DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
Hírösszefoglaló

Ferrari-siker, Russell-hiba – vasárnapi F1-es hírek

Sainz nyerte a Szingapúri Nagydíjat Norris és Hamilton előtt, megtört a Red Bull veretlensége, Perezt meg is büntették: egy helyen a napi hírek.

A pole-ból induló Carlos Sainz győzelmét hozta a Formula-1-es Szingapúri Nagydíj, ezzel megszakadt a Red Bull idei sikersorozata, egyúttal a Ferrari is először nyert a tavalyi Osztrák GP óta. Lando Norris lett a második, Lewis Hamilton pedig a harmadik, miután George Russell az utolsó körben dobta el a dobogót. Max Verstappen ötödikként zárt – részletes beszámoló itt olvasható, ide kattintva pedig az tekinthető át, hogyan változott a vb-állás a verseny után.

f1-sainz-szingapur-ferrari



Sainz úgy érzi, minden rutinjára szüksége volt karrierje második F1-es diadalához, ami annak is volt köszönhető, hogy végre mindent jól csináltak; Norris viccesen arról beszélt a verseny után, hogy a spanyol nagylelkű volt vele a DRS-távolságon belül tartással, bár azt is elárulta, hogy Russellhez hasonlóan ő is súrolta a falat; Hamilton pedig a csapat remek taktikáját dicsérte.

S ha már Mercedes és taktika: Toto Wolff szerint az adataik azt mutatták, hogy a második kiállással akár kettős győzelmet is arathatnak – a csapatvezető nyilatkozata itt olvasható.

A nap negatív hőse Russell volt, aki előbb csak arról beszélt, hogy cserben hagyta a Mercedest, később pedig „szánalmasnak” és a világ „legborzasztóbb érzésének” nevezte a hibáját.

f1-russell-crash-szing

A verseny elején sokáig másodikként haladó, végül negyedikként célba érő Charles Leclerc elmondta: „nem is volt tervben” az ő győzelme, s azért döntött a lágy gumi mellett is a rajthoz, hogy ezzel is jobb helyzetbe hozza Sainzt – részletek itt.

Verstappen úgy érzi, minden rosszul alakult számukra a futamon: különösen a biztonsági autó érkezett a lehető legrosszabbkor – a világbajnokságot vezető holland szavai itt olvashatók. A csapattárs Sergio Perez pedig csupán nyolcadik lett, bár még ez a helyezése is veszélyben volt, hiszen vizsgálták őt az Alexander Albonnal történt ütközés miatt, amelyért el is meszelték – bővebben ide kattintva.

A szingapúri dobogósok közül egyébként Norris még nevetett is azon egy fedélzeti kamerás felvétel megtekintése után, mennyire rosszul viselkedett az RB19-es az utcai helyszínen, de Sainzcal együtt úgy érzik, ettől függetlenül tarolhat az év további részében az energiaitalos gárda. A Red Bull szakembere szerint egyébként nem a flexibilis szárnyakra vonatkozó új direktíva vetette vissza őket – erről itt írtunk hosszabban.

f1-norris-verstappen-szingapur

De még a Red Bullnál is csalódáskeltőbb hétvégét zárt az Aston Martin, hiszen Fernando Alonso egy pocsék verseny után még pontot sem szerzett, míg Lance Stroll rajthoz sem állt a szombati időmérőn elszenvedett balesetét követően – utóbbiról részletek itt.

Örülhetett viszont Liam Lawson, aki karrierje mindössze harmadik Formula-1-es nagydíját két ponttal a zsebében zárta: az új-zélandi tudja, hogy minden lehetőséget ki kell használnia, elvégre nem tudhatja, meddig kell helyettesítenie Daniel Ricciardót.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: