DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Alonso kifakadt: „Az időmérő a legrosszabb!”

Az F1-es mezőny rangidőse úgy érzi, valami félresiklott az utóbbi időben a kvalifikációkkal. A versenyt illetően káoszban bízik a McLaren legyőzéséhez.

Az elmúlt versenyhétvégéken rendre problémaként merültek fel az időmérős feltartások. Nemrég Brazíliában az FIA konkrétan lehetővé tette, hogy lehessen előzni a bokszutca kijáratánál, a most hétvégi szezonzáró Formula-1-es Abu Dhabi Nagydíjon ellenben Max Verstappen és a Mercedesek között lejátszódott jelenetek révén viszont épp azt a döntést hozta Niels Wittich versenyigazgató, hogy megtiltja a manővereket a bokszkijárati szakaszon.

f1-alonso-aston-abudhabi-1



Részben ez, részben a további kemény szabályozások vezették arra Alonsót, hogy a szombati kvalifikációt követően kifakadjon, és konkrétan a hétvége legrosszabb részének nevezze jelenlegi formájában az időmérő edzéseket:

„A bokszkijárat nem segít vagy teszi rosszabbá a dolgokat. Nem sok mindenen változtat, de ez bizonyítja, hogy az időmérős formátum idejétmúlt” – idézi a mezőny rangidősének szavait a PlanetF1.com portál. „Korábban ez az edzés volt a hétvégék legjobbja, amikor igazán életre keltek az autók. Ezeket a roppant gyors autókat vezethetjük, most mégis már a hétvégék legrosszabb része.”

„A csapatoknak, a versenyzőknek, a forgalom menedzselése és a pályahatárok szempontjából is. A stewardokhoz kell mennünk azért, mert nem tartottuk tiszteletben a deltaidőt, mert feltartottunk valakit, és törlik a köreinket. Mindannyian örülünk neki, hogy vége, és ennek nem így kellene lennie.”

f1-alonso-aston-abudhabi-2

Káoszban bízik a futamon az Aston Martin

Ami magát az Abu Dhabi Nagydíjat illeti: Alonso a hetedik pozícióba kvalifikálta magát, ami ugyan jobb volt, mint amire saját bevallása szerint a szabadedzések küszködése alapján számított, de a spanyol szerint káoszra van szükségük ahhoz, hogy az Aston Martin valahogy megfordítsa a McLaren elleni harcot a konstruktőri negyedik helyért, hiszen Lando Norris és Oscar Piastri és előrébbről startolhat majd vasárnap, mint ő és a csupán 13. helyen záró Lance Stroll.

„Úgy gondolom, ha egy bolyban haladsz és küzdesz a gumikkal, akkor sokkal jobban szenvedsz, mint tiszta levegőben. De nem is tudunk tiszta levegőben autózni a jelenlegi különbségek mellett. Mindannyian azonos köridőket futunk, szóval arra számítok, hogy ez egy rendkívül hosszú futam lesz számunkra.”

„Nyilvánvalóan a McLaren az egyetlen cél, ami a szemünk előtt lebeg. Mindketten előlünk rajtolnak, szóval némi káoszra van szükségünk, ha meg akarjuk előzni őket. Egy normál futamon előttünk végeznek, és az nem elég jó számunkra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: