DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 3. szerda
F1

Ricciardo nevet Sainzon: Saját húzásait kapta vissza?

Az ausztrál szerint ironikus, hogy a spanyol az őt gyorskörön piszkos levegővel kizökkentő riválisokra panaszkodott – mivel épp ő szokott ezzel a trükkel élni.

A Q1 váratlan kiesője, Carlos Sainz elismeri, hogy nem kellett volna utolsóként elhagyniuk a bokszutcát Abu Dhabiban – de azért hárította is kicsit a felelősséget, mikor hozzátette, egyes versenyzők, akik már túl voltak saját gyorskörükön, nem a legelegánsabban húzódtak le az útból.

„Amikor a Q1 és Q2 szoros, akkor sokaktól látom, hogy szándékosan piszkos levegőt generálnak egyes kanyarokban, talán azért, hogy mások időt veszítsenek ezekben a kanyarokban. Ez nem számít feltartásnak, mivel nem kell elemelni, de a piszkos levegő miatt a mögöttük érkező rosszabbul megy át azon a kanyaron” – magyarázta a riportereknek Sainz.



„Mindenki ezt csinálja… De ha az ember rosszabb pályapozícióba kerül, akkor jobban fog szenvedni” – mondta a ferraris. Kifejtette, ha egy-két másodperc választ el csak két autót, a hátrébb levő egy vagy két másodpercet el fog veszíteni a szóban forgó kanyarban – vele a gyorskörön gyakorlatilag a teljes egyes-kettes szektorban ez történt.

Még a Q1-et követően, a rádiózása során Sainz konkrét ellenfeleket is bemószerolt: „A Merci szerintem szándékosan csinálta előttem az 5-ös kanyarban, az Alpine pedig a 2-3-asban” – célzott Russellre és Gaslyra.

Ricciardo: Sainz kezdte az egészet

A spanyol kifakadásához hozzátartozik egy másik történet az Abu Dhabi hétvégéről: a szabadedzésen még fordított volt a szereposztás, Oscar Piastri tette szóvá, hogy a ferraris beállt az út közepére. „Szokásos Carlos. Nem változott semmi” – célzott arra, hogy Sainznak szokása ezzel a húzással élni.

Erre utalt vissza Daniel Ricciardo, aki a 15. rajtpozícióból, azaz egy hellyel Sainz elől rajtol vasárnap:

„Nem nagyon fogok fékezni az 1-es kanyarban, ezzel felhúzok egyeseket és ez segít” – mondta nevetés közepette az ausztrál. Sainzra gondolt. „Ő nem húzott fel engem hétvégén, pedig általában ő szokta felhúzni az embereket…”

Az AlphaTauri versenyzője aztán egyértelműbben is kimondta, Sainz olyasmi miatt panaszkodik, amivel általában ő szokta megkeseríteni a vetélytársak életét:

„Nem tudom, miért csinálja, de mindig ő szokott lenni az elkövető. Nem tudom, hogy csak szívat-e minket, de egyértelműen ő szokott az lenni, akiről mindenki beszél a feltartások és hasonlók kapcsán. Azt kapja vissza, amit ő adott… Ő volt az, aki elkezdte csinálni. A szabadedzésen nem harcolunk pozíciókért, talán ezért húz fel ott jobban minket. Az időmérőn büntetés jár érte, de a szabadedzésen könnyebb megúszni” – beszélt arról, hogy Sainz az edzéseken szereti kizökkenteni a riválisokat.

„De rendben van, szeretjük őt. Szép munka, Carlos. Holnap majd együtt átvágunk a mezőnyön” – zárta Ricciardo.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: