DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Megóvta az időmérőt Sainz miatt az Aston Martin

Mégsem tekinthető még véglegesnek az F1-es Kínai Nagydíj kvalifikációs eredménye: az Aston szerint nem biztos, hogy Sainz folytathatta volna a Q2-es balesete után.

Szűk két órával a Formula-1-es Kínai Nagydíj időmérőjének leintése után az Aston Martin óvást nyújtott be a kvalifikáció eredményével kapcsolatban – derül ki az FIA és a felügyelők által közzétett dokumentumból.

Az Aston Martin a sportszabályzat 39.6-os cikkelyére hivatkozva nyújtotta be az óvását. Ez azt mondja ki, hogy „bármely versenyző, akinek az autója megáll a pályán az időmérő során, nem vehet részt az edzés további részében”.

f1-sainz-crash-1



Ez alapján egyértelmű, hogy az óvás az ellen szól, hogy Carlos Sainz a Q2-ben történt balesete és autótörése után végül tovább tudott menni és vissza tudott térni a bokszba, ahol a Ferrari szerelői összerakták az autót. A spanyol végül hetedikként kvalifikált – miközben a második szakaszból a 11. helyen esett ki Lance Stroll, azaz az Aston Martin kanadai pilótája bejutott volna a Q3-ba, ha Sainz nem folytatta volna az edzést.

A nagy kérdés alighanem akörül lesz, hogy mi számít „megállásnak a pályán”: Sainz falnak ütközése után az FIA eredményjelző monitorán ugyanis megjelent erről a felirat az 55-ös autó kapcsán, de aztán a ferraris némi várakozás után, orrkúp nélkül meg tudott lódulni.

A felügyelők az Aston Martin mellett „bármely más érintett csapat” képviselőjét is beidézték helyi idő szerint 18 órára, ami magyar idő szerint délnek felel meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: