DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

HGP 2014 – Szenzációs futam, Ricciardo-siker

Huszonnyolc héttel ezelőtt indítottuk útjára sorozatunkat, mely a hungaroringi F1-es futamokat idézte fel: az utolsó HGP-cikkben minden idők egyik legjobb Magyar Nagydíjára emlékezünk vissza.

A 2014-es Magyar Nagydíjra a Mercedes abszolút esélyesként érkezett meg: a szezon addigi tíz versenyéből kilencet nyertek az Ezüst Nyilak, egyedül a Kanadai Nagydíjon engedték ki a sikert kezeik közül, ahol mindkét autó fékhibát szenvedett, aminek következtében Hamilton kiesett, Rosberg pedig csak második lett Ricciardo mögött. A német nagy formában volt, míg Hamiltont többször balszerencse sújtotta, Rosberg az előző öt futamból a kanadai siker mellett háromszor nyert, Silverstone-ban pedig műszaki hiba miatt esett ki az élről.

Az időmérő edzésen a technika ördöge ismét kibabrált Hamiltonnal, aki már a Q1-ben sem tudott mért időt futni műszaki hibája miatt. Az első szakaszban rajta kívül Raikkönen is kiesett, akit Jules Bianchi tolt ki a legjobb 16 közül, így a francia nagy meglepetésre továbbjutott. Hamilton „távollétében” Rosbergnek nem volt ellenfele, simán szerezte meg a pole-t Vettel és Bottas előtt, míg a negyedik rajthely Daniel Ricciardóé lett.

A futam nedves körülmények közt kezdődött meg, a versenyzők egytől egyig intermediate abroncsokon indultak el, közülük 19-en a rajtrácsról, hárman pedig a bokszból: az időmérő edzésen kigyulladó, illetve balesetet szenvedő Hamilton és Magnussen mellett a felvezető kör rajtjánál lefulladó Danyiil Kvjat is innen kényszerült a mezőny után eredni. A rajtot az eső ellenére a mezőny simán átvészelte, kivéve Hamiltont, aki a 2-es kanyarban megpördült, s a falat is érintőre vette, ám nagy szerencséjére autója nem sérült meg komolyabban.

HGP 2014_45



A brit ezt követően viszonylag gyorsan feljött a középmezőny végére, miközben csapattársa magabiztosan vezetett Bottas és a rajtnál a finn mögé visszaeső Vettel előtt – őket az Alonso-Button-Ricciardo hármas követte. A 8. körben minden megváltozott: Marcus Ericsson a falnak csapta Caterhamjét, jött a safety car, mely a tervezettnél tovább maradt bent, miután az újraindításra készülve Romain Grosjean is eldobta autóját – szinte pontosan ugyanott, mint a svéd, csak nem a bal, hanem a jobb oldali falat találva el.

Mivel a pálya gyors ütemben száradt, szinte mindenki a bokszba száguldott a safety car bejövetelekor, csakhogy ez nem az élmenőknek jött ki a legjobb ütemben, így az újraindításkor Ricciardo, Button és Massa is Nico Rosberg előtt állt, Bottas pedig lassú kerékcseréje miatt teljesen eltűnt a mezőnyben. A McLaren téves információi miatt ekkor egy új szett intert rakott fel Buttonnek, míg Magnussent pedig be sem hívták cserére, így a dán kilenc kör elteltével már ötödik volt a mezőny végéről.

HGP 2014_11

Az újabb eső persze nem jött, így a McLaren lépése katasztrofálisnak bizonyult: bár Button a vezetést is átvette egy rövid időre, hamarosan a mezőny végén találta magát csapattársával egyetemben, pedig a végeredményt látva akár dobogó közeli eredményre is esélye lehetett volna a kétszeres hungaroringi győztesnek. Időközben Rosberg autója egy kissé rakoncátlankodni kezdett, így Jean-Eric Vergne lépett előre a negyedik helyre, míg a Mercedes németje, valamint Vettel és Hamilton az 5-6-7. helyen küzdöttek egymással.

A safety car hamarosan visszatért a pályára, miután a célegyenesben Perez odacsapta autóját – a Force India ezzel először nullázott 2014-ben, hiszen a szezon addigi összes versenyén pontot szerző Hülkenberg csapattársával ütközve már korábban feladata a futamot. Ricciardo és még néhány versenyző ismét kereket cserélt, mások viszont nem, így a versenyt az újraindításnál Fernando Alonso vezette Jean-Eric Vergne előtt!

HGP 2014_46

A francia vitézkedése nem tartott sokáig, kerékcseréje előtt Hamilton, utána pedig Vettel is megelőzte, de így is emlékezetes versenyt futott. Nem is beszélve a 2008-as világbajnokról, aki második kerékcseréjét megelőzően már vezette is a futamot a bokszból indulva. A verseny utolsó szakaszában ismét Alonso állt az élre, miután Ricciardo még egyszer kereket cserélt, a spanyolt Hamilton és az ausztrál üldözte, míg Rosberg utolsó cseréje előtt nem tudta megelőzni csapattársát – hiába kérte a csapat segítségét is ehhez –, így bő húsz másodperc hátránnyal kezdhette meg az utolsó tíz kört.

Hamilton gyorsan utolérte Alonsót, ám bárhogy próbálkozott, nem tudta megelőzni. Nem úgy Ricciardo, aki miután egy remek manőverrel lehagyta Hamiltont, a célegyenes végén Alonsót is megelőzte, és három körrel a verseny vége előtt átvette a vezetést. A futam utolsó körére a friss gumikon Rosberg is felért az élen álló hármasra, s egy ízben meg is támadta Hamiltont, de megelőzni már nem tudta őt, így meg kellett elégednie a negyedik hellyel.

Az ötödik pozícióban egy fordulatos verseny végén Felipe Massa futott be, akinek nagyon kellett ez az eredmény két elsőkörös kiesése után, ahogy Raikkönennek is nagy szüksége volt már a sikerre: a finn hatodik helyezésével legjobb eredményét érte el 2014-ben. Sebastian Vettel lett a hetedik, aki ugyanott és ugyanúgy pördült meg a futam közepe táján, mint Sergio Perez, ám egy remek manőverrel, és elképesztő szerencsével sikerült elkerülnie a balesetet, és ha csak centikkel ugyan, de megúszta az autótörést.

A verseny elején remeklő Bottas végül csak négy pontot szerzett, de így is megőrizte bajnoki ötödik helyét, kilencedikként a futam közepén villogó Vergne futott be, és az óriási taktikai hiba ellenére Button is szerzett egy pontot – érdekes, hogy mindhárman álltak legalább a második helyen a futam során, sőt Button vezetett is. A Saubernek megint nem jött össze a pontszerzés, Sutil már másodszor lett 11. helyezett, Magnussen pedig a 12. helyen zárt, így megszakadt ötfutamos pontszerző sorozata.

29. Magyar Nagydíj - 2014. július 25-27.
A rajtsorrend A futam végeredménye
1.  Nico Rosberg Mercedes 1:22.715 1. Daniel Ricciardo Red Bull-Renault 1:53:05.058
2. Sebastian Vettel Red Bull-Renault +0.486 2. Fernando Alonso Ferrari +5.225
3.  Valtteri Bottas Williams-Mercedes +0.639 3. Lewis Hamilton Mercedes +5.857
4.  Daniel Ricciardo Red Bull-Renault +0.676 4. Nico Rosberg Mercedes +6.361
5.  Fernando Alonso Ferrari +1.194 5. Felipe Massa Williams-Mercedes +29.841
6.  Felipe Massa Williams-Mercedes +1.508 6. Kimi Raikkönen Ferrari +31.491
7.  Jenson Button McLaren-Mercedes +1.579 7. Sebastian Vettel Red Bull-Renault +40.964
8.  Jean-Eric Vergne STR-Ferrari +2.005 8. Valtteri Bottas Williams-Mercedes +41.344
9. Nico Hülkenberg Force India-Merc. +2.060 9. Jean-Eric Vergne STR-Ferrari +58.527
10. Kevin Magnussen McLaren-Mercedes - 10. Jenson Button McLaren-Mercedes +1:07.280
Leggyorsabb kör: Nico Rosberg - 1:25.724, 64. kör
Versenytáv: 70 kör, Idő: nedves, felszáradó

További érdekességek:

 

Daniel Ricciardo szezonbéli második győzelmét aratta úgy, hogy csak a verseny végén szerezte meg végleg a vezetést: az egyaránt hetvenkörös Kanadai és Magyar Nagydíjakon mindkét ízben a 68. fordulóban állt az élre.
Lewis Hamilton nagyon pesszimista volt Q1-es kiesését követően, s úgy nyilatkozott, hogy még a pontszerzést sem érzi biztosnak ebben a helyzetben: „Ki kell majd cserélnünk a motort és a sebességváltót is, így a büntetés miatt van egy előnye is a dolognak: nem kerülhetek még hátrébb a rajtrácson” – mondta némi iróniával a brit szombat délután...
HGP 2014_44
Jules Bianchi karrierje során először jutott száraz körülmények közt a Q2-be: ehhez három olyan versenyzőt kellett megelőznie, akik nem a két kiscsapat autóit hajtották. Hamiltonnal és Maldonadóval könnyű dolga volt, hiszen egy mért kört sem futottak, Raikkönen legyőzését pedig saját remek tempója mellett a Ferrari taktikai hibájának köszönhette.
Szombat délelőtt Magyarországon üléseztek a Formula-1 vezetői azon töprengve, hogy milyen módon lehetne izgalmasabbá tenni a sorozat versenyeit. Sajtóhírek szerint a WTCC-hez hasonló súlykompenzációs rendszer ötlete komoly támogatást kapott a megbeszélésen.
Az időmérő edzésen elszenvedett komolynak látszó, de szerencsére ártalmatlan bukása után néhány órával már a biztonságos vezetés mellett állt ki Budapesten Kevin Magnussen, aki elmondta, hogy egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, azaz tökéletes arca volt a „Soha ne igyál, ha vezetsz”-kampánynak.
Nico Rosbergnek is jelenése volt még az időmérőt követően szombat délután, a német versenyző hungaroringi kötelezettségeit letudva helikopterre pattant, és a zsámbéki Driving Campre repült, hogy sztárvendégként részt vegyen az ott rendezett közlekedésbiztonsági napon.
A 2012-es Brazil Nagydíj óta nem kellett olyan sokáig nedves pályára való abroncsokat használni egy Formula-1-es futamon, mint a 2014-es Magyar Nagydíjon.
A verseny elején balesetet szenvedő Marcus Ericssont a bukást követően kivizsgálták a pálya orvosi központjában, mivel a becsapódás ereje 20 g volt, a szabályok értelmében pedig ekkora ütésnél a pilótának kötelező jelleggel ellenőrzésen kell részt vennie.
HGP 2014_48

A rovat korábbi cikkei:

1986 - Piquet élete előzésével győzött

1987 - Mansell-dráma, Kesjár autóba ült

1988 - A Senna-Prost csata újabb fejezete

1989 - Mansell legendássá tesz egy kanyart

1990 - Senna árkon-bokron át

1991 - Az utolsó futam Schumacher nélkül

1992 - A Vörös Ötös nálunk ér csúcsra

1993 - Csillagok hullnak, születnek újak

1994 - A Mester első magyarországi sikere

1995 - Amikor Schumachernek sem volt válasza

1996 - Villeneuve letette névjegyét

1997 - Amikor "eltűnt" Damon Hill

1998 - Schumacher legnagyobb győzelme

1999 - Finn ünnep Schumacher távollétében

2000 - Hakkinen-dupla a pokoli hőségben

2001 - A Ferrari kettős címszerzése

2002 - Barrichello búcsúztatta a "régi" Ringet

2003 - Alonso nálunk ér fel a csúcsra

2004 - A hetedik

2005 - Raikkönen felzárkózik Alonsóra

2006 - Az évszázad futama

2007 - Robban a bomba a McLarennél

2008 - Kovalainen öröme, Massa bánata

2009 - Egy majdnem tragikus baleset

2010 - A safety car mindent felkavart

2011 - Button másodszor varázsol az esőben

2012 - Hamilton visszaveri a Lotusokat

2013 - Egy sikertörténet kezdete

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: