DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Motor

Bezzecchi és a VR46 először győzött, Bagnaia elcsúszott

A start után élre állva húzta be a másodéves olasz az esős Argentin GP-t, s a címvédő hibája után a vb-tabellán is élre állt. Johann Zarco és Alex Marquez a dobogón.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Mindössze 17 versenyző vágott neki a MotoGP Argentin Nagydíjának, a négy portimaói sérült mellett ugyanis a szombati sprinten elszenvedett bukása után a kórházat is megjárt Joan Mirnél koponya- és nyaki sérülést diagnosztizáltak, így ő sem állhatott rajthoz.

Ahogy a szombati sprintnek, a vasárnapi versenynek is Alex Marquez vághatott neki a pole-ból Termasban, ám fontos különbség volt, hogy ezúttal vizes pályán startolt el a mezőny. A startot Marco Bezzecchi kapta el a legjobban, egyből átvette a vezetést Marqueztől, aki mögött Francesco Bagnaia és a Yamahával egész hétvégén meglepően jól szereplő Franco Morbidelli haladt.

motogp-bezzecchi-vr46-termas



A másik yamahás ellenben pórul járt, Fabio Quartararo ugyanis Takaaki Nakagamival koccant és esett vissza a mezőny legvégére – igaz, még így is jobban járt, mint a szombati bravúrgyőztes, Brad Binder, aki elesett az első körben Maverick Vinales agresszív manőverének köszönhetően. A stewardok egyik esetben sem osztottak ki büntetést.

Bezzecchi hamar egy, majd pedig két másodperc fölé növelte az előnyét Marquezzel szemben, akitől viszont nemigen szakadt le Bagnaia, s még Morbidelli is látótávolságon belül követte a három ducatist. Csata azonban inkább a mezőny közepén alakult ki: Johann Zarco, Jorge Martin és Jack Miller például összecsapott egymással, míg Aleix Espargarót többen is lehagyták a biztató kezdet után. Ezt az üldözőbolyt egyébként egy darabig Fabio di Giannantonio vezette, de aztán féltávhoz közeledve Alex Rins vette át tőle az ötödik helyet – akire aztán szintén megérkeztek a Pramac Ducatik.

motogp-bagnaia-crash

Bő tíz körrel a vége előtt Bagnaia második nekifutásra megelőzte Marquezt, ezzel feljött a második helyre a regnáló világbajnok – az éllovas Bezzecchi előnye azonban már öt másodperc fölötti volt ekkor a honfitárssal szemben. Két körrel később aztán jött a fordulat, Bagnaia ugyanis elcsúszott – igaz, az utolsó előtti helyen, Binder előtt folytatni tudta a bukása után a futamot.

Bezzecchi így végképp senkitől sem zavartatva húzta be az első helyet: saját maga és a VR46 csapat első MotoGP-s győzelmét aratta a másodéves olasz! A második helyet a hajrában elképesztő felzárkózást bemutató, még az utolsó körben is előző Zarco zsebelte be, Marqueznek így maradt a harmadik hely – a három szatellit ducatis istálló egy-egy versenyzője állhatott fel tehát a dobogóra. Morbidelli negyedik, majd jött Martin és Miller, valamint a verseny eleji visszaesése után hetedik helyet mentő Quartararo. Luca Marini, Rins és Di Giannantonio még a tízben, a pénteki edzéseket még uraló Apriliák viszont csak a 12. és 15. helyeken futottak be. Bagnaia pedig pont nélkül maradt – ez azt is jelentette, hogy Bezzecchi kilencpontos fórral az összetettben is az élre állt!

A MotoGP 2023-as szezonja két hét múlva az austini Amerikai Nagydíjjal folytatódik.

A futam végeredménye:

1. Marco Bezzecchi VR46 Ducati  
2. Johann Zarco Pramac Ducati 4.085
3. Álex Márquez Gresini Ducati 4.681
4. Franco Morbidelli Monster Yamaha 7.581
5. Jorge Martín Pramac Ducati 9.746
6. Jack Miller KTM Factory 10.562
7. Fabio Quartararo Monster Yamaha 11.095
8. Luca Marini VR46 Ducati 13.694
9. Alex Rins LCR Honda 14.327
10. Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati 18.515
11. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 19.380
12. Maverick Viñales Aprilia Racing 26.091
13. Takaaki Nakagami LCR Honda 28.394
14. Raúl Fernández RNF Aprilia 29.894
15. Aleix Espargaró Aprilia Racing 36.183
16. Francesco Bagnaia Ducati Team 47.753
17. Brad Binder KTM Factory 48.106
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: