DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Hírösszefoglaló

Verstappen-pole, Hamilton- és Sainz-betli – szombati F1-es hírek

Piastri megúszta, Alonso kifakadt az időmérőre, fordított rajtrács jöhet a sprinteken, vasárnapra maradt a bajnoki döntő az F2-ben és a MotoGP-ben.

Max Verstappen szerezte meg a 2023-as F1-es szezon utolsó pole-pozícióját az Abu Dhabi Nagydíjon: a világbajnok holland Charles Leclerc-t és Oscar Piastrit utasította maga mögé, miközben Carlos Sainz már a Q1-ben, Lewis Hamilton pedig a Q2-ben kiesett – részletes beszámoló és eredmények ide kattintva.

Verstappen az idei 12. rajtelsősége után elmondta, hogy a szabadedzéseken még küszködött, de a kvalifikációra minden összeállt, viszont a Red Bull versenytempóját illetően egyelőre sötétben tapogatózik, mert a tréningek nem sikerült jól – bővebben itt. Verstappen eredménye egyébként 500 eurójába fájt a Christian Hornerrel fogadó Helmut Markónak.

f1-verstappen-redbull-abudhabi-top3



Eközben Leclerc-t magát is meglepte az első soros rajthely, hiszen még a Q1-es búcsú réme is felsejlett előtte. Ettől egyébként a Ferrari csapatvezetője, Frederic Vasseur is tartott – ami dupla pofon lett volna a Scuderiának, hiszen Sainz tényleg kiesett az első szakaszban.

A spanyol elsősorban saját magukat okolta azért, hogy forgalomba kerültek, viszont azért megjegyezte, hogy a versenyzők ha nem is feltartással, de olyan módon hátráltatják egymást, hogy szándékosan olyan távolságban autóznak a riválisuk előtt, hogy annak piszkos levegőben kelljen vezetnie. Daniel Ricciardo ennek kapcsán amúgy jót nevetett, hiszen az ausztrál szerint épp Sainz az, aki ezzel a módszerrel szokott élni.

Mindeközben a McLarennél Piastri harmadik rajthelye csak bő másfél órával a leintés után vált biztossá, ugyanis az újoncot vizsgálták feltartásért, ám végül Pierre Gasly vallomása alapján is úgy ítélték meg a stewardok, hogy nincs szükség büntetésre. Az újonc ausztrál értékelése egyébként itt olvasható.

A másik McLaren-pilóta, Lando Norris azonban saját bevallása szerint is önmagát büntette: újabb eldobott szombatról és „szar munkáról” beszélt a fiatal brit, miután az utolsó Q3-as körébe belerontott, így csupán ötödikként zárta a kvalifikációt.

f1-hamilton-mercedes-abudhabi

Kettejük közé George Russell ékelődött be, aki úgy lett negyedik, hogy betegséggel is küzdött az előző időszakban. Ennek ellenére sem ő, de főleg csapatfőnöke, Toto Wolff nem volt túl boldog az időmérő után: utóbbi elmondása szerint már nagyon unja a magyarázkodást. Persze a Mercedesnél Hamilton járt a legrosszabbul, aki a Q2-es kiesés után elmondta: még mindig kiszámíthatatlanul viselkedik a W14-es, ezért nem is bánja, hogy rövidesen vége a szezonnak.

Érdekesség egyébként, hogy Hamilton és Russell időmérős csatája ezzel döntetlen lett 2023-ban, de voltak olyan csapatok, ahol kiütést láthattunk – a részleteket és a számokat itt mutatjuk.

„Régen a legjobb része volt a hétvégéknek, most már a legrosszabb!” – fakadt ki Fernando Alonso az időmérők lebonyolítása és szabályai – például a mára betiltott bokszkijáraton való előzés – kapcsán. A spanyol egyébként káoszban reménykedik, mert másképp nem tudják legyőzni a McLarent.

Esteban Ocon eközben a túlzsúfolt F1-es naptárt és az időbeosztásokat okolja amiatt, hogy ő is betegen érkezett meg Abu Dhabiba – a nyilatkozata itt olvasható.

 

Mi történt a pályán kívül az F1-ben?

Természetesen voltak egyéb hírek is az F1 háza tájáról. A Williamsnél például James Vowles elmondta, hogy bár Logan Sargeant a fő jelöltjük az egyelőre üresen álló 2024-es ülésre, de nem az egyetlen – Ralf Schumacher egyébként az F2-es bajnokesélyes Frederik Vesti nevét dobta be…

f1-sargeant-williams_2

Eközben a sprintek kapcsán sajtóhírek szerint eldőlt, hogy jövőre Spielberg, Austin, Interlagos és Katar mellett újonnan belépő helyszínként Sanghaj és Miami rendezhet majd szombati futamot, az viszont még tárgyalás alatt áll, hogyan reformálják meg a hétvégék menetét, de állítólag újra felmerült a fordított rajtrács ötlete is – bővebben itt írtunk minderről.

Káromkodásért részesítették figyelmeztetésben a minap a stewardok Wolffot, amivel ő maga is mélységesen egyetért: a Mercedes-főnök szeretné eltüntetni a csúnya beszédet a sportágból.

„Nem volt meg az Alpine-ban a lelkesedés és a motiváció az előrelépéshez” – ezt pedig a franciáktól a szezon közben távozó és jelenleg már a Williams technikai igazgatójaként tevékenykedő Pat Fry nyilatkozta.

 

Vasárnapra maradt a döntés az F2-ben és a MotoGP-ben

Míg az F1-ben már rég eldőltek a bajnoki címek, ez nincs így a Formula-2-ben, ahol a már említett Vesti nyerte Abu Dhabiban a sprintfutamot, s ezzel életben tartotta az esélyeit az őt 16 ponttal előző Theo Pourchaire-rel szemben a vasárnapi főverseny előtt – a szombati viadal beszámolója itt olvasható.

1

Mindeközben a MotoGP valenciai fináléján is a világbajnoki üldöző győzött szombaton: Jorge Martin a hatodik helyről startolva szerezte meg idei kilencedik sprintdiadalát, míg Francesco Bagnaia csupán ötödik lett, így kettejük között 14 pontra olvadt a különbség – eredmények és összefoglaló ide kattintva.

A MotoGP-ben amúgy a pályán kívül is akadtak hírek: egyfelől a VR46 megerősítette, hogy Luca Marini távozik tőlük a szezon végén, így csak idő kérdése, hogy a Repsol Honda is bejelentse az olasz leigazolását; másfelől az RNF Aprilia jövője kapcsán merültek fel aggályok, amely miatt a csapat közleményben cáfolta az anyagi gondokat és a tulajdonosváltást, viszont megerősítették Razlan Razali csapatfőnök távozását – minderről és egyéb MotoGP-s hírekről a Formula MotoGP Facebook-csoportunkban írtunk részletesen.

A hétvége további menetrendje ide kattintva böngészhető át.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: