mit láthat meg Adrian Newey

A Red Bull technikai igazgatója, Pierre Wache, akinek Adrian Newey távozásával a 2026-os programban a legnagyobb szava lesz, beszélt arról, mennyire ügyelnek rá a csapatnál, hogy milyen technikai részletek kerülhetnek a távozó szakember szeme elé:

„Jelen állás szerint lehetséges egy riválishoz való csatlakozás, ebben az esetben pedig nem számít, hogy hívnak. Fennáll a kockázat, hogy aktuális információt raktároz el az autónkról és főképp a jövőbeli autóról. Emiatt nagyon óvatosak vagyunk” – mondta a Sky Sportsnak Wache.

Ezzel a francia szakember megerősítette a korábbi hírt, melyek szerint a vezető technikai igazgató posztját betöltő Newey-t a 12 hónap múlva esedékes távozás bejelentése után azonnal átállították a közúti RB17 projektjére, a Formula-1-es megbeszéléseken már nem vesz részt, habár egyes nagydíjakon még meg fog jelenni a Red Bullt képviselve.

Fotó: Red Bull Content Pool

Le Mans: Kiválasztottak két főszereplőt

Kijelölték az idei Le Mans-i 24 óráson a Grand Marshal szerepét betöltő expilótát: a tavaly Tom Kristensen által viselt cím idén a háromszoros győztes, jelenleg a Toyota Gazoo Racing Europe alelnöki pozícióját betöltő Kazuki Nakajimát illeti meg. Az összesen tíz Le Mans-on induló, 2021-ben visszavonult expilóta azon mindössze tíz versenyző közé tartozik, akik zsinórban háromszor meg tudták nyerni a legendás egynapos versenyt. Ez azt jelenti, hogy a verseny idén júniusi, szám szerint 92. felvonásán Nakajima vezetheti majd fel a 62 autóból álló mezőnyt.

Szokás szerint a Grand Marshal megnevezésével együtt jelentették be, ki kapja az idei évben a Spirit of Le Mans díjat, mellyel minden évben egy olyan személy munkásságát ismerik el, aki „megtestesíti az endurance-versenyzés értékeit.” Az idei díjazott az Iron Dames alapítója, Deborah Mayer. A korábbi versenyző 2019-ben hozta létre a néhány év alatt a világ legsikeresebb női versenycsapatává váló alakulatot, akik tavaly a WEC-ben igazi áttörést értek el, hiszen a GT-bajnokság második helyén végeztek, nem mellesleg megnyerték az LMGTE géposztály történetének utolsó versenyét.

pf-lemans

Jön a F1-es időmérő Imolában: mutatjuk a menetrendet

Sprintfutamot rendeznek az F3-ban és az F3-ban, folytatódik a felkészülés az Indy500-ra, délután pedig jön az F1-es időmérő: így alakul a szombati program.

Szombat (május 18.) 

10:05 Formula-3, Sprintfutam (tv: M4 Sport, élő)

12:30-13:30 Formula-1, 3. szabadedzés (tv: M4 Sport, élő)

14:15 Formula-2, Sprintfutam (tv: M4 Sport, élő)

14:30-15:30 Indy 500, 6. edzés (NET4+, előfizetés után élő)

16:00-17:00 Formula-1, Időmérő (tv: M4 Sport, élő)

17:00-23:50 Indy 500, Időmérő 1. nap (NET4+, előfizetés után élő)

19:30 NASCAR Truck Series, Futam (tv: Match4, élő)

A teljes hétvégi menetrend ezen a linken található!

f1-leclerc-imola-ferrari

Új versenymérnököt próbált ki Verstappen mellett a Red Bull

Szokatlan hangot hallhattunk az Emilia-romagnai Nagydíj első szabadedzésén Max Verstappen rádióüzeneteiben: nem megszokott versenymérnöke, Gianpiero Lambiase irányította a világbajnok munkáját.

Erre a gyakorlásra felváltotta őt Tom Hart, Verstappen teljesítménymérnöke. A csapat azt közölte, hogy ennek oka Hart tapasztalata volt: azt akarják, hogy több rutint szerezzen ilyen szerepkörben, és ahogy a tavalyi Abu Dhabi Nagydíjon egyszer már kipróbálták Verstappen versenymérnökeként, úgy most ismét megkapta ezt a lehetőséget és feladatkört. 

Volt is dolga egyébként, mert a holland alatt nem igazán akart befordulni az RB20-as, így folyamatosan kommunikált Harttal, kérdéseket tett fel, visszajelzéseket adott neki: mintha képezte volna...

f1-verstappen-redbull_5

fotó: Red Bull Content Pool

Verstappen Hamilton előtt a Forbes kereseti listáján

Közzétette a legjobban kereső sportolók listáját a Forbes. A lap a tavaly májustól idén májusig tartó 12 hónapos időszakot vizsgálta, e szerint pedig Max Verstappen lett a legtöbbet kereső Formula-1-es versenyző. A Forbes szerint a regnáló világbajnok ez idő alatt 81 millió dollárt keresett, ebből 76 millió származott a Red Bull-os szerződéséből, és 5 millió az egyéb pályán kívüli tevékenységeiből. Ezzel Verstappen a lista 17. helyet kaparintotta meg, így négy pozícióval előzi a hétszeres F1-es világbajnok Lewis Hamiltont, aki 21. lett. A Mercedes britjének bevétele 69 millió dollár volt az előző 12 hónapban, viszont ő ebből 12 milliót keresett a pályán kívüli szerződéseivel, és „csak” 57 milliót kapott a csapatától. A Forbes-listát amúgy a labdarúgó Cristiano Ronaldo vezeti 260 millió dolláros bevétellel.

f1-verstappen-hamilton