DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Hírösszefoglaló

Meglepetések, ütközés, büntetés – szombati F1-es hírek

Verstappen a pole-ban, félreértés a Mercedesnél, Leclerc nem érti a Q1-es kiesést, Alonso a rontott időmérő után is bizakodó: ez történt ma.

Max Verstappen szerezte meg a Formula-1-es Spanyol Nagydíj rajtelsőségét, ami papírformának számít, mögötte viszont akadtak bőven meglepetések. Carlos Sainz első sora még kevésbé az, Lando Norris harmadik helye már annál inkább, ahogy George Russell és Sergio Perez Q1-es, valamint Charles Leclerc Q1-es búcsúja is – az időmérő összefoglalója és a végeredmény itt olvasható.

f1-barcelona-idomero-top3_1



Az első háromban végző pilóták közül Verstappen úgy érezte, mintha sínen húzták volna az autóját; Sainz szerint semmi sem maradt benne szombaton; Norris pedig saját magát is meglepte a McLarennel elért harmadik rajtpozícióval.

A negatív hősök közül Leclerc nem tudott magyarázatot adni a Q1-es búcsújára, csak annyit tudott megállapítani, hogy a bal kanyarokban vezethetetlen volt a Ferrarija – bővebben itt.

A Mercedeseknél egyfelől a felemás teljesítmény – Lewis Hamilton ötödik lett, Russell viszont a tízbe sem jutott be – jelentette a beszédtémát, másfelől a Q2 végi ütközésük. Mindkét pilóta kommunikációs félreértésről beszélt utóbbi kapcsán: Russell azt sem tudta, hogy ott van mögötte-mellette a csapattárs, míg Hamilton azt hitte, a fiatalabb brit szélárnyékot akar adni neki – a nyilatkozataik itt olvashatók, ide kattintva pedig videón nézhető meg az eset. Russellt amúgy formális figyelmeztetésben részesítették a történtekért.

rus-ham-1

Perez eközben sorozatban másodszor hibázott időmérőn, így csupán a 11. helyről startolhat. Helmut Marko jelezte is a mexikói felé, hogy inkább a versenyzésre összpontosítson, ne pedig a világbajnoki esélyeire.

Fernando Alonso ugyan továbbjutott az első szakaszból, sőt kilencedikként zárta az időmérőt, mégis egy Q1-es hiba nyomta rá a bélyegét a kvalifikációjára – igaz, a spanyol szerint még az autója sérülésével együtt is elérhető lehetett volna az első sor. Az astonos szavairól itt írtunk részletesebben.

Eközben az Alpine tovább folytatja a Monacóban látott remeklését, hiszen Pierre Gasly negyedik lett – kár, hogy végül kétszer három-, azaz összesen hathelyes rajtbüntetést kapott, mert Sainzt és Verstappent is feltartotta az időmérő során.

Természetesen nemcsak az időmérőről szólt ma az F1. Írtunk például arról, hogyan is áll Laurent Mekies Ferraritól AlphaTaurihoz igazolása – részletek itt.

f1-ferrari-mekies

Alonso eközben arról beszélt, hogy még évekig az F1-ben maradhat – bővebben ide kattintva.

Günther Steinert pedig a csütörtöki sajtónapon tett nyilatkozata miatt idézték be a stewardok, miután laikusoknak nevezte a felügyelőket: ítélethirdetés csak vasárnap délelőtt.

Fél szemünket pedig már a Magyar Nagydíjon is rajta tartjuk, de nem is csak mi teszünk így, hanem Jean Alesi is, aki videoüzenetben köszöntette a szurkolókat.

Ami pedig a többi versenyszériát illeti: a Formula-3-as sprinten Zak O’Sullivan diadalmaskodott, a Formula-2-esek nagyrészt esőben zajló szombati viadalán pedig a bajnokságot is vezető Frederik Vesti győzött.

Végezetül pedig Formula-E, hiszen az elektromos széria pedig Jakartában versenyez a hétvégén: a szombati futamot Pascal Wehrlein nyerte, aki így az idény első triplázója lett. Cserébe viszont kivívta Jake Dennis haragját a védekezésével, sőt az Andretti pilótája megjegyezte, hogy nem is fellebbezhetnek, hiszen ők is Porsche-hajtásláncot használnak…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: