DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Max Verstappené a 2023-as F1-es szezon utolsó pole-ja

A világbajnok stílusosan zárhatja az idei évet: tükörsimán szerezte meg 2023 utolsó F1-es pole-pozícióját. Leclerc az első, Piastri és Russell a második sorban.

f1-verstappen-redbull-abudhabi



A szabadedzések alapján George Russell vághatott neki a legjobb előjelekkel a 2023-as F1-es szezon utolsó időmérő edzésének, de a Red Bull azért már a Q1-ben helyreállította a rendet és igazolta a hétvége előtti várakozásokat: Max Verstappen zárt az élen, Sergio Perez pedig ugyan az utolsó másodpercben, de végül feljött másodiknak, jelezve, hogy mire képes itt az RB19.

A nagy kieső Carlos Sainz lett ebben a szekcióban, a Ferrari spanyolja megküzdött a forgalommal, nem tudott igazán jó kört összerakni, így a pénteki balesete után szombaton is csalódással zárta a napot: csak a 16. rajthelyet szerezte meg az idény utolsó futamára. Rajta kívül a két Alfa Romeo, Kevin Magnussen, valamint a mért kör nélkül záró (többet is elvettek tőle) Logan Sargeant búcsúzott ebben a szegmensben – utóbbit így „nullára verte” idén házon belül Alexander Albon, és az Alfánál is elég egyértelmű lett a csapaton belüli sorrend Valtteri Bottas javára.

A Q2-ben újabb nagy név búcsúzott: ezúttal Lewis Hamilton szorult a 11. helyre, a hétszeres világbajnok eddig egész hétvégén nem találta a tempóját, és ahogy a szabadedzéseken, úgy itt is nagyon simán, három és fél tizedmásodperccel kapott ki George Russelltől – aki így egálra hozta az időmérős csatát az év végére. Hamilton mellett Ocon, Stroll, Albon és a Tsunodától évzárásként komoly pofont kapó Ricciardo búcsúzott, a Q3-ban pedig a két Red Bull és a két McLaren mellett elég színes mezőny vett részt: Leclerc, Russell, Alonso, Gasly, Tsunoda és Hülkenberg autózta be magát a top tízbe.

Verstappen egy szinte tökéletes körrel nyitotta az időmérő legfontosabb szakaszát, ezzel pedig nagyjából pontot is tett az ügy végére: négy tizedet adott Norrisnak, ötöt Piastrinak és több mint hetet (!) Pereznk, akit ráadásul két századdal még Russell is megelőzött – elsőre Leclerc okozott csalódást, aki alatt nem akart működni a Ferrari.

A második próbálkozások aztán kicsit felkavarták a helyzetet: Leclerc brutálisat javult, kilenc tizeddel autózott jobbat az első körénél, és a semmiből, az esélytelenségből egy bombaerős második helyet jegyzett. Verstappent senki sem tudta legyőzni, de a Ferrari közel került, a második sort pedig Piastri és Russell hozta el, miután Norris megint hibázott a legfontosab időmérős körben. Perez csak hatodik időt tudott autózni, de még azt is elvették tőle pályaelhagyás miatt, így csak a kilencedik rajtkockát szerezte meg az idény utolsó futamára.

Az F1-es Abu Dhabi Nagydíj időmérő edzésének végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull RB19-Honda RBPT 1:23,445
2. Charles Leclerc Ferrari SF-23 +0,139
3. Oscar Piastri McLaren MCL60-Mercedes +0,337
4. George Russell Mercedes F1 W14 +0,343
5. Lando Norris McLaren MCL60-Mercedes +0,371
6. Yuki Tsunoda AlphaTauri AT04-Honda RBPT +0,523
7. Fernando Alonso Aston Martin AMR23-Mercedes +0,639
8. Nico Hülkenberg Haas VF-23-Ferrari +0,663
9. Sergio Perez Red Bull RB19-Honda RBPT +0,726
10. Pierre Gasly Alpine A523-Renault +1,103
11. Lewis Hamilton Mercedes F1 W14  
12. Esteban Ocon Alpine A523-Renault  
13. Lance Stroll Aston Martin AM23-Mercedes  
14. Alexander Albon Williams FW45-Mercedes  
15. Daniel Ricciardo AlphaTauri AT04-Honda RBPT  
16. Carlos Sainz Ferrari SF-23  
17. Kevin Magnussen Haas VF-23-Ferrari  
18. Valtteri Bottas Alfa Romeo C43-Ferrari  
19. Guanyu Zhou Alfa Romeo C43-Ferrari  
20. Logan Sargeant Williams FW45-Mercedes  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: