DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Hírösszefoglaló

Piroskáosz, óvás, Verstappen vs. Hamilton – vasárnapi F1-es hírek

Verstappen-győzelem, kifakadó Sainz és Russell, értetlenkedő F1-es versenyzők, visszautasított óvás: az Ausztrál Nagydíj dominálta a mai híreket.

Három piros zászlós őrületet és Max Verstappen idei második győzelmét hozta a Formula-1-es Ausztrál Nagydíj, amelynek összefoglalóját és végeredményét itt olvashatjátok.

Ez a bizonyos végeredmény azonban csak órákkal később vált hivatalossá, miután a Haas megóvta az utolsó újraindítás előtti sorrendet – hogy miért és mi volt a felügyelők indoklása az óvás elutasítása, ide kattintva olvasható.

f1-sainz-alonso-aus



Ezen kívül is rengeteg volt az elégedetlen hang a melbourne-i őrület után: George Russell az első, Max Verstappenék pedig a második piros zászlót érezték szükségtelennek, míg Carlos Sainz a legigazságtalanabb büntetésnek nevezte azt az öt másodpercet, amit Fernando Alonso meglökéséért kapott – amit még maga az astonos spanyol is túl szigorúnak ítélt.

Ha már büntetés: ezt sikerült elkerülnie a saját alpine-os csapattársát falra szorító Pierre Gaslynak – akire egyébként sem az öngyilkos bevetődőkről beszélő Esteban Ocon, sem a csapat nem haragszik –, ahogy a Nyck de Vriest felöklelő Logan Sargeantnek is. Ellenben rendhagyó módon még a promótert is beidézték a felügyelők, amiért a verseny végén a nézők elárasztották a pályát – ez utóbbival kapcsolatos döntésről itt olvashattok.

Az első két helyen befutó Verstappen és Lewis Hamilton között ismét kisebb nézeteltérés alakult ki még a futam legelején történt incidensük kapcsán – bővebben itt. Hamilton pedig újfent őrületesnek nevezte a Red Bull tempóját – a részletekről itt írtunk.

f1-verstappen-hamilton-redbull-melbourne

A Ferrari katasztrofális hétvégéjét Charles Leclerc verseny eleji kiesése tette teljessé, amely után karrierje legrosszabbjának nevezte a mostani évadkezdetet a monacói.

Ezért nem kapott büntetést a bizonyos szögekből gyanúsnak tűnő rajtbeállásért Verstappen: https://formula.hu/parc-ferme/35181

Megszerezte F1-es karrierje első pontjait Oscar Piastri, aki a futamvégi kavarodás egyik nyerteseként nyolcadikként zárt, az ausztrál szerint a McLaren gyengeségei azonban továbbra is fennállnak: itt olvasható az újonc értékelése.

Persze voltak más események is vasárnap. Maradva még az Albert Parkban, az F2-esek versenye japán győzelmet és Leclerc-dobogót hozott. A MotoGP Argentin Nagydíján Marco Bezzecchi megszerezte saját maga és a VR46 első győzelmét, s Francesco Bagnaia bukásával összetettben is az élre állt. Az IndyCar texasi oválversenyét Josef Newgarden nyerte. A hazai ralibajnokság évadnyitó Fehérvári Ralija pedig Ranga Péter diadalával zárult.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: