DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Martin nyerte a sprintet, közelített Bagnaiára

Kemény manőverekkel húzta be idei kilencedik szombati sikerét a Pramac spanyolja, aki ezzel 14 pontra megközelítette a címvédő olaszt. Binder és Marquez dobogón.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Úgy vágott neki a MotoGP-mezőny a szezon utolsó sprintfutamának a Valenciai Nagydíjon, hogy akár már most eldönthette a vb-címet Francesco Bagnaia, aki 21 ponttal vezetett a versenyt megelőzően Jorge Martin előtt. Ráadásul az időmérőn is jobban szerepelt, hiszen míg az olasz a második, spanyol riválisa csak a hatodik helyről várhatta a 13 körös távot.

Bagnaia a start után egyből az élre is állt, a pole-ból induló Maverick Vinales azonban néhány kanyaron belül visszavette a vezetést tőle. Martin pedig így rögtön meg is érkezett Bagnaia mögé, sőt még az első körben meg is támadta – ám ennek az lett az eredménye, hogy Brad Binder és Marc Marquez is megelőzte a két vb-aspiránst, akik közül viszont Martin maradt előrébb az akciók után. A Pramac spanyolja aztán Marquezt is megelőzte, s egy kisebb megbicsaklás ellenére is maradt a repsolos előtt.

motogp-martin-pramac-valencia



Vinalesnek ugyan eleinte volt lélegzetvételnyi előnye az élen, de a Binder, Martin, Marquez trió visszazárkózott rá. Bagnaia pedig teljesen leszakadt az első négyesről, sőt védekeznie is kellett: Fabio Quartararo támadta a regnáló világbajnokot – ám épp egy előzési kísérlet közben elcsúszott a yamahás!

Féltávhoz közeledve az első helyért is megindult a csata, Binder pedig második próbálkozásra el is ment Vinales mellett. Az apriliást rövidesen Martin is megelőzte – azok után, hogy előtte pár kanyarral még Marquez támadta őt. Martin pedig elképesztő lendületbe jött, Binder egy szélesebb kanyarvételét kihasználva hat körrel a vége előtt az élre állt!

Bár Binder igyekezett a nyomában maradni, Martin már nem engedte ki a kezéből a vezetést: a spanyol a kilencedik (!) sprintgyőzelmét aratta. A dél-afrikai KTM-es lett a második, Marquez pedig Vinalest megelőzve a harmadik. Bagnaia pedig behozta ötödik helyén a gyári Ducatit, a sarkában Fabio di Giannantonióval és Marco Bezzecchivel – ezzel pedig 14 pontra olvadt a címvédő előnye Martinnal szemben a vasárnapi futam előtt. Alex Marquez és Johann Zarco szerzett még pontot a sprinten.

A Valenciai Nagydíj MotoGP-s futama vasárnap 15 órakor startol.

A sprintfutam végeredménye:

1. Jorge Martín Ducati  
2. Brad Binder KTM 0.190
3. Marc Márquez Honda 2.122
4. Maverick Vińales Aprilia 3.106
5. Francesco Bagnaia Ducati 4.253
6. Fabio Di Giannantonio Ducati 4.400
7. Marco Bezzecchi Ducati 4.502
8. Álex Márquez Ducati 5.578
9. Johann Zarco Ducati 5.910
10. Augusto Fernández KTM 6.095
11. Raúl Fernández Aprilia 7.674
12. Jack Miller KTM 8.098
13. Aleix Espargaró Aprilia 9.513
14. Pol Espargaró KTM 12.453
15. Enea Bastianini Ducati 12.599
16. Takaaki Nakagami Honda 13.787
17. Luca Marini * Ducati 13.887
18. Franco Morbidelli * Yamaha 14.943
19. Alex Rins Honda 20.378
20. Lorenzo Savadori Aprilia 25.017
  Fabio Quartararo Yamaha Kiesett

* Marinit és Morbidellit utólag három másodperces büntetéssel sújtották, mivel másodjára fordult elő velük, hogy az előírt minimumértéknél alacsonyabb volt a guminyomásuk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: