DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

„Landónak nem kell bocsánatot kérnie, mi tartozunk neki egy jobb autóval” – McLaren

Norris úgy érzi, csalódást okozott csapatának az egyes kanyarban, Andrea Stella azonban nyilvánosan áll ki versenyzője mellett: az autó hibája, hogy kénytelen kockázatokat vállalni.

„Teljesen elszúrtam az egyes kanyart, ez az én hibám. Teljesen elvesztettem az autót, bocsánatot kérek” – ezt rádiózta Lando Norris a Kínai Nagydíj sprintjén. A pénteki esős sprintkvalifikáción megszerzett pole-pozíció előnye rögtön semmissé vált: a második helyről rajtoló Lewis Hamiltonnal harcoltak a vezetésért, de a brit hibázott az egyes kanyarban, amellyel egészen a hetedik pozícióig esett vissza, ahonnan érdemben nem tudott felzárkózni – csak Alonso kiesésének köszönhetően lett végül a hatodik helyezett.

A csapatnál azonban nem hibáztatják őt, sőt szinte Andrea Stella csapatfőnök kért bocsánatot a McLaren vezérpilótájától, amiért nem biztosítanak rendelkezésére annyira versenyképes autót, amellyel nem kell kockáztatni.

„Rögtön elvesztettük a rajtpozíció minden előnyét. Az egyes kanyarban általában lehet használni a külső ívet, de a piszkos ív túl piszkos volt, ami meglepte Landót és lecsúszott a pályáról. Ez volt a futam kulcspillanata” – beszélt a szóban forgó incidensről a riportereknek Stella.„Biztosan nem tartozik bocsánatkéréssel, inkább neki kell megbocsátania. Tudja, hogy ennél többet nyújthatott volna, mi pedig elismerjük, hogy a maximumot próbálja beletenni. Csapatként dolgozunk, ez pedig árulkodik a személyiségéről. Úgy érzi, csalódást okozott a csapatnak, de mi azt mondjuk, ne aggódj Lando, nem okoztál csalódást, nekünk kell jobb autót adnunk neked. Akkor minden könnyebb lesz, mint most, amikor mindig a határon kell lennie. Tehát ez inkább rajtunk múlik. Ezen dolgozik a McLaren rengeteg csapattagja.”

Hol végzett volna Norris a hiba nélkül?

Stella szerint a második helyen, azaz végül Hamilton előtt: az olasz úgy véli, a forgatókönyv az lett volna, hogy Max Verstappen átlépi Norrist, a Mercedes azonban mögötte végez.

„Azt hiszem, az eset nélkül tarthattuk volna a második pozíciót, mivel úgy vélem, összességében gyorsabbak voltunk Hamiltonnál. Nem hiszem, hogy Verstappent legyőztük volna, a mai maximális potenciál a második helyezés volt. A győzelemmel még várnunk kell addig, amíg ennél több fejlesztést kap az autó” – vélekedett Stella.

Ehhez képest Norris negatívabb képet festett le. Szerinte a Mercedes gyorsabb volt náluk, sőt a versenytempót kifejezetten gyengének nevezte, a hiba nélkül sem számított volna erős helyezésre:

„Ezt elbuktam, nem lehet többet elmondani róla. Nyilván próbáltam a külső íven tartani, de ezen az aszfalton elég kicsit szélesen fordulni a hideg gumikkal, máris elvesztettem a hátulját. Sajnálatos, de megtörténik az ilyen. Kicsit frusztrál, de összességében úgy gondolom, sokat küszködtünk a tempóval, ha nincs a DRS, akkor sokkal jobban visszaestem volna. Gyenge volt a tempónk, a végén még egy kis sérülést is összeszedtem” – idézi a Formula1.com a borúlátó értékelést.

„Nem ilyen futamban reménykedtünk, és úgy érzem, amúgy is hasonló pozícióban végeztünk volna. Látjuk, Lewis mennyivel előttünk zárt. Úgy érzem, a Mercedes gyorsabb volt nálunk, de nem sokkal. Egyértelműen több pontot szerezhettünk volna, de pár hiba sokba került nekem” – mondta Norris.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: