DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hathelyes büntetést kapott Gasly, Russellt figyelmeztették

A két ellenfelét is feltartó francia dupla rajtbüntetést kapott a Spanyol Nagydíjra, a brit F1-es viszont megúszta egy megrovással a Hamiltonnal való ütközést.

Pierre Gasly legjobb időmérős eredményét szerezte meg Barcelonában Alpine-hez való csatlakozása óta, negyedik lett, de két Q1-es incidens miatt is vizsgálták a stewardok: előbb Carlos Sainzot, majd Max Verstappent tartotta fel.

Két külön vizsgálat és meghallgatás is történt, két külön ítélettel. Sainz esetében Gasly beismerte, tisztában volt a Ferrari érkezésével, de a nagy sebességkülönbség és Leclerc közelsége miatt már nem tudott kitérni a spanyol elől. A felügyelők nem értettek ezzel egyet, szerintük a 13-as kanyar kijáratán Gasly jobbra tudott volna húzódni. Verstappen esetében az Alpine adott téves tájékoztatást, a csapat azt mondta versenyzőjének, hogy a mögötte érkező autók lassú körön vannak.



Az akadályozásért az ilyenkor megszokott három rajthelyes büntetés járt, mivel két esetről van szó, duplán. Gasly a rajtrács tizedik pozíciójába csúszik hátra, a negyedik rajtkockát Lewis Hamilton tölti be, és Oscar Piastriig mindenki előrelép egy helyet.

Megrovás Russellnek

A stewardok a komplett Mercedes-párost és a csapat képviselőjét is berendelték George Russell és Lewis Hamilton Q2-ben történt összeütközése miatt. A 35-ös számú dokumentumból kiderül, Russell meghallgatása során elismételte, mérnöke nem rádiózott Hamilton érkezéséről, ezúttal pedig azt is beismerte, ő nem nézte a tükröket.

Ugyanakkor enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy Russellnek reagálnia kellett az előtte lassító Sainzra, valamint azt, hogy a brit előző (kivezető) köre végén jelentősen lassított, hogy ne tartsa fel a spanyolt és Verstappent. Ezek miatt az incidensért, amelyet a Mercedesen belül félrement kommunikációnak minősítettek, büntetés helyett csak egy formális figyelmeztetés járt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: