Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. október 28. csütörtök
Élő cikkek

LM24 ÉLŐ: Alonsóék győztek!

Nyolcvanhetedik alkalommal is nekivágnak az egynapos száguldásnak Le Mans-ban: a Formula.hu-n a szokásokhoz híven 24 órán át élő szöveges közvetítést olvashattok a világ legnagyobb autóversenyéről!

Mérhetetlenül nagy szeretettel köszöntjük a Formula.hu olvasóit, megkezdődik maratoni élő szöveges közvetítésünk a 87. Le Mans-i 24 órás autóversenyről! Akárcsak a versenyzők, szokás szerint mi is etapokban teljesítjük az egynapos száguldást: a rajttól kezdve éjfélig Gellérfi Gergő ül a klaviatúránál, majd a legnehezebb időszakokat Balogh Tamás (00-04) és Gobodics Tamás (04-08) viszi végig, ezt követően pedig ismét Gellérfi Gergőé lesz a klaviatúra. Kávéfőzőket bekészíteni, tartsatok velünk!

Kezdjük egy-két fontos információval: az egy évvel ezelőtt "belengetett" hiperkorszak a 2020/21-es szezontól valóban elérkezik, a Toyota és az Aston Martin pedig már jelezte is, hogy a GR Super Sporttal, illetve a Valkyrie-rel akarják meghódítani Le Mans-t.

Az idei versenyre kanyarodva: a vártnál eggyel kevesebb autó rajtol el az idei versenyen, miután az amerikai úrvezető, Tracy Krohn annyira összetörte a #99-es Dempsey-Proton autót az edzéseken, hogy az egysége kénytelen volt visszalépni a futamtól.

p1 Szintén fontos információ, hogy a bajnoki címért harcoló #7-es Toyota felfüggesztett büntetéssel kezdi meg a versenyt a sárga zászlós szabályok áthágása miatt: egy újabb vétség esetén három percre büntethetik őket.

gtam Tekintsük át az egyes kategóriák rajtsorrendjét! A kisebbik GTE-kategóriában, az "amatőrök" között, ahol a három pilóta egyike legföljebb bronz, egy másik pedig legföljebb ezüst besorolású lehet, azaz jellemzően 1-2 úrvezető is szerepel az egységekben, aligha meglepő módon a Dempsey-Proton Porsche behúzta az első helyet, esetleg az lehet meglepetés, hogy nem a #77-es, hanem a #88-as autóval (Cairoli, Roda, Hoshino). Mögöttük a testvérautó, majd a #86-as Gulf Porsche, míg a legjobb Ferrari a 4. helyett JMW #84.

gtpro A GTE Próban, a "friss" GT-k közt az Aston Martin vívta ki a rajtelsőséget, méghozzá a #95-ös "dán" autóval (Sorensen, Thiim, Turner), az első öt helyen pedig öt különböző márka, hiszen az Astont sorban a Ford #67, a Corvette #63, a Porsche #93 és a BMW #82 követi. A legjobb Ferrari, a #71-es AF Corse a nyolcadik lett a kvalifikáción.

p2 Az LMP2-ben alapvetően az esélyesek jeleskedtek az időmérőn, a TDS #28 szerezte meg a rajtelsőséget (Duval, Perrodo, Vaxiviere), majd jön a DragonSpeed #31 (Davidsonnal és Maldonadóval), a #36-os Signatech (Lapierre-rel), a #48-as IDEC (Memo Rojasszal) és a #26-os G-Drive (Vergne-nyel). A legjobb Ligier a 6. rajthelyet megszerző United Autosports #22-es egysége (Di Restával és Albuquerque-kel).

p1 Az abszolút rajtelsőséget aligha meglepő módon a Toyoták egymás között bokszolták le, végül a #7-es (Conway, Kobayashi, Lopez) egységhez került, Alonsóék (#8, Buemivel és Nakajimával) mögülük rajtolnak. Őket követi a két SMP és a két Rebellion sormintában, a best of the rest a #17-es orosz egység lett Szirotkin, Orudzsev, Sarrazin felállásban.

A mezőny a felvezető körön... Öt perc múlva rajt!

És elkezdődött! Apróbb helyezkedések, de összességében sima volt a rajt, élen a két Toyota!

gtpro A GTE Pro vezető helyéért már az első körben óriási csata dúl - egyelőre az Aston Martin kitart.

p1 Az első kör végén (természetesen) a két Toyota az élen #7-#8 sorrendben, a #3-as Rebellion viszont megelőzte az SMP-t. Nagy csata lehet köztük a Toyota mögötti legjobb helyezésért!

p2 A TDS #28 megtartotta vezető helyét a P2-ben, míg a helyezkedés a lejobban a Racing Team Nederlandnek sikerült, melyet Van der Garde felhozott a negyedik helyre az első kör végére.

Az első sárga zászló a Tertre Rouge-nál, de már le is vették gyorsan.

gtam Az amatőrök között brutális Proton-fölény: a két Dempsey-egység az első két helyen, a negyedik pedig a "sima" Proton Porsche, a #78-as autó - a Gulf Porsche férkőzött be közéjük.

Központi kérdés lehet az időjárás: a legnagyobb esély az első két órában van a csapadékra, arra pedig 20 százalék a sansz, hogy éjfélig valamikor megérkezik az égi áldás. Holnap elhanyagolható az eső valószínűsége.

KÖRREKORD! Mike Conway 3:17,425-tel adja át Lotterer négyéves csúcsát a múltnak!

p1 A brit verseynző a valaha volt leggyorsabb versenykört teljesíti ezzel – ellenfelek "híján" sem spóról a Toyota!

gtpro Helycsere a Pro élén: Garcia a #63-as Corvette-tel hátrébb taszítja az Astont, miután korábban a Fordot is maga mögé utasította.

3:17,297 – újabb abszolút körrekord Conwaytől!

És a kígyó máris beleharapott a farkába: a P1-esek megkezdték a lekörözéseket, meglepő lenne, ha így is sikerülne javítani a köridőkön.

És meg is érkezett az eső: egyelőre még csak csepereg...

p1 Mintha nem lenne még hátra 23 és fél óra... Kőkemény csatát vív a 3. helyért a Rebellion és az SMP Menezesszel és Petrovval a volánnál!

p1 Tíz másodperc felett a különbség a két Toyota között, Conway nagy előnyt épített ki Buemi előtt.

p1 Nyolc kör elteltével bokszban Petrov és Menezes is – nem tankolták túl az autókat!

p2 A P2-esek is sorra jönnek a bokszba.

gtpro Egészen elképesztő, érintésekkel tarkított közelharc dúl a Pro-kategóriában – alig várjuk, hogy két év múlva már az élmezőnyben láthassuk ugyanezt... (feltéve, hogy a hiperkorszak teljesíti a vele kapcsolatos várakozásokat)

p1 9 kör után jött a #8-as Toyota – ezek szerint Buemi autója volt a könnyebb. Bent járt az #1-es Rebellion is, orrkúpot is cseréltek.

p1 Verseny eleji forma: sikeresen összekevertük a Rebellion egységeit, mindenesetre most már megvagyunk: a sorrend Rebellion #3, SMP #11, Rebellion #1, SMP #17, azaz mindkét tarka autó lenyomta a saját orosz riválisát. Conway is járt kint, 10 kör után.

gtpro Estre jött fel rengeteget a #92-es Porschével, a bajnokság élén álló egység már a harmadik a Corvette és az Aston mögött – még nem voltak kiállások ebben a géposztályban.

p2 Az első bajba kerülő egység: a verseny egyik sötét lova, a #30-as Duqueine autó csigatempóban közlekedik a pályán Jaminnel a volán mögött – a középmezőnyben álltak a probléma előtt.

gtpro Estre már a második helyért támadja Thiimet! És sikeresen: a #92-es Porsche már a második helyen!

p2 Valószínűleg defektet kapott a Duqueine autó, nagyon-nagyon sokáig tart a visszatérés a bokszba...

p2 Ez nagyon sokba került: három-négy percet veszített a #30-as autó, plusz még az extra kiállás jelentette időveszteség.

p1 Füstöl az egyik LMP-egység: a DragonSpeed #10-es autója az, a volánnál az Indy 500-on rajthoz álló (és csúnya balesetet szenvedő) Ben Hanley-vel.

gtam Tegyünk gyorsan említést az idei Le Mans-on közel egy évtized után először tisztán női egységként szereplő #83-as Kessel-autóról: a Ferrari jelenleg az Am-kategória 16., azaz utolsó helyén áll – de a verseny még nagyon hosszú. A volánnál jelenleg Rahel Frey.

gtpro Kezdődnek a Pro-kategória kiállásai 12-13 kör megtétele után: hamarosan meglátjuk, mekkora változások lesznek, ha lesznek az élmezőnyben. Közben azt is láthatjuk, hogy  a #94-es Porsche eleje megrongálódott, előztesen ez tűnt a leggyengébb Porsche-egységnek a négy közül.

p1 Az első órában másodszor is bokszban a Rebellion #1-ese Bruno Sennával – ha minden igaz, defekt miatt.

Egészpályás sárga zászló!

gtam Látványos megpördülés a pole-ból rajtoló, s a kategóriát korábban vezető #88-as Dempsey-autótól – ha minden iga, a bajnoki éllovas Project 1-gyel volt csatában! 

Hoshino tovább tudott menni, el is engedik a mezőnyt.

gtpro Nagyot bukott a Pro éléről induló dán Aston. Nicki Thiim már csak a 7. helyért küzd az első óra végén. A kategória élén Estre támadja Antonio Garcia Corvette-jét, mögöttük pedig a #93-as Porsche igyekszik előre Tandyvel.

Eltelt az első óra két kiemelt eseménnyel: Le Mans történetének leggyorsabb versenykörét és első egészpályás sárga zászlóját láthattuk – a más sorozatokból ismert rendszert a lassú zónánál "súlyosabb", de a safety carnál "enyhébb" esetekre vezették be, működése gyakorlatilag megegyezik a virtuális safety carral, épp ezért ezzel a logóval is fogjuk jelölni.

p1 Egy óra elteltével 15 másodperc előnyben a #7-es Toyota a #8-as előtt, Menezes 35 (Rebellion #3), Petrov 47 (SMP #11) szekundummal mögöttük.

gtam Az élről induló Hoshinót megpördülése és az azt követő kiállás a mezőny legvégére varázsolta vissza.

p2 Kukkantsunk be az idei Le Mans legnépesebb géposztályához: Lapierre vezet a #36-os Signatech-kel Vergne előtt (G-Drive #26), míg Vaxiviere a 3. helyről állt ki a rajtelsőséget megszerző TDS-autóval. Tavaly egyébként épp Vergne-ék kizárása után örökölték meg Lapierre-ék a kategóriasikert.

p1 19 kör után állt ki a 3-4. helyen álló Rebellion és SMP, azaz ez egy 10 körös etap volt, ha minden igaz – Bueminek 11 a Toyotával, a 20. kör végén ő is a bokszba hajt üzemanyagért.

p2 Az egységet finanszírozó úrvezető, Francois Perrodo ült be a TDS-be. A bronz besorolású pilóták közül kiemelkedően jónak számít, bajnoki címmel és Le Mans-i kategóriasikerrel is büszkélkedhet – ettől függetlenül meglepő lenne, ha tartani tudná az élmezőny tempóját.

p1 A 21. kör végén Conway is hozza a Toyotát – azaz jelenleg a 11 körös etapok nevezhetők "üzemszerűnek".

Itt van Hoshino pördülése, mázlija volt a Team Project 1 Porschének...

gtpro 20 másodpercen belül az első 11 helyezett a Próban! A #63-as Corvette-tel Garcia még mindig vezet a Porsche-armada előtt – sorrendben Tandy, Christensen, Bruni, azaz #93, #92, #91.

gtpro A többiek legjobbjai jelenleg: 6. Ford #68 (Müller, 10 mp), 7. AF Corse #51 (Pier Guidi, 12 mp), 11. Aston #95 (Thiim, 18 mp), 13. BMW #81 (Tomczyk, 21 mp). Mindez 20 kör, azaz több mint 260 kilométer után. Szoros!

p2 A TDS eltűnt, mint szürke szamár a ködben, Perrodo már csak a 10. helyen hozza az autót.

p2 A kategória első öt helyén a nagy esélyesek közé tartozó egységek – és a Racing Team Nederland autója, amely a csere után is negyedik, immár De Vriesszel a volánnál.

gtam Vessünk egy pillantást az amatőrökre, ugyanis jelentős változások történtek, mióta nem figyeltünk oda. Fisichella vezet jelenleg az #54-es Spirit of Race Ferrarival, mögötte következik a #77-es Dempsey, majd a #86-os Gulf Porsche. Az egyetlen privát Ford (Keating #85) a negyedik Bleekemolennel, majd jön a WeatherTech Ferrari, a kategória egyik legerősebb egysége, melyet most Vilander vezet. Ahogy a nevek is mutatják, a géposztály nem kizárólag a ténylegesen amatőröknek szól, hiszen minden autóban helyet kaphat egy profi versenyző is.

Természetesen kérdésekre is örömmel válaszolunk: ha akár a szabályokkal, akár mással kapcsolatban nem világos valami, tedd fel kérdésed a Formula Facebook-oldalának megfelelő posztja alatt, és igyekszünk mihamarabb felvilágosítást nyújtani bármiről, amiről csak szeretnétek!

És érkezett is egy kérdés arról, hogy hol lehet nézni a versenyt: az Eurosport 1-es csatornája a telljes 24 órát élőben közvetíti. A televíziós és a szöveges közvetítés együttes fogyasztása is ajánlott!

gtam Egy amatőr Porsche eleje megtört, egy lámpája is hiányzik, egyelőre nem látni, ki az...

gtam Ó, hát ez megint Hoshino... A #88.as Dempsey a pole-ból az utolsó helyre esett vissza a japán versenyzőnek köszönhetően.

gtam Itt a második egészpályás sárga, és közben az MR Racing amatőr Ferrarija defekttel gurulászik a pályán a legifjabb Eddie Cheever kezei között.

És már meg is kapta ismét a zöldet a mezőny, miközben a DragonSpeed #10-es rajtszámú P1-ese ismét a bokszban műszaki problémákkal.

gtam Az 58 esztendős Hoshino ismét a pályán a Dempsey-egységgel – fusson, ki merre lát!

gtpro Kezdődik a Prók második kiállási köre, versenyzőcserékkel súlyosbítva. Ha mindenki letudta a magáét, készíthetünk egy újabb összegzést.

p1 A live timing szerint az összetett harmadik helyén álló Rebellionnal Menezes már négyszer járt a bokszban, míg az élmezőny többi tagja csak háromszor. Én nem hiszek nekik.

gtpro Corvette-Porsche-Porsche-Ford-Ford-Porsche-Ferrari-Ferrari-Ford-Ford-Corvette... A BMW és az Aston szénája finoman szólva sem áll jól lassan két óra elteltével.

p1 A #8-as Toyotától nagyjából egyenlő távolságra van az élen álló testvérautó és a mögöttük érkező #3-as Rebellion: 40-40 másodpercre. Ez azért kezd furcsa lenni.

A verseny egy tizenketted része eltelt, kieső egyelőre nincs, ahogy igazi dráma sem, csak néhány apróbb pitty-putty úgyszólván.

p2 De Vries előz és már harmadik a Nederland-csapat Dallarája! Talán az eddigi legnagyobb meglepetés.

gtam Az amatőröknél Dempsey-ék jöttek ki jobban a cseréből: Andlauer 20 másodperccel vezet a Spirit of Race úrvezetője, Flohr előtt. Mögöttük is nagy átrendeződés, a további sorrend Keating Ford #85, TF Aston #90, JMW Ferrari #84. Az első nyolc helyezett egy percen belül.

p1 Újabb probléma az #1-es Rebellionnal: Senna szemben állt a forgalommal – körhátrányban a Lotterer-fémjelezte autó.

gtam Az Am-kategóriára jellemző dolog történik: a Spirit of Race-nél az úrvezető nem tudja tartani a tempót, már csak 4. Flohr az #54-es Ferrarival – Fisichella még vezette a versenyt ezzel az egységgel.

gtpro gtam Az Aston Martinnak egyelőre csak az egyetlen privát autó ad némi okot az örömre: a két Pro-egység a 13., illetve a 17., utolsó helyen áll, míg az amatőr gyári egység (a LaLaLa-autó, azaz Lamy, Lauda és Dalla Lana) szervójavítás után tökutolsó a teljes mezőnyben. Ezzel szemben a TF Sport kék Vantage-a harmadik és üldözi a Keatinget,

p1 Menezes közeledik a #8-as Toyotára a Rebellionnal, jelenleg ez a leggyorsabb autó a pályán!

p1 Az LMP1-ben elsőként a #17-es SMP cserélt pilótát: az 5. helyen álló egységben Orudzsev váltotta Sarrazint.

gtpro A 4. kör óta az élen áll a #63-as Corvette, melyet most a sokszoros kategóriagyőztes Jan Magnussen hoz a kategória első helyén. Ismét tarkább lett a Pro mezőnye, hiszen mögötte Porsche, Ford, Ferrrari a sorrend. Az első nyolc egység 20 másodpercen belül, egyelőre megjósolni se lehetne, hogy mi lesz ebből...

p2 A P2-eseknél a kiállások negyedik köre zajlik, Lapierre és Vergne az első két helyen adja majd át a Signatech #36-ot és a G-Drive #26-ot. Érdekes, hogy bár mindkét autó Oreca-építésű, előbbi az Alpine, utóbbi pedig az Aurus nevet viseli szponzorációs okokból fakadóan.

Itt a videó Senna megpördüléséről – szerencséje volt, hogy elkerülte a falat:

p1 A háromszoros győztes Lotterer ült be az #1-es Rebellionba, azonban az autót be kellett tolni szerelésre. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a #3-asban lehetnek a svájciak nagy reményei.

p1 p2 Több pilótacsere is volt az elmúlt percekben: Menezes megtette a magáét a Rebellionnal, és Berthonnak adta át az autót, míg Vergne helyére a szélvészgyors Le Mans-i újonc Van Uitert ült be.

p1 Pilótacsere a második helyen is: Alonso ült be Buemi helyére a komoly, 40 másodperc hátrányban lévő Toyotába. Egy kör múlva minden bizonnyal jön Conway is az élről.

p1 És itt a csere a #7-es autónál is, Kobayashi váltja Conwayt, aki új pályacsúcsot futott Le Mans-ban, és magabiztos előnyt épített ki a testvérautóval szemben.

p2 Az LMP2-ben az első 8 másfél percen belül van, ez a különbség még bőven belül van a lehetőségek határán. A sorrend: Signatech #36, G-Drive #26, Nederland #29, DragonSpeed #31, Jackie Chan #37, Jackie Chan #38, United Autosports #22, High Class #20.

p2 gtpro Az LMP2 és a Pro második helyezettjét is 10 másodpercre büntették sárgazászlós kihágás miatt: a G-Drive #26 és a Porsche #93 ezzel időt fog veszíteni a kiállások során, ez küönösen a rémszoros Próban lehet nagyon  kellemetlen.

p1 Majdnem 50 másodperc van a két Toyota között, amikor a verseny nyolcadához közeledünk...

Itt a harmadik egészpályás sárga – megpördült a 9. helyen álló Ford, kérdés, hogy miatta történik-e a lassítás.

p2 Óóóóóóó, a verseny eddigi legkellemesebb meglepetése bajban: a #29-es Nederland-autó, amely Dallara-kasztnival a dobogóért harcolt, defektet kapott, és ezzel jelentősen vissza fog esni!

Zöld-zöld-zöld, folytatódik a száguldás.

p2 Túl a cserén a Nederland, a kategória 16. helyére tértek vissza a defekt után. Kár érte, nagyon szépen mentek.

gtpro Az #51-es Ferrari nagyon vezet, de ez ne zavarjon meg minket: Pier Guidi még nem teljesítette negyedi kiállását a többiekkel ellentétben. Na de most már jön is, a Corvette visszaáll az élre.

p2 Az újonc High Class #20-as egységének legnagyobb neve, Beche számára katasztrofálisan indul a verseny: egy félperces büntetést sikerült begyűjtenie csapata számára sárga  zászló alatt nem sokkal azt követően, hogy beült az autóba.

p2 Koccanással zárult a harmadik óra: King mandínerből vette be a kanyart, miközben a #37-es Jackie Channel megelőzte a #31-es Dragonspeedet és Roberto Gonzalezt.

p1 Alonso valamennyit hozott Kobayashin, de még mindig egy perc felett a hátránya.

p1 Óriási különbségeket láthatunk a privát P1-esek között: annak ellenére, hogy mennyit szenvedett az #1-es Rebellion, így is megelőzik a ByKollest...

p2 A P2 két éllovasa oda-visszapasszolgatta az első helyet: Van Uitert megelőzte Lapierre-t, de a G-Drive Vergne miatt beszedett büntetése miatt csak másodikként jött ki a bokszból a Signatechet átvevő Thiriet mögött. Több tulajdonnév nem fért a mondatba.

Miután az elmúlt években példátlan módon egyetlen autó sem esett ki az első órákban, érdemes megemlítenünk, hogy a célba érési rekord 48 egység tavalyelőttről. Jelenleg az összes elrajtoló, azaz mind a 61 autó versenyben van még.

p1 Na, most már 1 percen belül a #8-as Toyota. Egészen pontosan 57 másodpercre Alonso Kobayashi mögött.

gtpro Hihetetlen szoros a Pro mezőnye, 27 másodpercen belül az első kilenc. A pillanatnyi sorrend: Corvette #63, Ferrari #51, Porsche #93, Ford #68, Ford #67, Ferrari #71, Porsche #91, Porsche #92, Corvette #64. A két BMW 12. és 17., a két Aston 13. és 16. a 17 tagú mezőnyben.

gtpro Miközben az előzőt legépeltem, történt egy helycsere, és utána még kettő. Szép.

gtpro A #67-es Ford most kicsit visszaesik, Bomarito ugyanis bokszáthajtást kapott a csapat veszélyes kiengedése miatt.

p2 A P2 élmezőnye kettészakadt: Thiriet és Van Uitert 3 másodpercre egymástól az első két helyen a #36-os és a #26-os autóval, a két Jackie Chan egyperces hátránnyal követi őket.

gtam Új éllovas az amatőrök közt (legalábbis lesz, ha a Keating és a JMW is teljesíti újabb kiállását). Cooper MacNeil megelőzte a Dempsey-autót a WeatherTech Ferrarival! (a live timing egyébként az ő esetében is eggyel több kiállást mutat, ahogy a Rebellionnál, de ez nem tűnik túl valószínűnek)

gtpro Az eddigi legnagyobb különbség a Pro első két helyezettje között: a Corvette kilenc és fél másodperccel az AF Corse #51-ese előtt. Magnussen és Calado a két sofőr.

gtpro Bomarito a 9. helyre esett vissza  a csapat hibájából, a hátránya most 45 másodperc.

p1 Nemigen beszélünk a P1-esekről, de nincs is nagyon mit mondani: az 57-60 másodperc közötti különbség stagnál a két egység között.

p2 Van Uitert nagy nyomás alá helyezi Thiriet-t a kategória élén – nem fogadnánk rá, hogy a francia úrvezető sokáig bírja az ifjú titánt tartani.

gtam Gary Watkins, az Autosport szakértője mutatott rá egy nagyon érdekes dologra a versenyzők besorolási rendszerének visszássága kapcsán. Felipe Fraga, a Stock Car Brasil második helyezettje, aki számos komoly eredményt tett le az asztalra, ugyanúgy ezüst besorolású, mint az ügyesebb kezű úrvezetők – pedig a tudásszintbeli különbség megkérdőjelezhetetlen. Mivel az Am kategóriában a legénységek egyik tagja legföljebb ezüst besorolású lehet, egy másik pedig szigorúan bronz, az "alulértékelt" versenyzők komoly előnyt jelenthetnek alkalmazóik számára.

p2 Ádáz csata a P2 első helyéért: a Thiriet, Van Uitert sorrend a bokszban is megmaradt, az ifjú holland árnyékként követi a rutinos francia úrvezetőt.

gtam Fals információnak tűnik, amit mondtam nemrég az Am éléről, legalábbis nem annyira egyértelmű a helyzet, mint amilyennek tűnt. Úgy tűnik, elcsúsztak a kiállások egymáshoz képest az élen, hiszen a Keating azóta sem járt kint a bokszban, így az imént említett Fraga továbbra is vezet, most épp a Dempsey-autó előtt. Ő háromszor volt kint, az üldöző Andlauerék már négyszer.

gtpro gtam Kiálláshegyek a GTE-mezőnyben: a Próban az első négyből három jött ki, és Fraga is tankolt 55 kör után az Am első helyéről, és ugyanekkor kijött a JMW #84, a WeatherTech #62 és a TF Aston #90 is. Figyeljünk oda, ehhez képest mikor jönnek Dempsey-ék és a Project 1, az élmezőnyből ők nem voltak most.

p2 Közben volt egy kisebb incidens: a szlovák P2-es forgott meg az Indianapolisban, és kicsit oda is csapta Enqvist a #49-es elejét.

p1 Vessünk egy pillantást a 3. helyért vívot különmeccsre: Berthon és a Rebellion előnye 14 és 38 másodperc a két SMP előtt ebben a pillanatban, a #11-est Vandoorne, a #17-est Orudzsev vezeti most.

p2 Egy hosszú-hosszú csata dőlt el az imént, legalábbis átmenetileg: Van Uitert megelőzte Thiriet-t, a G-Drive #26 átvette a vezetést!

gtam A Project 1 egy körrel a többiek után jött, Dempsey-ékre kell most figyelni, meddig maradnak a pályán.

gtpro Nézzük, mi a helyzet a négy gyártó óriási csatáját hozó Próban: jelenleg négy másodpercen belül az első öt helyezett, a sorrend Corvette (#63, Rockenfeller), Porsche (#93, Bamber), Ferrari (#51, Serra), Ford (#68, Hand), Porsche (#92, Vanthoor).

gtpro Nem beszéltünk még ma a Risiről, mely egy év kihagyás után tér vissza saját nevén Le Mans-ba: az amerikai Ferrari, a Pro kategória egyetlen privát nevezője a 15. helyen áll most, megelőzve a gyengébbik Astont és BMW-t. Többet sajnos nem is tudunk most mondani róluk.

p2 Négy óra, azaz a verseny egyhatoda elteltével továbbra is két boly a P2 élén: Van Uitert és Thiriet kéz a kézben az élen, tőlük 45-70 másodpercre a két Jackie Chan és a DragonSpeed (most épp Maldonadóval), míg a 6. helyezett United Autosports hátránya újabb 40 szekundum.

gtam Hadd hívjam fel a figyelmet egy újabb egységre: az előzetesen nem különösebben sokra taksált #61-es Clearwater Ferrari (a volánnál épp Cressoni) az Am kategória 7. helyén áll, megelőzve többek között a Spirit of Race-t, a Gulf Racinget és a "sima" Protont. Érdemes figyelni a Cressoni-Griffin-Companc hármasra.

p1 Alonso valamennyit faragott: 53 másodperc most a lemaradás Kobayashi mögött.

gtpro Éles előzés a Pro második helyéért: Serra megelőzte Bamber Porschéjét, és felhozza az #51-est Rockenfeller mögé!

gtam Na: most jön a Dempsey-autó a bokszba, azaz 5 körrel a többiek után – ennyivel van elcsúszva Andlauer hozzájuk képest. 

gtpro Serra és Bamber vállvetve faragják a távolságot a verseny eleje óta élen álló Corvette mögött!

gtam A második helyre jött vissza a Dempsey-Proton #77, 36 másodperc hátrányban Keatingék mögött, és fél perccel a JMW Ferrari előtt.

p1 A DragonSpeed P1-ese már a Pro mezőnye mögött áll, egészen rettenetes versenyük van. De legalább az autó szép. Nézzünk is egy képet róla.

p2 A G-Drive megcsinálta a nagyszervizt, Ruszinov ült be, a Signatech viszont még nem, és így is a G-Drive van előrébb.

p1 És időközben éles csata alakult ki a 3. helyért: Vandoorne teljesen ráesett Berthonra, veszélyben a Rebellion futam eleje óta féltve őrzött harmadik pozíciója!

Most a Dunlop-sikánnál jelentettek pár esőcseppet. Éjfélig húsz százalék a csapadék valószínűsége, onnantól a nullához konvergál.

gtpro Helycsere több mint négy óra után: a negyedik kör óta vezető Corvette-et megelőzi Serra, ezzel az #51-es Ferrari előrejön a Pro élére! A kvalifikáción a 12. helyet szerezte meg ez az autó...

p1 Dúl a harc a harmadik helyért, és itt láthattuk, mekkora hátrányt jelent a rutintalanság: Vandoorne a lekörözéseknél nem annyira lendületes, mint a Rebellion, így egyelőre nem került előzési pozícióba.

gtam Mint a svájci vasút: menetrendszerűen megérkezett az év első Dalla Lana-balesete. Most legalább az utolsó helyről dobta kavicságyba az autót szemben aozon esetekkel, amikor a kategóriagyőzelembe kerültek a hibái a #98-as Aston-egység számára.

gtpro Jönnek Próban az újabb kiállások, az élmezőnyből Rockenfeller jött ki először.

gtam Megsérült az Aston hátulja, bokszban a #98-as.

gtam 14 kör után jön ismét az Am élmezőnye, mínusz Dempsey #77. A most Ried által terelgetett Porsche öt kör múlva várható.

gtpro Hopsza, helycsere a bokszban: a #92-es Porsche megelőzte az #51-es Ferrarit – mindketten a Corvette elé jönnek vissza, először vezet a Porsche a versenyben!

p1 A pilótacserék után Laurent és Aljosin folytatják a csapattársaik által megkezdett csatát a 3. helyért – Menezes és Berthon, illetve Petrov és Vandoorne eddig remekelt!

Defektet kapott az #54-es Spirit of Race és a sóderágyban kötött ki! Esélye sem volt Castellaccinak megfogni az autót.

Mindjárt következik az egészpályás sárga, hogy kimentsék az autót.

gtam Fraga lehet a Keating nyerőembere, óriási tempót megy a brazil, és most már tisztán vezetnek a Dempsey előtt!

A furcsa kiállásszámokra alighanem magyarázatot kaptunk Lanti atyától, köszönet neki: az egészpályás sárgás szakaszok alatt nem lehet teletankolni az autót, ha arra kényszerül valaki, hogy ekkor álljon ki a bokszba – a cél, hogy ne essen be mindenki a bokszba a FCY-szakaszok alatt. Ezért jelenhettek meg egyeseknél extra kiállások.

Zöld-zöld-zöld, lehet nyomni neki megint.

p2 A pole-sitter TDS egészen felkapaszkodott a P2 mezőnyében, de az úrvezető Perrodótól az eddiginél jobb teljesítmény kell ahhoz, hogy komoly eredmény legyen belőle...

p2 Beléptünk a 6. órába, s Thiriet helyén Negrao ül immár a Signatechben. A küldetés egyértelmű: elkapni Ruszinovot.

p1 Farigcsál Alonso, mint egy jó szobrász... Most 45 másodperc körül a hátrány.

Megint sárga valahol, egyelőre nem tudjuk, hol és miért.

p2 A térképen egy ma még nem említett autó, az RLR M Sport nem mozdul...

És safety car a mai versenyen először!

p2 A Tertre Rouge-ban a korlátnak csapódott a #43-as autó John Faranóval, ezért van bent a biztonsági autó.

p1 Alonso a bokszban átadta az autót Nakajimának. Szerencse, hogy nem máshol.

p2 Újraindították az RLR-autót.

A biztonsági autós szakasz alaposan szét fogja zilálni a mezőnyt, hiszen Le Mans-ban három külön safety car-vonat van a pályán, és könnyedén megeshet, hogy egy néhány másodperces különbség egy perc felettire nő, ha pont a két autó közé jön be az egyik safety car. A bokszba menni sem feltétlenül érdemes, hiszen rendszerint igen sokat kell várni a pit lane végén – így járt most a két Toyota.

p2 Egy kép az RLR balesetéről. Ez még nem a világvége...

Újra zöld, vége a biztonsági autós szakasznak, próbálhatjuk összeszedni magunkat, hogy ki hol tart...

p1 A #8-as Toyotának nem jött ki jól a biztonsági autó: Nakajima hátránya egy perc felett az autót Kobayashitól átvevő Lopezhez képest.

gtpro A Próban az első 11 egység került egy vonatba, így ők most 10 másdopercen belül kezdik újra a csatát. A Serra-féle Ferrari vezet a #92-es és #93-as Porsche, valamint a sokáig az élen álló Corvette előtt.

gtam Keating, TF, JMW, WeatherTech az állás az amatőrök közt, Dempsey-éknek nem jött ki jól a ritmus.

p1 A két SMP áll most a 3-4. helyen, mivel közvetlenül a Castellacci-féle megpördülés előtt egy hosszabb bokszlátogatása volt a #3-as Rebellionnak. Szép csata volt a pályán, de most a megbízhatóság az oroszok felé billenti a mérleg nyelvét.

Némi eső érkezik percek múlva a versenyirányításs/ közlése szerint.

Lassan a szlovák autót is felírjuk Hoshino mellé az idei Le Mans nagy ámokfutóinak listájára... Kevesen múlott a nagyobb baj.

gtam Egy újabb autó, amelyről még nem beszéltünk: az "autós srác", aki teljesíti élete álmát. A Car Guy Racing az Am középmezőnyében halad, jelenleg épp az alapító Takeshi Kimurával a volán mögött.

p2 Visszavette a vezetést a Signatech a P2-ben! Negrao megelőzte Ruszinovot, kőkemény csata volt!

A pálya "hivatalosan" nedves.

p1 Kapaszkodik vissza a Rebellion, a #17-es SMP-t már lenyomták Laurent-ék! Fél perc a hátrány a #11-es mögött.

A Gulf Racing megállt a pálya szélén.

De már megy is tovább az autó. Helyes, volt elég megszakítás mostanság...

Itt az első nagyobb baleset! Az ámokfutó Hoshino és Fässer ütköztek!

Pályán a safety car, rommá tört a #64-es Corvette, valószínűleg megvan a verseny első kiesője.

Fässler továbbment valahogy azzal a ronccsal...

Nem, nem ment, csak úgy tűnt a kameraképen... Fässler nagyon ki van bukva, hallatszik a rádióban.

Az ok...

...és az okozat.

Itt egy másik felvétel a balesetről, nagyon kemény volt:

gtpro Elviszik a Corvette-et, ezzel a #64-es autó lesz az idei Le Mans első kiesője. 60-an versenyben még.

p1 Úgy tűnik, hogy csökkenni fog a különbség a Toyoták között a biztonsági autó kiállását követően – ha minden igaz, egy vonatban vannak. 

gtpro A Pro élmezőnyét kettévágta a safety car: az első öt maradt egy vonatban, egy Ferrari, egy Porsche, az egy szem Corvette és két Ford.

gtam Az amatőröknél óriási előnyre tettek szert Keatingék! A mögöttük lévő már másik vonatba került, ezzel magabiztosan vezetik a kategóriát.

Ja, a nagy izgalomban el is felejtettük mondani, hogy zöld zászló, de...

...máris sárga, ami lassú zónává alakult.

Lassú zóna és eső, minden adott a káoszhoz. Azt viszont egyelőre nem látni, miért kell 80-ra lassítani a Mulsanne-egyenes végén.

gtam Ahogy leírtam, ki is derült: a #60-as Kessel Ferrarit kellett kiemelni a kavicságyból...

p1 MEKKORA ELŐZÉS! Thomas Laurent egy kőkemény manőverrel szerzi vissza a harmadik helyet a Rebellionnak! 

Amúgy véget ért a lassú zóna. De már megint sárga.

p1 Hát megvan a sárga zászló oka! Rommá tört a #3-as Rebellion eleje féktávon és az egyik SMP is megsérült!

Egészpályás sárga zászló!

Ez még az előzés, itt még minden rendben volt...

p1 A #11-es SMP szedte össze a törmeléket, jöttek is a bokszba, ezzel a nevető harmadik, a #17-es lépett előre a képzeletbeli dobogóra.

p1 Óriási! Egy kört sem veszített a Rebellion, roppant gyorsan összerakták az autót – az persze már kérdés, hogy mi okozta az esetet, lesz-e következmény. És időközben ismét bent a safety car.

p1 És persze a legfontosabb: a #8-as Toyotának egymás után kétszer volt mázlija a safety carral, ezzel az egy perc körüli hátrányukból egy másodperces előny lett, azaz Alonsóék immár vezetik a 24 órás versenyt!

Lassú zónává alakítják a safety cart, ezzel voltaképpen egyszerre kellene zöld és sárga zászlós ikont kitennünk.

p1 Na ez a nem semmi: a rommá tört Rebellion körön belül van az SMP-khez képest, akiknek az orra elől vágódott a falba. Hihetetlen.

p1 Lopez egy másodpercen belül Nakajimához képest, a #7-es előzni fog, ha meglesz a lehetősége, ebben biztosak lehetünk.

gtpro Az előző safety car által szétszedett GTE-élmezőnyt a legutóbbi megint összehozta: Három Porsche, három Ford, két Ferrari és egy Corvette az első kilencesben – egymás nyakán.

p1 Eddig tartott a #8-as vezetése! Egymással csatázó Pro-autók mögé érkezett a páros, és Lopez kihasználta a lehetőséget! Ismét az élen a #7-es!

p2 Nézzük végig a többi kategóriát gyorsan: a P2 élén továbbra is a Signatech nyakán a G-Drive, míg az üldözőbolyt a Jackie Chan-autók, a DragonSpeed és a United Autosports #22-ese alkotják. A verseny elején villogó, majd defektet kapó RT Nederland-Dallara a 14. jelenleg.

gtpro A Próban a #92-es Porsche vezet Estrével Pier Guidi Ferrarija és a Corvette előtt,  nyolc autó 12 másodpercen belül.

gtam A Keating Ford előnye az amatőrök közt bő egy perc a #84-es JMW Ferrari előtt, az autókban most Bleekemolen és Segal. Őket messze lemaradva, de még körön belül követi a Project 1 Porschéje (#56) és a TF Sport Astonja (#90).

p1 gtam Bár továbbra is csak a balesetező #64-es Corvette esett ki, két autót már rettenetesen régóta szerelnek, és egyre kérdésesebbnek tűnik a folytatás: a verseny eleje óta szenvedő DragonSpeed #10-es, valamint a Corvette-et kiütő #88-as Dempsey-Proton a bokszban hosszú-hosszú idők óta.

p1 Száguld a Rebellion a baleset után, Laurent sokkal gyorsabb az SMP-knél! Nem főtt még le ez a pite. Vagy hogy mondják ezt.

p1 Nofene, a DragonSpeed visszajött a pályára – a ByKollest viszont jó ideje szerelik. Nem nagyon beszéltünk még róluk idén, de voltaképpen ugyanazt lehet elmondani, mint az elmúlt években. Lassú kínlódás.

p2 Ismét helycsere a P2 élén: Vergne megelőzi Negraót, újra a G-Drive vezet!

gtpro Eltelt a hetedik óra is a versenyből, a Próban most épp egy újabb kör kiállás zajlik. Estréék vezetése magabiztos négy másodperc – igen, ebben a géposztályban ez már soknak nevezhető.

p1 Túl egy újabb környi kiálláson az üldözőboly, ha frissül a live timing, meglátjuk, mekkora Laurent-ék lemaradása. A francia mindenesetre nagyon keményen nyomja, sokszor a Toyotáknál is gyorsabb.

p1 Aljosinékhez képest mindössze 36 másodperc a Rebellion lemaradása, akik cserébe mindössze 4 másodpercre Szirotkintől. Teljesen nyílt a harmadik hely sorsa.

p1 Az első egyéni hiba a Toyotánál! Lopez futott le a pályáról a Mulsanne-kanyarban, ezzel visszaveszi a vezetést a #8-as autó!

p1 Vízszivárgás miatt bokszban a ByKolles. Nagyon-nagyon-nagyon régóta...

Újabb egészpályás sárga, hirtelen nem látni az okát. 

p1 Lopez újra hibázott, kezd leszakadni Nakajima mögött...

p1 Itt látható az Indianapolis bukóterében kolbászoló #7-es Toyota.

gtam Az imént nyilatkozott a hölgyautó, a #83-as Kessel egyik versenyzője. 1977-ben ért célba utoljára Le Mans-ban tisztán női legénység, azóta még hárman próbálkoztak – sikertelenül.

p1 Laurent stabilan 4-6 másodperccel gyorsabb az SMP-knél körönként, a Rebellion már csak fél percre a 3. helytől. Nem véletlenül igazolta le a Toyota ezt a srácot...

p2 Lapierre vette át Negraótól a Signatech-autót, de a kiállás nem volt zökkenőmentes, így Vergne lélegzetvételnyi előnyhöz jutott.

p2 Úgy néz ki egyébként, hogy háromszereplősre bővülhet a csata a vezetésért, Anthony Davidson ugyanis már fél percen belül a DragonSpeeddel. Amilyen rémesen alakul az amerikaiak P1-es autója számára a verseny, olyan jól megy a P2-es egység!

p2 Emlékezzünk meg a retró-Minardi-festést viselő RT Nederlandról: a kategória utolsó helyére esett vissza az alakulat a harmadik helyről sorrendben egy-egy defekt, büntetés és szerelés után.

p1 Kezdődhet elölről a Rebellion felzárkózása... Egy teljes kört veszített Laurent a legutóbbi kiállásánál, megint alaposan megnőtt a lemaradás.

p1 Az újabb kiállások után ismét egymás nyakán a két Toyota! Lopez kergeti Nakajimát.

A nyolcadik órában járva hivatalosan továbbra is csak egy kiesőnk van, másfelől viszont van három egység amely az elmúlt órákban nem, vagy csak minimálisan volt a pályán: a DragonSpeed #10, a #88-as Dempsey és a ByKolles-autó. A #98-as LaLaLa-Aston szintén nagyon sok idő után tér vissza a pályára épp most.

gtam És a #98-as Aston a pálya szélén. Visszaküldték egy hosszú-hosszú szerelés után és megállt az első körén. Ezt vagy megszereli magának Lamy, vagy befejezik a versenyt.

gtam Teljesen leállt az autó, csak a vészvillogó világít. Ez nem jó.

p1 Egy érdekes információ: beidézték a #3-as Rebellion csapatmenedzserét a versenyigazgatáshoz. Ez biztos, hogy nem jelent jót.

p2 Az ember, akinek minden szava arany: Giedo van der Garde nyilatkozott a csapatát sújtó balszerencsehullámról.

p1 Fernando Alonso és Sebastien Buemi is elmondta, hogy egyszerűen nem tudják felvenni a versenyt nyers tempó terén a #7-es autóval. Ezt persze láttuk is...

gtpro A GTE Próban, a legsűrűbb kategóriában most kicsit megmerevedtek a harcállások: a #92-es Porsche és Estre kb. 10 másodperc előnnyel vezet az üldöző hármas előtt, melyet egy-egy Ferrari, Corvette és Ford alkot, Pier Guidivel, Corvette-tel és Tincknell-lel. Ez a #67-es számú Ford, melyen a brit Priaulx-val és Bomaritóval osztozik.

p1 Ingadozik a különbség a két Toyota között, egy gyengébb Lopez-körrel Nakajima közel 9 másodpercre növelte előnyét. De a nap leggyorsabb embere, Mike Conway már készül visszaülni...

p2 Öten jelenleg körön belül a P2-ben: az élen álló páros, a DragonSpeed és a két Jackie Chan-autó.

gtam Megvan a második kieső: a hivatalos időmérés tanúsága szerint a #98-as Aston Martin, mely az első pillanattól fogva kínlódott, feladta a versenyt. Kár érte, nagy potenciál volt ebben az autóban.

gtam Változhatnak a dolgok az amatőr kategóriában: a tulajdonos-úrvezető Ben Keating kezében kezd elolvadni a lila Ford előnye, Jeff Segal nagy tempóban zárkózik fel a JMW Ferrarival.

És közben beléptünk a 9. órába, azaz a verseny egyharmada eltelt.

gtpro gtam A versenybírák felmentették Hoshinót: 7000 euró bírságot és 7 büntetőpontot kapott Fässler a #64-es Corvette versenyének véget vető balesetért.

p1 Buemi ült vissza a #8-as autóba, ez azt is jelenti, hogy mindjárt jön Conway a #7-esbe. Izgatottan várjuk, hogy fel tudja-e venni ugyanazt a tempót, amit a verseny elején diktált.

p1 Többórányi szerelés után a DragonSpeed és a ByKolles is újra a pályán. Kérdés, hogy meddig...

Vigyázat, személyes vélemény következik: a Project 1 autója valami rettenetesen jól néz ki.

p1 Ennél persze egy fokkal fontosabb, hogy a #7-es kiállása jobban sikerült, mint  a #8-asé, azaz Conway elkezdheti leszakítani magáról Buemit, hiszen az élre tért vissza a kiállása után.

p1 A Rebellion folytatja végeláthatatlan harcát a felzárkózásért – és ami azt illeti, egész eredményesen. Most Menezes űzi-hajtja az SMP-ket, és közeledik rájuk körről-körre. Most két percre van tőlük éppen.

gtam A kanadai Wei Lu pördült meg a kategória második helyén álló JMW Ferrarival! Az élen álló autóban most Bleekemolen, ezzel nőni fog a Keating Ford előnye.

gtam 45 másodpercet veszített a #84-es Ferrari. Sokba került ez a megpördülés.

p2 Tíz másodperccel többet töltött a bokszban a G-Drive, mint a Signatech, ezzel ismét összébb csukódott az olló. Vergne helyére Van Uitert ült, őt kergeti most Lapierre.

p1 Egészen szenzációs tempót megy Menezes (is) a Rebellionnal: most épp egy 3:18,720-at futott, ami csak pár tizeddel marad el a #8-as Toyota legjobb körénél!

p2 Nicolas Lapierre nem egy izgulós típus...

gtpro Csatt! Pla és Müller csatázott egymással a 10-11. helyen, összeütköztek a sikánban, röpült néhány alkatrész, pördült a Ford, aztán mentek tovább mindketten.

gtam Az amatőröknél most a 4. helyen álló TF Sport Aston (a gyár egyetlen reménye) közeledik nagyon 2-3. helyezettre – a JMW-nél és a Project 1-nál ugyanis úrvezetők ülnek az autóban, a kék Astonban viszont nem...

Íme a kontakt a két autó között:

gtpro Újabb helycsere a Pro élén: Calado visszaviszi az élre a #51-es Ferrarit. A Ford nem vezetett még, de folyamatosan lőtávolban (értsd: másodperceken belül) vannak.

A #10-es DragonSpeed és a #88-as Dempsey még mindig a bokszban, egyre kétségesebb a folytatásuk...

p2 Hú, Terescsenko csúszott keresztbe a Ford-sikánokban tökön-paszulyon. Látványos volt. de az autó aligha élvezte.

Beléptünk a verseny tizedik órájába, elérkezett az első pilótacsere ideje nálunk is: Gellérfi Gergő köszöni megtisztelő figyelmeteket, és átadja a szót Balogh Tamásnak, aki a szenzációsnak ígérkező MotoGP-versenynap előtt néhány órára átveszi a 24 órás közvetítést, és tolmácsolja nektek az éjszaka legérdekesebb történéseit. Maradjatok velünk egészen holnap délutánig!

Köszöntöm én is az ilyen késői órán is velünk tartó Olvasókat, gyorsan fussuk is át, melyik kategóriában ki vezet kilenc óra elteltével: az LMP1-ben a #7-es Toyota, az LMP2-ben a #26-os G-Drive, a GTE Próban a #92-es Porsche, míg a GTE Am kategóriában a #85-ös Keating Motorsports áll az élen.. Ezek közül a GTE Próban jelent ez változást, nem sokáig vezetett tehát az #51-es Ferrari.

gtpro Alex Lynn pörgött meg az imént a #97-es Astonnal a Porsche-kanyaroknál, emiatt lassú zóna is lépett életbe.

Az egyébként örömteli, hogy az amatőröket leszámítva mindenhol körön belül van egymáshoz képest az éllovas és a második helyezett, szóval nagyon nincs még lefutva ez a verseny. Az abszolútban Conway most épp 12 másodperccel előti Buemit.

p2 Közben mutatjuk videón Tereschenko nem sokkal ezelőtti hibáját (a legalsót tessék nézni, sajnos csak így tweetfolyamban lehet beágyazni...):

 

gtam Gyors korrekció az egyelőre aludni nem tudó Gellérfi kollégának köszönhetően: a GTE Am kategóriában is körön belül van a második helyezett, csupán a Live Timing frissül néha furán. Szóval pláne érdemes ébren maradni!

Továbbra is lassú zóna érvényben, ahol Lynn az imént a kelleténél közelebbről megismerkedett a fallal, a sportbírók vizsgálgatják a korlátot.

gtpro A megforgás audiovizuális formában:

gtpro Hoppá, Marco Sorensen vágja a falba a #95-ös Astont! Biztonsági autó(k) a pályán.

gtpro Elég nagy csattanás volt, az Indianapolis-kanyar felé menet száguldott át a kavicságyon az autó.

gtpro Szerencsére maga Sorensen jól van, saját lábán hagyta el a baleset helyszínét. Biztonsági autók tehát a pályán, na vajon ez hogyan rajzolja át az állást?

p1 Óvatosan kell ilyenkor bánni a Live Timinggal, de az alapján ezúttal nem járt jól a #8-as Toyota: vélhetően külön vonatba kerültek, mert most 1 perc 47 másodpercre hízott a #7-essel szembeni hátrány.

gtpro És már el is dőlt, hogy hivatalosan is kiesett a #95-ös gép. Ők a harmadik egység, amely feladták az idei viadalt, ami azért még mindig elég jó arány.

gtpro A baleset videón:

 

p2 Olybá tűnik, hogy a P2-ben is szétszakította az élmenőket a safety car: a G-Drive előnye is jelentősen megugrott a #36-os Signatech előtt.

Amíg tart a körözés a biztonsági autó mögött, érdemes elolvasni, mi is történt az utóbbi órákban - főleg azoknak, akik esetleg most tudnak bekapcsolódni a versenybe.

gtpro Sőt, annyira rosszul jött ki ez az SC-fázis, hogy a GTE Próban is kétszereplőssé olvadt a közvetlen élboly: a #92-es Porsche és az #51-es AF Corse Ferrari elszakadt ezáltal az üldözőktől.

Vége a biztonsági autós időszaknak, hamarosan helyreáll a rend és megtudjuk, pontosan hogyan is változott a sorrend.

p1 Valóban elszakadt egymástól a két Toyota, ráadásul most a #8-as bokszol is, szóval végképp meglépett a #7-es. És változás van mögöttük is: a #3-as Rebellion feljött negyediknek, átlépve a #11-es SMP-t - úgy tűnik, Petrovék is rajtavesztettek a safety caron és a fázis alatti bokszlátogatáson.

gtpro Változás megint a GTE Pro élén: a változatosság kedvéért James Calado újra átvette a vezetést az #51-es Ferrarival.

p1 Bokszban járt Conway is: ha lehet hinni, a #7-es két perc fölötti előnnyel vezet most a #8-as előtt.

Na azért mégsem annyi, még valószínűleg a bokszkiállás előtti állapotot láttuk: 1 perc 13 másodperc a különbség. De az is több, mint volt egy jó fél órája.

gtpro Nagyjából ugyanekkora a különbség a GTE Próban is, ahol az #51-es ferrari és a #92-es Porsche vezet jó egy perccel a többiek előtt, s a többiek alatt most a #93-as Porschét, a #63-as Corvette-t, a #67-es Fordot, a #31-es Fordot, a #91-es Porschét és a #68-as Fordot értsük: ők így mindannyian elég közel egymáshoz.

p1 Megint bajban a #10-es DragonSpeed: a verseny eleje óta kínlódó autó elég lassan haladt Renger van der Zandével a volánnál. Sárga zászló.

Pedig épp az imént tértek vissza a pályára a magasságos ég tudja, hány óra szerelés után, de most sem üzemelt sokáig az autó.

Közben eltelt egy újabb óra, szám szerint a tizedik, ezzel egész pontosan a verseny 41,66 százalékán jutottunk túl.

p1 Miközben véget is ért a sárga zászlós etap, gyorsan ejtsünk szót a Toyota üldözőiről: a #17-es SMP jelenleg a harmadik, megelőzve a #3-as Rebelliont - sőt, mire ezt leírtam, már a #11-es SMP a negyedik.

p2 Újabb bokszkiállási kör az LMP2 élmezőnyében, Job van Uitert továbbra is vezet Pierre Thiriet előtt, de még egyébként a #38-as Jackie Chan Racing is körön belül, őket pedig a #31-es DragonSpeed üldözi, immár Maldonadóval a volánnál.

gtpro "Meglepő" fordulat: megint változott a GT-éllovas személye, ugyanis újból a #92-es Porsche vezet. Továbbra is ez a kategória a legizgalmasabb.

p1 Buemi közben némileg közelebb tudott lopódzni Conwayhez: most épp 1 óra 4 perc a különbség a két Toyota között.

p1 Bokszban a #11-es SMP Racing, Vandoorne váltja Petrovot, most az ötödik helyen haladnak. A belga pár perce még a Twitteren jelezte, hogy hamarosan eljön az ő ideje:

 

gtpro  Kint járt a bokszban a versenyt vezető #92-es Porsche, maradt a Ferrari előtt egyelőre.

p1 Hopp, falban a #17-es SMP Racing az abszolút harmadik helyről! Egor Orudzhev hibázott, jön a biztonsági autó!

Elég nagy volt a becsapódás, nem kizárt, hogy ezzel véget is ér a versenyük.

Fotón az ütközés eredménye:

De ha már valószínűsíthető kiesés: a Live Timing tanúsága szerint a #10-es DragonSpeed is feladta a kilátástalannak tűnő küzdelmet, az idei viadal során negyedik egységként.

p1 Pályán még a safety car, s úgy tűnik, a #3-as Rebellion ezzel a kieséssel visszakapaszkodott dobogós pozícióba, megelőzve a #11-es SMP-t és az #1-es Rebelliont.

p1 Úgy tűnik, ez az SC-periódus most megint a #8-asnak kedvez: a #7-es Toyota épp a biztonsági autó alatt állt ki, s ezúttal csak Buemi mögé tudott visszatérni - igaz, elvileg legalább ugyanazon a vonaton ülnek.

Orudzhev balesete mozgóképen - és egyúttal megvan az ötödik kieső egység is, az autót még mindig menteni kell.

 

p1 Megjárta a bokszot a #3-as Rebellion, Nathanael Berthon pattant a volán mögé, és bár elég sokat kellett állnia a bokszkijáratnál a következő SC-re várva, egyelőre úgy néz ki, így is maradt a harmadik helyen, bár azért várjuk még meg ezzel, amíg frissít az eredménykövető.

gtpro gtam Ha már pilótacserék: a GTE Pro két éllovasánál immár Laurens Vanthoor (#92-es Porsche) és Daniel Serra (#51-es AF Corse) ül az autóban, míg az amatőröknél magabiztosan vezető Keating Fordot immár Felipe Fraga terelgeti.

Zöld zászló, vége a biztonsági autós fázisnak - na lássuk, lesz-e csata a két Toyota között, elvileg néhány másodpercre egymástól a #8-as és a #7-es!

p1 Conway eléggé megküzd azzal, hogy áthámozza magát az egyéb kategóriák autóin, ezt pedig ki tudja használni Buemi - igaz, így is csak 2,8 szekundum a svájci előnye.

gtpro A GTE Próban is gyakorlatilag ugyanekkora a különbség: Vanthoor megőrizte a vezetést Serra előtt.

p1 Conway 1,4 másodpercre megközelítette Buemit: csata a láthatáron az abszolút első helyért!

p1 Utol is érte a #7-es a #8-ast, de támadás egyelőre nincs.

Eltelt egy újabb óra, konkrétan a 11., és bizony egy másodpercen belül az első kettő az abszolút értékelésben - nincs ez még lefutva, nagyon nincs!

p1 p2 gtpro gtam Gyorsan fussuk is át az éllovasokat: LMP1-ben a #8-as Toyota, LMP2-ben a #26-os G-Drive, GTE Próban a #92-es Porsche, az amatőrök között pedig a #85-ös Keating Ford vezet.

Ezt most csak úgy itt hagyjuk, mert nem sok szebb dolog van az éjszakai Le Mans-nál - kár, hogy a képen szereplő autó egy ideje már nincs versenyben...

Edzenek rendesen a toyotások... Közben Alonso pedig már beöltözött, de elképzelhető, hogy Buemi marad még egy etapra.

 

p1 Bent járt a bokszban a #8-as, valóban maradt Buemi a volán mögött. Így most Conway és a #7-es vezet, de nyilván rövidesen jönnek ők is.

GIF a némileg ideges Alonsóról, ő már ment volna vezetni:

 

gtpro Kis kitekintés a GT élmezőnyére: Vanthoor konstansan jobb tempót diktál, mint Serra, így a #92-es Porsche előnye már húsz másodpercre hízott az #51-es Ferrari előtt.

p1 Bent járt a harmadik és negyedik helyen álló #3-as Rebellion és a #11-es SMP Racing. És lassan jön a #7-es Toyota is.

p1 Pilótát is cserél a #7-es, Kobayashi váltja Conwayt - a japán pedig hajszál híján, de visszajön a #8-as elé, így ismét vezet a #7-es!

Ez valami gyö-nyö-rű.

Egy pillanatra felvillant a sárga zászló, de aztán már vissza is vonták. Ezt megúsztuk mi is, meg az a valaki is, aki kiváltotta.

p1 Kobayashi nem tud egyelőre elszakadni, a Live Timing tanúsága szerint konstansan egy másodperc alatt a különbség a Toyoták között.

gtam Kevés szó esik az amatőrökről, de ennek az az oka, hogy egyelőre az a legsimább kategória: Fraga előnye három perc fölötti az #56-os egység előtt.

p2 Mindeközben az LMP2-ben is versenyzőcserék történtek az élbolyban: Roman Rusinov ült be a vezető #26-os G-Drive-ba, míg őt most André Negrao próbálhatja meg levadászni a #36-os Signatech Alpine-nal.

Sárga zászló az Indianapolisban, a #49-es Ligier állt bele a falba. Henning Enqvist az elkövető, most már lassú zóna érvényben.

p1 Közben még mindig egymás nyakán a Toyoták: na jó, most már egy másodperc fölött Kobayashi előnye...

Biztonsági autó! Na mi történt a Porsche-kanyaroknál?

p2 Megint a #49-es Ligier, létezik ez? Ezek nem az ő perceik...

gtpro Közben amúgy a GTE Próban megint elolvadt a különbség az élen a #92-es Porsche és az #51-es Ferrari között.

Fotón a legújabb biztonsági autós fázist kiváltó hiba:

Közben pedig a #49-es révén megvan a hatodik kiesőnk is: búcsúzik tehát az ARC Bratislava Kaneko Racing.

p1 gtpro Szerencsére úgy tűnik, ez az SC-fázis most nem zilálja szét sem az LMP1, sem a GTE Pro élmezőnyét, egy vonat mögött az éllovasok.

Vége az SC-fázisnak, zöld zászló, folytatódhat a verseny!

Kérjük szépen: ez itt a félidő a 87. Le Mans-i 24 óráson. És még semmi sincs lefutva!

Az éllovas autók nem változtak a legutóbbi helyzetjelentésünk óta: a #7-es Toyota, a #26-os G-Drive, a #92-es Porsche és a #85-ös Keating Ford vezeti az egyes kategóriákat.

p1 Bokszkiállás a #8-as Toyotánál, Alonso most már valóban beülhetett. Na nézzük, mit tud éjszaka a kétszeres F1-es világbajnok spanyol!

p1 Jött természetesen a #7-es is, Kobayashi simán az élre tér vissza, előnye most 13 másodperc Alonsóval szemben.

Közben elkészült félidei helyzetjelentőnk az elmúlt órák eseményeiről, IDE KATTINTSATOK, ha olvasni akarjátok.

gtpro Változott a GTE Próban az éllovas személye: a Porsche kiállása után megint az #51-es AF Corse Ferrari vezet.

Nocsak, mégsem esett még ki a #49-es: most értek vissza a bokszba, és tán még némi - vagy több - szerelés után vissza is küldhetik majd.

p1 Kíváncsiak voltunk, mire megy Alonso Kobayashi ellen: nos, az előző körben fél másodperccel a spanyol volt a gyorsabb, most nyolc másodperc alatt a különbség a Toyoták között.

A Ligier hősies becammogása a bokszba:

gtpro A GTE Próban újabb változás: megint a #92-es Porsche vezet az #51-es Ferrari előtt. Pilótacsere is volt: Kevin Estre, illetve Alessandro Pier Guidi a volánnál. Mögöttük egyébként a #63-as Corvette, a #93-as Porsche és a #67-es Ford szinte teljesen együtt.

p1 Kobayashi tudott válaszolni Alonso köreire, most 9,3 másodperc a #7-es Toyota előnye.

p2 Miközben tehát az LMP1-ben szoros az első két helyezett csatája, ahogy a GTE Próban megint az első négy van egy percen belül, van még egy hely, ahol szoros a küzdelem, történetesen az LMP2 harmadik helyén: a #38-as Jackie Chan Racing másfél másodperccel haladt a Maldonado-féle DragonSpeed előtt.

p1 A Kobayashi vs. Alonso csata során is továbbra is az érződik, ami az eddigi 12 és fél óra során is: a #7-es Toyota összességében jobb tempóra képes, mint a #8-as. Persze még 11 és fél óra hátra van, bármi is történhet.

Gyorsan állapítsuk meg, hogy a #49-es feltámadásával továbbra is csak öt kieső van eddig: a #64-es Corvette, a #10-es DragonSpeed, a #98-as és a #95-ös Aston Martin, valamint a #17-es SMP Racing - azaz két LMP1-es és három GT-s gárda.

p1 Már 13 másodperc fölött Kobayashi előnye. Közben pedig megint néhány esőcsepp a kameralencséken, de eddig sem volt belőle semmi komolyabb, az előrejelzések szerint pedig nem is lesz.

p1 Bokszban Alonso, újabb orrkúpcsere a #8-as Toyotán. Rövidesen jön majd a testvérautó is, vajon legalább a kiállások során közeledni tud Kobayashira a spanyol?

gtpro Kiálláson a #92-es Porsche is, sőt be is tolják Kevin Estrét a bokszba! Az #51-es AF Corse Ferrari újból az élen.

gtpro Fékcsere a #92-es Porschén. Annyira szoros a küzdelem a GT-seknél, hogy ezzel nem is egy pozíciót fog veszíteni az éllovas.

gtpro p1 Sőt, kipufogócsere is a #92-esnél. Mindeközben pedig a #7-es Toyota a bokszban, Kobayashi 16 másodperccel Alonso elé jön vissza, simán őrzi a vezetést.

A betolt Porsche:

gtpro Estréék szerelése azt is jelenti, hogy most az #51-es Ferrari viszonylag kényelmes, másfél perces előnnyel vezet a Nick Tandy által vezetett #9-as Porsche előtt, akit viszont közelről üldöz a #91-es márkatárs, sőt a #63-as Corvette és a #68-as Ford sincs messze tőlük.

p1 Alonso hátránya már húsz másodperc fölött Kobayashival szemben: lassan, de biztosan növekszik a #7-es Toyota előnye.

Sárga zászló, Tom Dillmann húzódott félre - tovább folytatódnak a ByKolles kálváriái...

gtpro A #92-est egyre jobban kapják szét a bokszban, már többkörös hátrányban Estréék, ebből így se címvédés, se kategória-dobogó nem lesz...

No, ahogy a ByKolles autója, úgy én is félreparkolok: Balogh Tamás köszöni a figyelmet, a következő négy órában druszám, Gobodics Tamás kollégám fogja tolmácsolni az eseményeket a lassacskán pirkadó Le Mans-ból - tartsatok velünk a hátralévő szűk 11 órában is!

Köszöntöm én is a kedves olvasókat! A lassú zóna továbbra is érvényben van a ByeKolles miatt, jelenleg ez jelent plusz feladatot a versenyzők számára.

gtpro A #92-es Porsche bő húsz percet veszített, de vissza tudott térni a bokszból, igaz, így már csak tizenkettedik a kategóriában.

Újra zöld jekzls van érvényben mindenhol. Közben többen reggeliznek már a bokszban.

p2 Az LMP2-ben Anthony Davidson és a DragonSpeed nagyon jön, már csak három másodpercre van a #38-as Jackie Chantől, itt helycsere jöhet a dobogós harmadik helyen.

p1 Az élen Alonso hátránya már bő fél perc Kobayashihoz képest, ott egyértelmű a különbség.

gtpro A #91-es és a #93-as Porsche órási csatában van az első helyért, egyszerre jöttek ki a bokszba, de ott sem nagyon változott köztük semmi - minimális a távolság...

Alonso folyamatosan lassabb Kobayashinál, most kijött a bokszba, de folytatja ő. Közben a harmadik helyen álló #3-as Rebellion is meglátogatta a bokszutcát.

p1 Na, Kobayashi is kint járt a bokszban, az ő autóján nem varáltak annyit, mint Alonsóén. Egyelőre ez a futam a #7-es Toyota kezében van.

p2 A United Motorsports közben bejelentette, hogy a #32-es autónak technikai problémája van, a csapat dolgozik rajta, hogy valahogy sikerüljön megoldani. Jelenleg 21 kör hátrányban vannak.

Stoffel Vandoorne közben kieszállt a #11-es SMP Racingből és azt közli a Twitteren, hogy ő most elmegy aludni, de majd jön.

p1 Alonso hátránya már bő egy perc, igaz, ennek majdnem felét a lassabb bokszkiállással szedte össze.

p2 Lapierre visszaül az LMP2-ben második Signatech-be, az élen továbbra is a G-Drive #26-osa.

p2 Lapierre jelenleg gyorsabb Vergne-nél az LMP2 első-második helyén, de hiába faragja a különbséget, az még így is bő másfél perc.

gtam A #77-es Porsche pilótát cserélt, viszont mindez majdnem négy percig tartott - kiváló, hogy beült Matt Campbell, csak...

p2 Davidson és a #32-es közben egyébként már harmadik a kategóriában, legyűrték a #38-as Jackie Chant.

p1 A negyedik helyen álló SMP Racing a bokszban - egy perc alatt meg is oldják, minden rendben.

gtam Hopp, a kategóriamásodik Aston Martin kicsúszott a kavicságyba! Lassú zóna.

p1 A #3-as Rebellion ki is jött a bokszba üzemanyagért és egy kisebb átvizsgálásra.

p1 Kisebb taktikai csata az élen: a #8-as Toyota kijön a bokszba, a #7-esnek lehet, hogy eggyel többször kell átmennie a lassú zónán.

p1 Igen, a #7-es pont a lassú zónában volt már, amikor feloldották, ha nem is sokat, de valamennyit nyert ezzel a #8-as.

p1 A bokszban a #7-es Toyota, meglátjuk, hogy csökkent-e az előnye. Pilótacsere, Kobayashi helyett Lopez ül be.

p1 Lopez előnye egy perc Alonsóval szemben, a #7-es továbbra is masszívan vezeti az idei 24 órést.

p2 A GTE Prót vezető #51-es Ferrari kijön a bokszba, így a Porschék az élen. De nem sokáig, ők is jönnek!

p2 A P2-ben egyértelmű a helyzet, Vergne és a G-Drive másfél perccel vezet Lapierre és a Signatech előtt, Richelmi és a Jackie Chan pedig visszaelőzte és le is szakította magáról Davidsont és a DragonSpeedet - köztük 21 másodperc már a távolság.

Most már egyértelműen világosodik Le Mans-ban, erősen közelítünk az éjszakai etap végéhez. Az élen Alonso faragja a hátrányát, 54 másodpercre közelítette meg Lopezt, mióta utóbbi beült, azóta a spanyol a gyorsabb.

gtpro sorrendje: 

#51 AF Corse Ferrari

#91 Porsche

#67 Corvette

#93 Porsche

#69 Ford

p1 Laurent és a Rebellion továbbra is őrzi az abszolút harmadik helyet - most egy újabb boksztkiállást hajtanak végre, de nem hibáznak, tartjék magabiztos előnyüket az SMP Racing előtt.

p1 Alonso most már csak minimálisan közelít, 52 másodperc a hátránya, de Lopez azért nem nagyon tudta elsőre felvenni a ritmust.

p2 Az RLR MSport autója lelassult, csak gurul az első két sikánban, egyelőre nem tudjuk, hogy miért.

p1 Alonso megint megjárta a bokszot a #8-as Toyotával, de továbbra is maradt az autóban.

p2 Lapierre is siet, 10-12 másodpercet eltüntetett a hátrányából a kategóriát vezető Verge-nyel szemben, de így is van még másfél perc...

p1 A bokszkiállások után visszaállt a #7-es egy perc feletti előnye.

Ez a futam a #7-esé?

A #48-as IDEC tíz másodperc büntetést kap, mert nem vette figyelembe a legutóbbi lassú zónát.

p1 Hogy miért nőtt meg megint a #7-es előnye? Nos, Lopez elképesztő kört futott befelé a bokszba, ez jó pár másodpercet jelentett...

p2 A #32-es United Ligier visszajött a bokszba, méghozzá bal hátsó kerék nélkül - betolták a garázsba.

A #32-es visszatért a pályára, meglátjuk, hogy sikerült-e minden hibát megjavítani.

A gtpro-ban zajlik az élet: az élen álló #51-es Ferrari előnye 13 másodpercre olvadt a #91-es Porsche előtt, most mindketten kijöttek a bokszba.

p2 Vergne kiszállása óta csökken a különbség az élen álló G-Drive és az üldöző Signatech között, az előző körben három másodperc fogyott el belőle.

p1 Alonso kiszáll, neki egyelőre ennyi, Nakajima ül be a #8-as Toyotába. 1:10 a hátrányuk.

p2 A vezető G-Drive-ban Van Uitert összeszedte magát és most már hozza az üldöző Lapierre tempóját, stabilizálódott a különbség. Közben a Jackie Chan a harmadik helyről jön a bokszba, Richelmi helyét Aubry veszi át benne.

gtpro A Porsche elrontja a bokszkiállást, a #91-es 12 másodpercet veszít az élen álló Ferrarihoz képest, úgyhogy hiába csökkent már 13-ra is a különbség, most már ismét 30...

p2 Lapierre kiszáll a Signatech-ből, érkezik Negrao - de hét másodperccel lassabban, mint a vezető G-Drive-nál, csak a pilótacserével eldobtak több órányi munkát.

gtam Ketten is a kavicságyban, gyakorlatilag egyszerre, saját hibából: a #86-os Porsche és a Kessel Racing Ferrarija. Teljes pályás sárga zászló.

Belerondít a napsütésbe...

Többen is kijöttek a bokszba, továbbra is sárga zászló van, hosszabb mentés zajlik.

Most van vége, zöld jelzés, lehet haladni!

p1 A #3-as Rebellionból kiszáll Laurent, beül Menezis, az ő dobogójukat a riválisok jelenleg nem veszélyeztetik.

p2 Pastor Maldonado vezeti már a DragonSpeedet a P2-ben, méghozzá a negyedik helyen áll vele - fél percen belül van a harmadik Jackie Chan-autóhoz képest.

Közben eltelt egy újabb óra egetrengető esemény nélkül, abszolútban a #7-es Toyota előnye kikezdhetetlen, a P2-ben sem kérdés a G-Drive fölénye, a GTE Amatőrben a Keating Motorsport Fordja még ennél is jobban vezet, egyedül a GTE Próban van szorosabb küzdelem, ott egy-egy bokszkiállás rögtön meg is bolygatja a sorrendet.

A P1-es és P2-es éllovas is a bokszban, pilótacsere egyiknél sincs.

Pastor Maldonado összetöri a P2-es DragonSpeedet! Biztonsági autó!

p2 Nem igazán tudni, hogy mi történt, úgy fest, hogy Maldonado simán elrontotta - kiszállt, nem tud továbbmenni. A csapat búcsúzik egymástól, pedig harcban voltak a dobogóért...

Zajlik az autó mentése, többen megjárják a bokszutcát is, kíváncsian várjuk, hogy hogyan alakulnak majd a különbségek - különösen a GTE Próban, ahol valóban másodpercekre küzdenek egymással az élen állók.

gtpro A #91-es Porsche biztos, hogy rosszul jött ki a dologból: három és fél percig tartott a bokszkiállás, így a hatodik helyen áll a kategóriában...

p2 Úgy tűnik, hogy a G-Drive előnye még inkább megnőtt a P2 élén, ha a rendszer nem csal, akkor öt perc környékéről beszélhetünk.

p1 És akkor a P1: három és fél percre nőtt a különbség a két Toyota között. Le Mans-ban sosem mondhatunk/írhatunk olyat, hogy bármi is eldőlt (ezt éppen a Toyota tudja legjobban...), de ez már egy könnyedén beosztható előnynek tűnik a #7-es javára.

Továbbra is kint van a biztonsági autó:

 

Az autó kimentése után sikerült a korlátot is összefoltozni, úgy fest, hogy hamarosan folytatódhat a verseny.

Ez bizony hozzátartozik a Le Mans-hoz:

gtpro A GTE Próban mindezek után a #63-as Corvette áll az élen Jan Magnussennel, de hat másodpercen belül van hozzá képest a #93-as Porsche és az #51-es Ferrari is.

gtpro Egy másodpercen belül volt a Corvette és a Porsche, de egyszerre, azonnal kijöttek a bokszba. Nem megszokott verseny zajlott - egyszerre indultak el, pedig a Corvette pilótát is cserélt, de így is elöl maradt! A kategória élén az AF Corse.

Huhh, most azért zajlanak az események: egy szabálytalanság miatt a Rebellion, amely az abszolút dobogón állt, három perces (!) stop and go büntetést kap - ezzel el is veszítették a harmadik helyüket. Közben a GTE Amatőrt toronymagasan vezető Keating is hibázott, kicsúszott, de egyelőre megőrizte az első pozícióját.

p1 Ezzel az SMP Racing #11-es autója veszi át az abszolút harmadik helyet Vitalij Petrovval a kormány mögött.

gtam A Keating-hiba:

p1 A Rebellion csinált ugyan egy bokszkiállást, de nem töltötte le a háromperces büntetést. A csapatfőnök a stewardokkal vitázik az esetről a pályaszéli információk szerint.

p1 Na, bejött a Rebellion letölteni a három percet. Közben a #11-es SMP-be visszaült Stoffel Vandoorne, ők fogják átvenni a dobogót? 

gtpro A GTE Próban végül az #51-es Ferrari jött ki jól a helyzetből, a Corvette és a Porsche az azonnali bokszkiállás miatt hátráyba került, azonos kiállásszámmal egy perc a Ferrari előnye.

p2 A P2-ben a #26-os G-Drive-hoz köze sincs a mezőnynek, két és fél perc az előnye.

p1 Az SMP ha szűken is, de valóban átvette a harmadik helyet, Vandoorne pedig óriási tempót dikált, legutóbb a Toyotáknál is jobb kört futott.

p1 Gustavo Menezes félelmetes tempót diktál a pályára visszatérő Rebellionnal, még Vandoorne-nál is gyorsabb. Néhány másodperc köztük a távolság, itt óriási csata van kilátásban!

p1 Nakajima és a #8-as Toyota a bokszban.

p2 Ruszinov visszaült a P2-t vezető G-Drive-ba.

p1 Vandoorne Menezes támadásait veri már vissza, a lekörözések kicsit segítettek neki az utóbbi másodpercekben, de itt már nincs ingyen egyetlen kanyar sem...

p1 Érkezik a boskzba Lopez és a #7-es Toyota. Pilótát is cserél a csapat, Mike Conway veszi át a kormányt.

Megvan a kiállás, az élen továbbra is magabiztos előnyben van a #7-es - ezzel pedig Gobodics Tamás búcsúzik, a műsort innentől a leintésig ismét Gellérfi Gergő vezényli.

p1 Köszönöm a szót, és ismét köszöntöm az olvasókat, méghozzá rögtön egy DRÁMAI hírrel! Menezes a kavicságyba dobta a Rebelliont!

p1 Lassan megszámolni is nehéz, hányszor kapaszkodott vissza ez az egység a dobogóért vívott harcba, most megint megnő a lemaradás – ki tudja, mekkorára...

gtam Miközben mentik a Rebelliont, egy msásik korábban jól szereplő egységről szóljunk röviden: szervócserére kényszerült az éjjel még az Am dobogóját ostromló TF Sport Astonja – teljes csőd a  brit gyártónál.

p1 Menezes újra a pályán, eddig nagyjából hat percet veszített az egység, és most jön a bokszba... Ráadásul be is tolják, ha a szerelés megvolt, összegezhetjük az időveszteséget – és a helyzetet.

p1 Összesen 50 autó van még versenyben, összegezzük a kiesőket: az LMP1-ben a 8 indulóból 3 már feladta a versenyt, a ByKolles és a DragonSpeed sorozatos technikai hibák, míg a #17-es SMP Orudzsev balesete miatt.

p2 A P2-esek 20 indulójából szintén 3 esett ki eddig: legutóbb a DragonSpeed autója, melyet Pastor Maldonado zúzott össze, ezzel megkoronázva az amerikai csapat teljes csődjét; hajnalban a #37-es Jackie Chan (Ricky Taylor autója) váltóhiba miatt adta fel a futamot; az ARC Bratislava autója pedig változatos kicsúszások és problémák után elégelte meg a nyüstölést.

p1 Mindjárt folytatjuk ezt az összegzést, de előtte összegezzük a Rebellion helyzetét: a pálya szélén szűk kettő, a bokszban pedig nagyjából egy újabb kört veszített el az egység, ezzel bő két körre nőtt a bő két másodperc hátrány. Menezes egyetlen apró hibája sokba került, de ezt az autót még mindig nem írnám le, annyiszor visszajöttek már...

gtpro A Pro 17 indulója közül szintén 3 egységtől kellett búcsúznunk: a #95-ös Aston és a #64-es Corvette baleset, a #71-es AF Corse Ferrari motorhiba miatt adta fel a versenyt.

p2 Lehet, hogy véglege elfogyott Jackie Chanék szerencséje! A #37-es éjszakai, váltóhiba miatti kiesése után most a #38-as ragadt ötös fokozatban, és közlekedik nem túl jelentős tempóval a pályán...

p2 Twitteres szakvélemények szerint defektje van a Jackie Chan-autónak. Lehetséges, és bizonyosan jobb, mint egy váltóhiba, szóval legyen igazuk!

gtam Az amatőrök között viszont a változatosság kedvéért csak 2 egység esett ki a 16-ból: a #98-as Aston műszaki okokból, a #88-as Dempsey-Proton pedig a Corvette kiesését okozó baleset "szövődményei" okán.

p1 Vessünk egy pillantást a világbajnoki állásra is, hiszen e futam egyúttal a WEC szuperszezonjának zárása is. A P1-ben nagyjából az a helyzet, hogy a ha célba ér a #8-as autó, akkor Buemi másodszor, Nakajima és Alonso pedig először lesz világbajnok a WEC-ben, s ezzel Alonso történelmet ír, hiszen Solberg után mindössze a második autóversenyző lesz, aki két szakágban is FIA-vb-címet szerez.

p2 A P2-ben mindössze négy pont a különbség a jelenleg a futamon második helyen álló Signatech és a harmadik helyezett Jackie Chan #38 között, itt nagyjából biztos, hogy az lesz a bajnok, aki előrébb végez a versenyen. (most ne bonyolítsuk ennél jobban, majd megtesszük, ha kell)

gtpro A legsimábbnak tűnő kategória hozhatja az igazi drámát: az éllovas #92-es Porschének mindössze egy 10. hely kell a bajnoki cím bebiztosításához – csakhogy ennek megszerzése jelenleg nem látszik biztosítottnak... Persze ez csak akkor jelenthetne gondot, ha a #91-es nyerne, és egyelőre nem így állnak a dolgok. Az #51-es Ferrari minden ellenkező híreszteléssel ellentétben már nem lehet bajnok.

gtam Az amatőrök közt a Project 1-nak elég egy ötödik hely a trófeához, és mivel egyelőre a bajnokságban értékelhető autók között ők vezetnek, felesleges is vizsgálni a további eshetőségeket.

Mindezt nyugodtan végigtárgyalhattuk, mert az elmúlt percekben már-már szokatlan csendben zajlottak a dolgok a pályán... Úgyhogy azt javaslom, mindenki tegye fel a kávét, mert perceken belül úgyis elszabadul a téboly.

gtpro Ha valamiért szomorúak lehetünk az egyébként valóban kiváló idei versenyen, az az, hogy a biztonsági autós fázisok mennyire szétszedték a korábban még nagyon szoros Pro-mezőnyt De ki tudja, talán még összerázódnak újra...

gtam A élen álló #85-ös Keating Ford tulajdonos-úrvezetője nagyon korrektül nyilatkozott az imént, többek között a saját maga jelentette idővesztségről is szólt pár szót.

gtpro Pier Guidi kiállása után Rockenfeller vezet, a Ferrari hátránya tíz másodperc. Vagy behozza, vagy a Corvette cseréjénél visszakerül az élre. (Vagy történik valami váratlan és drámai...)

Három standard 6 órás WEC-futam eltelt már, egy még hátra van! 

gtpro Most nagyon kicsik a különbségek a Pro-kategória első négy helyezettje között, ez csupán azért csalóka, mert eltérő kiállási ritmuson vannak az egységek.

gtpro A Fordok várnak a lepattanóra: az 5–8. helyen a négy egység.33

p2 Jön az újabb dráma? A G-Drive magabiztosan vezető autóját be kell tolni a bokszba!

p2 Leszedték az autó hátulját, ez hosszúnak ígérkezik! A Signatech visszavette a körét, három perc múlva átveszi a vezetést.

p2 Tervezett kiállásra jött be Ruszinov, de nem ment tovább az autó. Tavaly a leintés után egy nappal veszítették el a Le Mans-i sikert, most itt az újabb balszerencse.

p2 Már a Signatech vezet, elúszni látszik a G-Drive győzelme. Sőt, már a #38-as Jackie Chan is megelőzte őket, akárcsak a TDS, mely valamikor régen (tegnap délután) a pole-ból rajtolt.

p2 Különösebb kockázat nélkül kijelenthetjük: ez a verseny elúszott Vergne-ék számára... Nagyon nagy kár érte, 18 és fél órán keresztül remekül mentek,

Le Mans amilyen csodálatos, olyan kegyetlen is tud lenni... A G-Drive sorozatban másodszor bukik nyert helyzetből, s továbbra is hiába vár első Le Mans-i sikerére...

p2 Negyed órája a bokszban Ruszinov az orosz Orecával. Vagyis hivatalosan Aurusszal.

p2 Húsz perc, öt kör és hét hely veszteség – újra a pályán a G-Drive, méghozzá két olyan egység, az IDEC és a Panis Barthez között, akikről nem beszéltünk eddig, mert nem volt miért...

Na. Tessék tornázni!

p1 Ó jaj, nem megy a Rebellion. Vagy hát csak alig. És megint a #3-ast éri a csapás. Az SMP fél kézzel már fogja a bronzérmet.

A helyszíni időmérő monitoron pár perce a "Talán sóder van a pályán" üzenet jelent meg. Talán majd valaki ellenőrzi.

p1 Bokszban a vitathatatlanul leggyorsabb, de rengeteg csapást elszenvedő #3-as Rebellion, amely így visszaesik az ötödik helyre. A jobb első fényszóró burkolatán lyuk tátong, de nem valószínű, hogy emiatt.

p2 Közben az is iderült, hogy az indítómotor hibája miatt lett a G-Drive egykörös előnyéből négy kör hátrány. Ennyin múlhat egy Le Mans-i győzelem.

p1 Közel két perc a #7-es Toyota előnye, ezt a pályán aligha hozza be a #8-as.

p1 Nagyon messze még a vége, de mondjuk el: Mike Conway, Kamui Kobayashi és Jose Maria Lopez is először nyerhet Le Mans-t. Sekiya, Ara és Nakajima után a negyedik japán, illetve Froian Gonzalez (és 1954) után a második argentin győztest köszönthetjük 314 perc múlva, ha minden így marad, míg Conwaynek köszönhetően 44-43-ra közelítheti meg az Egyesült Királyság Franciaországot a győzelmi örökranglista élén.

p1 A verseny legelején került bajba az #1-es Rebellion, Lotterer egysége, azóta viszont szépen csendben teszik a dolgukat, és már a 4. helyen hozza az autót a Formula-E jelenlegi harmadik helyezettje.

p1 A világért se szeretném az ördögöt a falra festeni, de egy dolgot nem láttunk még, ami nélkül az elmúlt éveben nem múlhatott el Le Mans: a pálya szélén gyökkettővel közlekedő hibridet..

p1 14 percet veszített a #3-as Rebellion, ezzel visszaestek az ötödik helyre, négy kör lemaradással Lottererékhez képest. Fékhibájuk volt.

p2 Hoppá, lerepült a United Autosports egyik autójának hátsó borítása!

p2 A #32-es hagyta el a motorborítást, jön az egészpályás sárga. A versenyző nem tehetett róla, egyszerűen lerepült...

Elvitték a romot, zöld.

p1 Conway az élen álló autót kihozta a FCY alatt, szóval a szabályok értelmében most vissza kell jönnie egy teletankolásra.

Már csak öt óra van hátra a versenyből, és emeljük ki, hogy az Eurosport extravagáns riportere egy olyan inget visel, amely már tegnap is volt rajta egyszer.

gtpro A Pro két gyengélkedő gyártója közül a #82-es BMW áll a legjobban, méghozzá a kategória 10. helyén, Augusto Farfusszal a volánnál, három kör hátrányban az éllovashoz képest. Kissé árnyalja a képet, hogy még a privát Risi is előzi őket.

p2 Tisztázzunk gyorsan valamit, mert úgy tűnik, hogy Kristensenéknek még nem hatott a reggeli kávé: sajnos (legalábbis egyelőre) nincs esély rá, hogy kínai világbajnokot ünnepelhessen az autósport, hiszen az LMP2, ahol (az egyébként hol kínai, hol holland licensszel versenyző) Ho-Pin Tung esélyes, nem számít önálló világbajnoki sorozatnak, ahogy a GTE Am sem, azaz Perfetti sem gyarapíthatja a norvég világbajnokok nem túl hosszú listáját.

p1 gtpro Jelen állás szerint Michael Christensen, Kevin Estre és Kazuki Nakajima iratkozhat fel az autósport világbajnokainak sorába új szereplőként, Sebastien Buemi második, Fernando Alonso pedig (összesen) harmadik vb-címét szerzi. Nem beszéltünk róla eddig, talán kissé méltatlanul, de ha Alonsóék valamiért kiesnének, és a #7-es Toyota egysége lesz a bajnok, akkor Lopez hajtja végre ugyanazt a bravúrt, ami jelen állás szerint Alonsónak néz ki: azaz Petter Solberg után második versenyzőként két külön FIA-sorozatban világbajnoki címet szerezni.

p1 Ó, már megint szerelésen a #3-as Rebellion. Ez most már nagyon rosszul kezd kinézni, se orrkúp, se kerék, se semmi az autón.

p2 Lottererék mellett egy másik nagy felkapaszkodóról is érdemes szólnunk: a verseny legelején egy defekt által a mezőny végére taszított Duqueine Engineering, akiktől előzetesen sokat vártunk, a riválisok hibáiból profitálva és konstans jó tempót futva már a negyedik helyen áll kategóriájában a Signatech, a Jackie Chan és a TDS mögött!

p1 p2 Nagyon szoros volt a verseny az éjjel, de mostanra eléggé szétszakadt az eleje: éles, a pályán zajló harc jelenleg legelőrébb a P2 2-3., azaz az összetett 7-8. helyén dúl Richelmi és Duval, azaz a Jackie Chan és a TDS között.

gtpro A GTE Próban bízhatunk még, a szétcsúszott kiállások miatt egyelőre lehetetlen megmondani, kinek jön ki jól a ritmus a végén, éppen ezért tippelni sem igazán mernénk a győztesre. A Ford-armada hátrányban van ugyan (bár nem nagyban, másfél körön belül vannak mind a győzteshez képest), de ebből még bármi lehet, különösen ha szükség lesze egy-két fékcserére az élmezőnyben, ami egyáltalán nem megy ritkaságszámba a kategóriában.

p1 A #3-as Rebellion újra a pályán a hosszú szerelés után, de már a P2-t vezető Signatech mögött van a pályán.

p2 Minden rosszindulat nélkül, de átmenetileg eldőlhet a 2. helyért vívott harc, hiszen a Duval Jackie Chanjét üldöző TDS-be mindjárt beül az úrvezető Perrodo.

p1 Teljesen beállt a különbség a két Toyota között. Itt már az a kérdés, hogy a #8-as megelégszik a biztos világbajnoki címmel, vagy kockáztatni fognak a Le Mans-győzelemért?

p2 A lengyel pékcsapat defektet apott, de visszaértek a bokszba. Újoncként szépen helytállnak, ha célba érnek, az tőlük megsüvegelendő produkció.

gtam Az emlegetett fékcsere: az amatőr kategóriát vezető Keatingék tárcsacserét hajtottak végre, de megőrizték az éllovas pozíciót.

p2 A G-Drive nem adja fel, persze nem is szabad: Vergne lassan látótávolságon belül kerül a kategória harmadik helyén álló IDEC Sporthoz.

gtam Gary Watkins az Autosporttól felvetett egy érdekes dolgot: a Keating garázsában levideózott fék meglehetősen fényesnek tűnt – lehet, hogy nem sikerült lecserélni a jobb elsőt? Hamarosan kiderül, hogy csak a szemünk káprázott, vagy tényleg így történt...

gtam 42 év. Ennyi idő után fejezhet be sikeresen Le Mans-t tisztán női csapat. A Kessel #83 most 11. a kategóriában.

p2 Ahogy várni lehetett: Perrodo rengeteget veszít, a TDS teljesen leszakadt a 2. helyezett Jackie Chanről, a Duqueine pedig közelít rájuk – nem is csoda, a géposztály egyik legerősebb pilótája, Romain Dumas üldözi a francia úrvezetőt.

Négy órán belül vagyunk, ami nem más, mint egy standard ELMS-futam távja. Valamint a jövő szezonban már a silverstone-i és sanghaji versenytáv is ennyi lesz.

p1 Kettő perc felett a #7-es Toyota előnye, Kobayashiék percről-percre közelebb karrierjük első Le Mans-győzelméhez.

Rég volt nagyobb cirkusz a pályán, de valami azt súgja, hogy lesz még...

p1 Amíg viszont csendes a pálya, tekintsük át a szeptemberben startoló új világbajnoki szezon mezőnyét! Az LMP1-ből távozik az IndyCarra fókuszáló DragonSpeed, valamint ígéretük szerint csak átmenetileg a hiperkorszakra készülő ByKolles, de a létszám megmarad, ugyanis érkezik az előző évtizedben Le Mans-ban többször induló Team LNT két Ginetta karosszériával.

p1 Versenyzőcsere a #8-asban, Fernando Alonso (első) WEC-karrierjének utolsó stintje következik.

p2 Az LMP2-ben nagy lesz a forgás, a kategória teljesszezonos résztvevői közül távozik a DragonSpeed, a TDS és a Larbre, érkezik a United Autosports, a High Class, a Cetilar és szintúgy az ELMS-ből a svájci Cool Racing. Marad a mezőnyben a Nederland és a Jackie Chan, de utóbbi egyik autója immár a felkészítő Jota nevén fut majd. Így a jelenleg hetes létszám nyolcra nő.

gtpro A Próban lesz a legnagyobb fogyatkozás, hiszen az öt gyártóból három marad, azaz a tíz egységből hat. Marad a Ferrari az AF Corse-szal, a Porsche és az Aston Martin, a Ford és a BMW viszont befejezi szereplését.

gtam Az amatőrök létszáma viszont kettővel nő, így annyival azért nem lesznek kevesebben a GT-k összességében. Az AF Corse két autót nevezett teljes szezonra (idén is, csak épp a Clearwater és a Spirit of Race színeiben), de marad a Team Project 1, az MR Racing, Dempseyék két autója, a Gulf, a TF Sport és a #98-as Aston is. Emellett érkezik egy második Team Project 1 Porsche, valamint a brit Red River Sport, mely szintén Ferrarival versenyez majd.

p2 Mindezt nyugodtan leírhattuk, hiszen azon kívül, hogy a korábban balesetező RLR M Sport prototípusa megállt a bokszban, más érdemleges nem történt.

p2 MOST VISZONT IGEN! Összetöri a Nederland autóját Nyck de Vries!

Pályán a biztonsági autók természetesen. De Vries az Indianapolis előttoi jobbost egyenesítette ki.

p2 Nagy tempóban csapódott be a holland csapat holland versenyzője.

p2 A 10. helyig kapaszkodott vissza a korábban több balszerencse által sújtott alakulat. De Vries szerencsére jól van.

p2 A live timing szerint a Nederald ezzel be is fejezte a versenyt, ők a futam 12. kiesője. 49 autó versenyben még, pontosan eggyel több a célba érési rekordnál. De ezt még ne tekintsük hivatalosnak, De Vries ugyanis három keréken, törött futóművel is a bokszba tart...

Itt a baleset:

gtpro A Corvette nagyon beragadt a bokszban, rosszul jött ki nekik a kiállás – az sem tűnik kizártnak, hogy a Ferrari saját tankolása után is az élen marad.

gtpro Ha valakinek nincs kedve megvárni a SC-periódus végét: három SC-vonat van a pályán, köztük versenytempóban 1:10-1:30 különbség lesz. A GTE-ben az első vonatban lesz a Ferrari, a másodikban a Corvette, a harmadikban pedig két Porsche, a #91-es és a #93-as. A Corvette-et még ne írjuk le, hiszen legközelebb a Ferrari áll ki, és akkor közel lesznek. Másnak viszont már csak akkor lehet esélye, ha újabb kavarodások lesznek. A két legjobb Ford egy vonatban van a Corvette-tel, de egy körrel hátrébb.

p2 A P2-ben a harmadik-negyedik helyezett, a Duqueine és a United Autosports erősebb autója van egy vonatban, az 1-2-3. helyezettek közt egyaránt többperces különbség lesz az újraindításnál.

gtam Keatingék előnye szintén perc feletti lesz az üldöző Project 1, és kör feletti a két legerősebb amatőr Ferrari, a Clearwater és a JMW előtt. Dempseyék még az említettektől is le vannak maradva egy vonattal, azaz egy-másfél perccel versenytempóban.

p1 Ami pedig az élmezőnyt illeti: a két Toyota között a difi két vonat, azaz bő két perc lesz.

Újraindítás, 195 perc van még hátra!

gtam Fraga hibázott az éllovas amatőr autóval! Szerencséje volt.

gtpro MAGNUSSEN! Odacsapja a Corvette-et az újraindítás után a sokszoros kategóriagyőztes dán versenyző! A sérülés nem tűnik nagynak, de jön a bokszba, ezzel pozíciókat veszít. A Ferrarinak áll a zászló innen!

gtpro A Corvette még mindig a bokszban, már csak ötödikek...

gtpro Ismét egy kis pontosítás a tévénézőknek: a #92-es Porsche vb-címe még mindig nincs veszélyben, hiszen a vb-mezőnyben nem szereplő amerikai autókat kiszedik a végeredményből a pontozásnál, azaz a szükséges 9. helyet csak a WEC-mezőnyben kell elérnie az egységnek. Ami jelenleg is megvan.

gtpro A Corvette újra a pályán, a 8. helyen egészen pontosan...

Íme, Magnussen balesete:

Három óra van hátra, az egyik legjelentőségteljesebb európai bajusz tulajdonosa pedig egy újabb inggel rombolja a közízlést.

p2 A bokszban összepusztuló RLR M Sport azóta is a garázsban...

gtpro A Ferrari előnye másfél perc a Porsche előtt a kiállás után a Próban – ennyit kellene a német gyártó autóinak ledolgoznia három óra alatt. A lehetetlennel határos.

Fogy az idő, és immár mind a négy kategóriában akkora fölénnyel vezet az éllovas egység, hogy innen már nagyon fog fájni, ha végül elbuknak. Nézzük, kik lehetnek 160 perc múlva Le Mans-i győztesek és kategóriagyőztesek, ha a technika és a pilóták is kitartanak.

p1 Toyota #7: Kobayashi, Conway, Lopez

p2 Signatech #36: Lapierre, Negrao, Thiriet

gtpro AF Corse Ferrari #51: Calado, Pier Guidi, Serra

gtam Keating Ford #85: Bleekemolen, Fraga, Keating

Na, ha már a kategóriák éllovasai ennyire magabiztosan vezetnek, keressünk magunknak egy-két izgalmas párharcot...

p2 A P2 kategória 4-5. helyén a Duqueine és a United Autosports (jelenleg Dumas és Di Resta az autókban) között kb. két másodperc van, ez a legszorosabb csata a két prototípus-kategóriában.

gtpro Dobogós helyen a legszorosabb a 2-3. helyezett Pro-Porschék párharca: Tandy most 52 másodperccel Makowiecki előtt, de most ő következik a kiállások sorában.

gtpro Magnussen és a Corvette most nyolcadik a baleset után, de a Ford-vonat végének a nyomában járnak, jelenleg 23 másodperccel vannak a Billy Johnson-féle fekete #66-os mögött.

gtam Az Am 6-7. helyén egy érdekes csata: a lelkes japán csapat a gyönyörű sárga Ferrarival, a Car Guy #57 jelenleg öt másodperccel előzi az egy ponton még a győzelemre is esélyesnek tűnő WeatherTech Ferrarit, melyet jelenleg Toni Vilander terelget.

gtpro És még egy érdekesség: a #97-ös Aston, a britek egyetlen állva maradt gyári autója óriási tempóban üldözi az Am mezőny végét, hogy elkerüljön a tökutolsó helyről. Most egy perc a lemaradásuk a férfi-Kessel-autó mögött, de sokkal erősebb köröket futnak.

p2 Hoppácska, hogy egy klasszikust idézzünk! Hiba lett volna a kiesők közé feljegyezni a Nederland-autót, hiszen nagyjából egy óra szerelés után visszaküldték a pályára a Minardi-festésű gépet.

gtpro Az Aston Martin-főnök Andy Palmer Twitteren arra panaszkodott, hogy nem a pályán verték meg őket, hanem a kvalifikáció utáni BoP-módosítás tette tönkre a versenyüket. Ebben persze lehet valami, hiszen az időmérő leggyorsabb autója hozzá se tudott szagolni a küzdelemhez, másfelől viszont azt is le kell szögeznünk, hogy mindkét autó balesetben nullázta le futamukat, szóval nem lehet kizárólag a BoP-t felelőssé tenni a sikertelenségért.

p1 Alonso nemrég járt a bokszban, és visszatért a pályára – valószínűleg idén (és ki tudja, meddig) utoljára.

gtam Keresztben az ujjak a kategóriát vezető Fordnál. Ben Keating, az úrvezető-nagyfőnök a volánnál!

A live timing szerint megállt Alonso alatt a Toyota. De már megy tovább. És persze ez egyáltalán nem biztos, hogy megtörtént.

p2 Lanti Atya egy nagyon érdekes dolgot szúrt ki: Pierre Thiriet-nek, az éllovas Signatech úrvezetőjének hét másodperc (!) hiányzik a kötelezően autóban töltendő hat órához. Ez azt jelenti, hogy ha nem akarnak büntetést kockáztatni, vissza kell ültetni Thiriet-t az autóba.

Két óra van hátra a versenyből, Alonsóék látszólagos megállását pedig most már egészen biztos, hogy nem kell komolyan vennünk, ugyanis egy-két perce a live timing a fél mezőnyről kiírta ugyanezt. De nem, nem álltak meg.

gtpro Philipp Eng alatt egyszercsak megállt az autó, a BMW #81 a második Mulsanne-sikán bukóterében áll.

gtpro Jonny Adam már csak 23 másodpercre attól, hogy a gyári Astont megkímélje az utolsó hely jelentette szégyentől. Hajrá, mi szurkolunk nekik!

gtpro A BMW még mindig áll... Ezt a képet meg nem értjük, de nagyon tetszik.

gtam Na kérem, lehet, hogy mégsem dőlt el az amatőr kategória. Keating sok időt veszített, és most lecserélik az első elemet az autón, miközben a szintén úrvezető Lindsey veszélyesen közelít a Project 1 Porschével. Szerencséjükre a Porsche is most áll ki, így a valamivel egy perc feletti fórból azért fog maradni bőven.

p1 Csere a #7-esben, valószínűleg utoljára: Lopez viheti célba a győzelem felé tartó autót!

Furcsa belegondolni, hogy Jose Maria Lopez néhány éve Michelisz Norbival együtt a túraautó-világbajnokság legjobbjai között szerepelt – kettejük útja nagyon más irányba vezetett azóta...

p1 Kobayashi legutóbbi etapja mindössze 7 körös volt, könnyen lehet, hogy a Toyota már azzal sakkozik, hogy jönnek ki a legjobban a kiállások a 105 perc múlva esedékes leintéskor.

Bár elviekben még meglehet a célba érési rekord, valójában egyre valószínűtlenebbnek tűnik: az RLR M Sport két órája a bokszban, míg az Eng alatt összepusztuló BMW a pálya szélén vesztegel.

gtam 1 perc és 4 másodperc a Keating-autó előnye, de az üldöző immár a profi Bergmeister, míg a lila Fordban muszáj az úrvezető Keatingnek maradnia, hiszen még nincs meg a kötelező hat órája...

gtpro Ajjaj, a Risi is elég régóta a bokszban, már az amatőr élmezőny is lehagyta őket...

p1 Alonso WEC-karrierje egy időre véget ér: Nakajima lesz a befutóember a #8-as autóban, ha célba ér, 100 perc múlva világbajnok lesz az autó. 

gtpro Rockenfeller és a Corvette már csak 20 másodperccel a leggyengébb Ford mögött. Egy helyet még visszaszerezhet a sokáig vezető egység.

gtam Bergmeister folyamatosan közeledik Keatingre, immár egy percen belül a Project 1. Épp annak a kategóriának a vége lehet szoros, amelyet legkorábban hittünk eldőlni...

gtam Hűha! Ben Keatingék, a listavezető privát Ford kiállását vizsgálják...

p1 Vandoorne ült vissza az SMP-be, a belga újoncként állhat fel a Le Mans-i dobogóra.

gtam Bergmeister szagot fogott, körönként nagyjából 2-2,5 másodpercet farag a Project 1 hátrányából!

p1 Megvolt a P1 utolsó (tervezett) versenyzőcseréje: Lopez, Nakajima, Vandoorne, Senna és Menezes száguld a cél felé. Érdekes, hogy ötük közül csak utóbbinak nem volt F1-es szerződése.

p2 Szegény hollandot az ág is húzza: Van der Garde defektet kapott a Nederland-autóval.

gtam Ha semmi rendkívüli nem történik, a 2,5 másodperc körönként pontosan elég az élen álló Ford utoléréséhez az utolsó körökre. De kevesebb nem elég.

A Toyotát más terepen már utolérte a dráma: Ott Tanak az utolsó szakaszon az elsőről az ötödik helyre esett vissza az olasz WRC-futamon! A győztes egy spanyol versenyző lett...

Köszönet Kováts Olivér kollégának, hogy rávilágított a óriás BMW-meme mibenlétére. Így már érthető, miért törpült el a sportbíró a BMW mellett... 

gtam Ez most négy másodperc volt a legutóbbi körben! 48 másodperc a különbség.

gtam Egy történet, amelyről lemaradtunk: a Fässler Corvette-jével ütköző Dempsey-Proton azért nem megy tovább, mert a balesetben részt vevő (sokak szerint okozó) Hoshino, az 58 éves újonc japán úrvezető nem akarta folytatni a versenyt, ami azt is jelentette, hogy fel kell adniuk, mert nem lesz meg a szabályok szerint kötelezően levezetett idő.

gtam Megint négy másodperc körül! 44 szekundum maradt Keating előnyéből.

p2 Az éllovas Signatechbe visszaült Pierre Thiriet. Azóta már el is telt a hiányzó hét másodperce... A francia úrvezető (azok közül viszont az egyik legjobb) a Le Mans-győzelem és a vb-cím felé viszi a #36-os autót, de egy hibával mindkettőt elbukhatják.

gtam Negyven másodperc! Óriási tempóban közelít Bergmeister, de a Keating következő, egyben utolsó kiállása után valószínűleg beül majd a kétszeres Porsche Szuperkupa-, illetve egyszeres Le Mans-i kategóriagyőztes Jeroen Bleekemolen.

gtam ÉS ITT AZ ÚJABB DRÁMA! Keating stop&go büntetést kap, mert kipörgette a kerekét a bokszban! A csapatvezető bakija a Le Mans-i kategóriagyőzelembe kerülhet!

Közben már csak 37,5 másodperc Bergmeister lemaradása...

gtpro Éles csata a 7-8. helyen: az egy szem élő Corvette-tel Garcia kergeti Plát a Fordban.

gtam Keating bejött letölteni a büntetést, megállt és elindult, nézzük, mennyi előnye marad...

gtam Hát nagyjából semennyi! Úgy hat másodperc. Két kört kell még megtennie Keatingnek a kerékcsere előtt, Bergmeister addig utol is érheti – és amúgy mintha megint nem lett volna teljesen tiszta az indulás...

p1 Defekt a #7-es Toyotánál, ha jól hallottuk az üzenetet. De már túl is vannak a kiálláson, belefért.

p1 Lelassult a #7-es Toyota! Hát ilyet!!!

p1 Egy órával a verseny vége előtt Lopez alatt lelassul az autó. Most voltak kereket cserélni és a nyomásmérő szerint ismét defekt! Hát mi történik itt?

p1 Nakajima pillanatokon belül átveszi a vezetést!

p1 A #8-as Toyota vezet Le Mans-ban!

p1 Az éllovas egység:

p1 Szűk perc Alonsóék előnye a #7-es autó cseréje után. Egészen elképesztő, ami történt...

p2 Közben megint a bokszban járt a Signatech, Thiriet öt kör után továbbadta az autót, jobb, ha a profi versenyző viszi el a #36-ost a célig, és a győzelemig.

gtam Bergmeister jött az utolsó tankolásra, Keating még a pályán – de hamarosan neki is esedékes az utolsó kiállás. És valószínűleg a pilótacsere.

p1 Nakajima harmadszor megy a győzelem felé az utolsó órában. Tavaly meglett, három éve viszont tudjuk, hogy mi történt... És azt is jó lenne tudni, hogy pontosan mi történt a Toyotával.

gtam Bleekemolen szállt be Keating helyére, ahogy az várható volt: két rutinos róka, két Porsche Szuperkupa-bajnok, két Le Mans-i kategóriagyőztes csap össze az amatőr kategória végső győzelméért.

gtam A különbség három másodperc 1397 perc versenyzés után...

p1 Helyszíni jelentések szerint nem szenzorhiba történt: két kör alatt két defektet kapott a versenyt domináló #7-es Toyota...

p2 Óóóóó, a gyönyörűen versenyző Duqueine felfüggesztéshibával közlekedik nagyon-nagyon lassan...

gtpro Valahogy továbbment az órákkal ezelőtt leálló BMW, Eng bejutott vele a bokszig...

p1 Nakajima most egy kör alatt öt másodpercet veszített, de ez már valószínűleg spórolás...

Hivatalosan még a rekordot jelentő 50 autó versenyben, de ebből 5 is a bokszban tartózkodik, márpedig a kockás zászlóig el kell jutni ahhoz, hogy célba érőként értékeljenek egy egységet.

gtam Bleekemolen odalépett: nyolc másodpercre növelte az előnyt Bergmeisterrel szemben. A Próban úgy néz ki, hogy nem lesz Ford a dobogón, az Am-et viszont megnyerheti az egyetlen privát GT.

p2 Példás gyorsasággal dolgozott a Duqueine, a korábban a dobogót ostromló egység most hetedik a kategóriájában.

p1 Lopez kinyomja az autó szemét, időtlen idő óta először megy 3:20 alá egy Toyota, miközben Nakajima ment egy laza 3:24-et... Mindent megtesz az argentin, de sorsa már nincs a saját kezében.

p1 Na itt a közlés a Toyotától: Lopez első defektjénél nem a megfelelő kereket cserélték le a szenzor hibája miatt, ezért kellett visszajönni még egyszer... Időt akartak spórolni, hiszen egy teljes szett csere pontosan négyszer annyi idő a bokszban, mint egy szimpla csere – ezen mehet el a győzelem...

p1 Nakajima kint volt az utolsó tankoláson, így most 15 másodperccel vezet a #7-es. De Lopeznek ki kell még jönnie egy üzemanyagfröccsre. Még így is szoros lehet a vége...

p1 Nem találjuk a szavakat... Nem a defektes kereket cserélték le. Sok furcsaság miatt buktak már el Le Mans-győzelmet, de ez toplistás.

p1 Lopez előnye most húsz másodperc, közben újabb 3:19,9-es kört dobott oda. Az utolsó utáni pillanatig küzdeni fog az argentin.

p1 Megtankolták a #7-est, tisztes előnye lesz a #8-as autónak – mindjárt látjuk, hogy mennyi.

p1 Hat kör és 25 másodperc. Körönként 4-5-öt kellene Lopeznek odatennie Nakajimának, ez szinte lehetetlen. Szinte.

p1 Itt a verseny vége: Lopezre rászóltak, hogy ne erőltesse. Egy kört azért várjunk, hogy kiderüljön, mennyire veszi komolyan.

p1 És Lopez a kivezető körön alig közeledett: úgy tűnik, tényleg feladta a reménytelen küzdelmet...

gtam Bleekemolen lerázta Bergmeistert, a győzelem kapujában a Keating Ford.

p1 Lopez azért a miheztartás végett ad 2,2 Nakajimának, de ez édeskevés. Illetve legföljebb arra elég, hogy fájdalmasan közel legyenek a végén...

gtam Jó szokásunkhoz híven megkezdjük az eredményhirdetést, mivel úgy tűnik, hogy minden kérdés eldőlt, aztán legföljebb tévedünk... Az amatőr kategóriát a mezőny egyetlen olyan nevezője nyeri, mely nem valamely bajnokságból, hanem "önállóan" nevezett be: Ben Keating privát Fordja, a csapatvezető társai Jeroen Bleekemolen és Felipe Fraga. Második és WEC-bajnok a Team Project 1 Porschéje Jörg Bergmeisterrel, Patrick Lindseyvel és Egidio Perfettivel, míg harmadikként az újabb erős teljesítménnyel előrukkoló tavalyelőtti győztes, a JMW Ferrari zár Jeff Segallal, Wei Luval és Rodrigo Baptistával.

gtpro Nyolc perc a leintésig, a Pro kategóriát az #51-es AF Corse Ferrari nyeri, Daniel Serra másodszor, James Calado és Alessandro Pier Guidi először kategóriagyőztes Le Mans-ban. Második lesz a #91-es Porsche, a volánnal Brunival, Lietzcel és Makowieckivel, míg harmadik a #93-as testvérautó, a pilóták Bamber, Tandy és Pilet. A világbajnokságot a #92-es Porschével Kevin Estre és Michael Christensen nyeri.

p2 Az LMP2-ben a Signatech megvédi címét, és megnyeri a bajnokságot. Nicolas Lapierre 4 LMP2-es indulása során 4. győzelmét aratja, csapattársai Negrao és Thiriet, akárcsak tavaly. Második lesz a #38-as Jackie Chan autó (Gabirel Aubry, Ho Pin-Tung és Stephane Richelmi), míg a harmadik helyre a pole-ból induló TDS ér be Loic Duval, Francois Perrodo, Matthieu Vaxiviere felállásban.

49 autó jelenleg a pályán, pár perc múlva új rekordot állítanak fel a célba érők!

p1 És akkor közeleg az utolsó kör: a #8-as Toyotával Kazuki Nakajima, Sebastien Buemi és Fernando Alonso győz és világbajnok, a hihetetlenül szerencsétlen testvérautóval Jose Maria Lopez, Kazuki Nakajima és Mike Conway, az új Le Mans-i körrekorder lesz a második, míg a #11-es SMP-vel dobogós az újonc Stoffel Vandoorne, Vitalij Petrov és Mihail Aljosin.

A utolsó körben járunk...

KAZUKI NAKAJIMA, SEBASTIEN BUEMI ÉS FERNANDO ALONSO MÁSODSZOR IS MEGNYERI A LE MANS-I 24 ÓRÁS VERSENYT!

Kazuki Nakajima először, Sebastien Buemi másodszor világbajnok, Fernando Alonso pedig Petter Solberg után a második versenyző, aki két FIA-szakágban is világbajnoki címet szerez!

Sorra érnek be az autók, az RLR M Sport már nem tudott továbbmenni, de így is 49 egységet int le a kockás, ami újabb rekordot jelent a 24 órás történetében!

p1 17 másodperc. Végül ennyi lett a különbség a két Toyota között...

És ha nem tévedek (bár ennyi ébrenlét után minden megtörténhet), Alonso mindössze a második pilóta Woolf Barnato után, aki első két Le Mans-ját egyaránt megnyeri.

gtam A 41. helyen, az Am 10. helyén végzett a Kessel #83-asa, ezzel Rahel Frey, Michelle Gatling és Manuela Gostner 1977 óta az első tisztán női egység, akik sikerrel teljesítik a Le Mans-t.

p1 Ritka szoros volt az idei Le Mans, mindössze 11. alkalommal, s 2011 óta először fordul elő, hogy körön belül érkezik be az első két helyezett.

Búcsúzzunk a leintés képeivel...

Kollégáim, Balogh Tamás és Gobodics Tamás nevében is nagyon köszönöm az egésznapos megtisztelő figyelmet, olvassátok továbbra is a Formula.hu-t, jövőre pedig találkozzunk ismét a Le Mans-i 24 órás közvetítésén!

Olvastad már?