DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

HGP 1997 - Amikor „eltűnt” Damon Hill

Az F1-es Magyar Nagydíj 12. kiírása kis híján az évtized egyik legmeglepőbb győzelmét hozta, ehelyett azonban egy újabb csavar a futam nagy vesztesévé tette az Arrowsszal csodát tevő Damon Hillt.

Az előző év bajnoka nem maradt a Williamsnél, Hill ugyanis nem tudott megegyezni a csapattal a fizetéséről, Frank Williams pedig karrierje során sohasem csinált ebből nagy ügyet: leigazolta Heinz-Harald Frentzent Jacques Villeneuve mellé, míg friss világbajnokát szélnek eresztette. Mivel a döntés meglehetősen későn született meg 1996 végén, Hill lehetőségei alaposan lekorlátozódtak, így csupán a Yamaha motorokat használó Arrowsnál talált magának menedéket, ahol a Magyar Nagydíj előtt mindössze egy pontot tudott összekaparni.

 F1_Magyar GP_1997_09



A Ferrari és a McLaren eközben tovább szilárdította átalakuló csapatának alapjait. Utóbbinál éppen a Hungaroringen jelent meg először a Williamstől érkezett sztártervező, Adrian Newey, míg az autóik ettől az évtől a West érkezésével a Mercedesnek is jobban imponáló ezüstszínbe öltöztek. Maranellóban pedig új, könnyített karosszériával álltak elő a hétvégére, amit egyelőre csak Michael Schumacher kaphatott meg, míg Eddie Irvine abban lelhette örömét, hogy szerződését éppen most hosszabbították meg 1998 végéig.

Augusztusra már jól kirajzolódott, hogy a ’97-es bajnoki cím sorsa a Ferrari és a Williams húzóemberei, azaz Schumacher és Villeneuve között fog eldőlni - a Magyar Nagydíj előtt a német tíz ponttal vezette a tabellát riválisa előtt. És ez volt az az év is, amikor a közönség egy újabb Schumacher nevét kezdhette ízlelgetni, hiszen a Jordannel a mezőnybe került a kétszeres bajnok öccse, Ralf is.

A hétvége alakulását a gumik határozták meg, ami újszerűen hatott, lévén a Bridgestone ebben az évben csatlakozott a sporthoz az éveken át monopolhelyzetet élvező Goodyear mellé. A nagyobb csapatok még kivétel nélkül az amerikai cég termékeit használták, a Bridgestone pedig az Arrows, a Prost, a Stewart és a Minardi ellátásával indított, ezúttal azonban ők találták el igazán jól, hogy milyen keverék is boldogul legjobban a Hungaroring kihívásaival. Ez már az edzések során is megmutatkozott, ahol Hill körei az élmezőnyével vetekedtek, majd a brit még nagyobb megrökönyödést keltett, amikor az időmérőn a 3. helyre kvalifikálta az Arrowst, közvetlenül a két bajnoki rivális, Schumacher és Villeneuve mögé.

Schumacher kálváriája már vasárnap délelőtt elkezdődött, a bemelegítő edzésen ugyanis egy kicsúszás után összetörte az új karosszériát, így a versenyen csak a régi csomaggal ellátott tartalékautót használhatta. A rajtnál a Ferrari így is megtartotta a vezetést, Villeneuve azonban gyengén jött el, így Hill, Irvine és Mika Hakkinen is elment mellette. Irvine abroncsai gyorsan kopásnak indultak, így az észak-ír már a 6. kör végén kihajtott kerékcserére, és nem tűnt túl fényesnek a helyzet az élen álló Schumacher számára sem, aki képtelen volt elszakadni üldözőitől. Olyannyira, hogy a 11. kör kezdetén a rá addig is tapadó Hill egy ellentmondást nem tűrő manőverrel elment a Ferrari mellett, majd körönként két másodperccel el is húzott tőle.

Hamarosan Schumacher is a bokszba látogatott, de kényszerű háromkiállásos taktikája miatt hátrányba került üldözőivel szemben. Hakkinen alatt eközben megállt a McLaren, így Villeneuve a második helyre került. A kanadai csapattársa, a mögötte haladó Frentzen viszont még nála is jobban állt, mivel a német egyetlen bokszlátogatásra játszott. A sors azonban közbeszólt, hiszen amikor Hill kerékcseréje után átvette a vezetést, autójának szivárgó tanknyílásán kicsordult a benzin, amitől lángra kapott az FW19-es, így Frentzennek le kellett parkolnia autóját a pálya mellett.

Hill és Villeneuve második tankolása után a brit hamarosan félperces előnyre tett szert, és lassan mindenki kezdte elkönyvelni, hogy csoda fog történni a Hungaroringen az Arrows történetének első győzelmével. Villeneuve mögül hidraulikai meghibásodás miatt hamarosan eltűnt az őt addig nyomás alatt tartó David Coulthard, és ezzel együtt ő is visszavett, hiszen Hill befoghatatlannak tűnt, legalábbis ha semmi probléma nem adódik az autójával.

Ám adódott. Másfél körrel a leintés előtt az Arrows hirtelen lelassult, miután a váltója harmadik fokozatban ragadt. Persze Villeneuve azonnal megkapta az információt, hogy lehet még keresnivalója a győzelemért folyó harcban, a gázra lépett, hamar utolérte Hill és egy talán szükségtelenül túldramatizált manőverrel két kerékkel a fűre hajtva húzott el korábbi csapattársa mellett.

A kanadai így elsőként futott be a célba, megismételve 1996-os sikerét, Hill pedig be tudott poroszkálni a 2. helyen, bár érthetően így már nem volt túl boldog a valószerűtlenül erős eredménnyel. A dobogó alsó fokára Johnny Herbert álhatott fel a szezonbeli egyetlen pódiumát gyűjtő Sauberrel, Michael Schumacher pedig csak őt követte további 10 másodperces lemaradással a negyedik helyen. Mindössze két tizeddel mögötte jött be Ralf a Jordannel, aki a bátyja bajnoki esélyeit szem előtt tartva nem próbált meg harcba szállni vele a pályán. És a Bridgestone hétvégi fölényét megerősítendő a japán Shinji Nakano futott be az utolsó pontszerző helyen a Mugen-Honda motorokat használó Prost volánjánál.  

12. Magyar Nagydíj - 1997. augusztus 8-10.
Az időmérő eredménye A futam végeredménye
1. Michael Schumacher Ferrari 1:14,672 1. Jacques Villeneuve Williams-Renault 1:45:47,149
2. Jacques Villeneuve Williams-Renault 1:14,859 2. Damon Hill Arrows-Yamaha +9,079
3. Damon Hill Arrows-Yamaha 1:15,044 3. Johnny Herbert Sauber-Petronas +20,455
4. Mika Hakkinen McLaren-Mercedes 1:15,140 4. Michael Schumacher Ferrari +30,501
5. Eddie Irvine Ferrari 1:15,424 5. Ralf Schumacher Jordan-Peugeot +30,715
6. Heinz-Harald Frentzen Williams-Renault 1:15,520 6. Shinji Nakano Prost-Mugen-Honda +41,512
Leggyorsabb kör: Heinz-Harald Frentzen (Williams-Renault) - 1:18,372, 25. kör
Versenytáv: 77 kör

 F1_Magyar GP_1997_10

Képek forrása: DPPI, ATP, Boros Jenő, Eszterváry Ervin, Barcza Zsolt

 További érdekességek:

 

Az Arrows 1978-as debütálása óta most került a legközelebb a futamgyőzelemhez, és 2002-es megszűnésük előtt ez volt az utolsó, összességében 8. dobogós helyezésük. Legutóbb 2. helyet 1985-ben Imolában szerzett a csapat Thierry Boutsen révén.
Damon Hill remekül szerepelt az Arrowsszal, de mi történt eközben csapattársával? Pedro Diniz már koránt sem tekinthet vissza ilyen eredményes hétvégére: 22 autóból a 19. helyre kvalifikált, egy pozíciót veszített a rajtnál, és bár a futamon ő is meglepően erős tempót mutatott, végül az 53. körben, a 10. helyen haladva elektronikai hiba vetett véget a versenyének.
A Yamaha motor összesen két dobogóval büszkélkedhet nyolc éven át tartó F1-es szerepvállalásából. Az elsőt Mark Blundell szerezte, amikor harmadik helyen futott be az 1994-es Spanyol Nagydíjon egy Tyrrellt vezetve.
Részben a kibontakozó gumiháborúnak is köszönhetően a köridők ugrásszerűen feljavultak 1996-hoz képest. Míg egy évvel korábban 1:17,129 volt a pole-pozíciós idő, ebben az évben már 1:14,672, azaz két és fél másodperces javulás volt tapasztalható.
Michael Schumachernek az elmúlt három évben nem volt szerencséje a Hungaroringen. 1994-es győzelme óta egyszer sem állt dobogón, dacára annak, hogy mindháromszor az első háromból rajtolt, a legutóbbi két alkalommal pedig a pole-t is megszerezte. Viszont most legalább be tudta fejezni a versenyt, ellenben az előző két Magyar Nagydíjjal.
Olivier Panis korábbi mindhárom Magyar Nagydíján pontot szerzett, most viszont nem tudta folytatni ezt a sorozatot, hiszen kanadai balesete következtében kettős lábtöréssel a kórházban feküdt. Autója, a Prost teljesítménye pedig nem lett volna akadály számára, hiszen két újonc pilóta, Nakano és Jarno Trulli is a 6-7. helyeken értek célba vele.
 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: