DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F2/F3

Formula-2: Vesti parádézott a sprinten

Nagyszerű futamot teljesített a bajnoki címért küzdő Frederik Vesti az F2-esek sprintfutamán, aki győzelmével 16 pontra megközelítette Theo Pourchaire-t az összetettben.

A Formula-2 2023-as bajnoki címét eldöntő előadás első felvonását rendezték szombaton Abu Dhabiban. A pénteki időmérőn nem találta a tőle megszokott tempót a tabella éllovasa, Theo Pourchaire, aki mindössze a 14. helyen végzett. Az őt üldöző Frederik Vesti a kilencedik pozícióba kvalifikálta magát a főfutamra, így a fordított rajtrácsos szombati sprintet a második helyről kezdhette. Előle a carlinos Enzo Fittipaldi indulhatott a pole-pozícióból.

Hatalmas csata folyt az első helyért a rajt után, végül Fittipaldi tartani tudta vezető pozícióját. Isack Hadjar és Richard Verschoor mindketten átugrották a negyedik helyre visszaeső Vestit, míg Pourchaire öt helyet javítva a kilencedik pozícióig jött fel. Egy megforgás miatt a mezőny hátsó felében korán jönnie kellett a biztonsági autónak. Az újraindítást követően az első két helyen nem történt változás, Vesti azonban vérszemet kapott: hamar elkapta Verschoort és az élen állók után eredt. Közben riválisa is elkezdett előre törni, a nyolcadik körben már a pontszerző helyekért harcolt.



A Prema dánja továbbra is erős tempót diktált, körökön belül Hadjart is maga mögé utasította, immár a vezető Fittipaldit üldözte. Három körrel a vége előtt nem bírta tovább a brazil a bajnokesélyes nyomását, aki átvette tőle a vezetést. A leintésig már nem történt változás: Vesti győzelmével, illetve a leggyorsabb körrel 16 pontra megközelítette az utolsó futam előtt Pourchaire-t az összetettben, Fittipaldi és Verschoor senkitől sem zavartatva magukat behúzták a maradék két dobogós helyezést. A Formula-2 idei bajnoki címe holnap dől el a főfutamon. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: