DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Perez a versenyzésre koncentráljon, ne a vb-címre”

Kemény ébresztőt fújtak a mexikóinak az újabb időmérős baki után Helmut Marko szerint. Christian Horner szerint a gumikkal szenved a pilótájuk.

Azok után, hogy Monacóban egy autótörés miatt már a Q1-ben búcsúzott, a Spanyol Nagydíj időmérője sem alakult sokkal jobban Sergio Perez számára: ezúttal a második szakaszban esett ki, miután a hajrában a sóderágyat is meglátogatta, s utána saját elmondása szerint nem tudta már megfelelően visszamelegíteni a gumikat. A még a hétvége elején is vb-esélyről beszélő mexikóinak komoly ébresztőt fújtak Helmut Marko szerint:

„Sergiónál Monte-Carlo óta nem mennek jól a dolgok. Jobban a versenyzésre kell koncentrálnia, nem pedig a címre” – jelentette ki a Red Bull F1-es tanácsadója a Sky Deutschlandnak nyilatkozva. „Remélem, összeszedi magát. Már az egész hétvégén ez volt a helyzet eleve, hogy három-öt tizedmásodperces hátrányban volt. Ez zsinórban a második problémás hétvégéje. Más a helyzete, és hitt a világbajnoki álomban. Checo most viszonylag kemény ébresztőt kapott, de biztos vagyok benne, hogy újra össze fogja szedni magát.”

f1-perez-redbull-barcelona-day2



Marko Perez vasárnapi esélyeivel kapcsolatban is óvatos: „Szerintem a dobogó optimista. Ha melegebb lesz, a gumikopás is jelentősebb lesz, elképzelhető a három kiállás. Akkor benne van, hogy ha meg tud előzni néhány autót, akkor harmadikként végezhet, de nehéz lesz.”

 

Megnézték, van-e különbség a két autó között

Christian Horner azt is elárulta, hogy az időmérő sokán csekkolták, van-e esetleg bármi eltérés az adatok alapján a két autó között, hiszen jelentős volt a különbség a végül pole-t szerző Max Verstappen és a csupán 11. helyre kvalifikáló Perez között.

„Úgy gondolom, a gumik jelentik a kulcstényezőt” – fogalmazott a csapatfőnök. „Minden aerodinamikai terhelést megvizsgáltunk a Q1 után. A gyárban dolgozó segítő csapat kielemezte az adatokat a két autó között, hogy ugyanannyi leszorítóerőt termelnek-e, de egyformák voltak. Szóval nem láttunk semmi olyat, hogy bármely alkatrész nem megfelelően működött volna. Természetesen ma este is alapos átvizsgálást fogunk tartani, de szerintem ez azon múlik, hogy a megfelelő tartományba hozzák-e a gumikat, mert tudjuk, hogy amúgy Checo nincs messze. Egyszerűen csak nem tudta ma működésre bírni az autót.”

Markóval ellentétben ugyanakkor Horner bizakodó a mexikói vasárnapi felzárkózását illetően: „Tudjuk, hogy remek versenyző. Csak le kell szegnie a fejét, s aztán remélhetőleg elő tudunk állni egy jó stratégiával és fel tudunk zárkózni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: