DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

„A Ferrari győzelme volt a prioritás” – Leclerc

Részben Sainz levédése miatt döntött a lágy gumik mellett a rajtnál a monacói F1-es, akinek a verseny eleji biztonsági autós fázisnál úszott el a futama.

Charles Leclerc egyből feljött a második helyre a Formula-1-es Szingapúri Nagydíj rajtjánál Carlos Sainz mögé, s az első etapban apránként ugyan, de némi előnyt épített ki a spanyol számára. Később aztán a biztonsági autó keresztülhúzta a Ferrari és a monacói pilóta számításait – minderről Leclerc beszélt a Formula.hu virtuális jelenlétében a vasárnapi versenyt követően:

„Úgy vélem, elég jól kezeltük összességében a futamot. A lágy gumikkal pontosan ezt akartuk elérni: hogy megelőzzem George-ot, és aztán megpróbáljunk különbséget kialakítani Carloshoz képest, hogy egy körrel később is kiállhasson a vezetés elvesztése nélkül.”

f1-leclerc-ferrari-szing-1



„Pontosan ezt is tettük, de sajnos a biztonsági autóval hátrányba kerültem, mivel négy-öt pozíciót is veszítettem miatta. Aztán a kemény gumikon próbáltam a lehető legtöbbet elérni, de miután George és Lewis megelőzött, már csak a célba érésről szólt minden: az autó túlmelegedett. Előtte a tempó rendben volt, és a csapat is jól menedzselte a versenyt.”

Leclerc elárulta: elsősorban a motorja melegedett túl a verseny hajrájában, így a kétszer kiálló Mercedesek előzése után feleslegesnek érezték a kockázatot. A monacói arról is beszélt, hogy a saját döntése volt, hogy a lágy abroncson startoljon, ellentétben a mezőny jelentős részével:

„Nem volt tervben” – mondta, amikor arról kérdezték, látott-e esélyt a saját elsőségére. „Reggel óta világosak voltak a dolgok. Az utolsó pillanatban gondoltam meg magam, hogy biztosan George elé kerüljek az első etapban, mert egyértelmű volt, hogy abból Carlos előnyt kovácsolhat. Így nyilván ki tudott alakítani különbséget, de nekem is azáltal, hogy ezzel Carlos előtt állhattam volna ki és megtarthattam volna a második helyet” – magyarázta Leclerc.

„Sajnos nagyon peches voltam a biztonsági autóval, ami azt eredményeztette, hogy a bokszban várakoznom kellett a forgalom miatt, és ezzel el is ment a versenyem. De a győzelem volt ma a prioritás, és nagyon jól menedzseltük a futamot a csapattal.”

f1-leclerc-ferrari-szing-2

Már a fentiekből is kitűnik, hogy Leclerc elsősorban a Ferrari győzelmét tartotta szem előtt. A monacói versenyző szerint sokat jelent a Scuderiának, hogy nekik sikerült megszakítaniuk a Red Bull veretlenségi sorozatát, és azt is elismerte, hogy a szombati időmérőn kellett volna jobb munkát végeznie ahhoz, hogy Sainz helyett ma neki szóljon a himnusz:

„Sokat jelent. Különösen a kemény munka fényében, amit egy nagy leszorítóerős pályán véghez tudtunk vinni” – fogalmazott a Ferrari több mint egy év utáni első győzelme kapcsán. „Lenyűgöző, de persze nem tudom palástolni a csalódottságomat. Mert ami engem illet, bárcsak jobb eredményt érhettem volna el, de végső soron nekem kellett volna jobb munkát végeznem tegnap.”

„Tudjuk, hogy ez Szingapúrban így működik, és sikerült is végrehajtanunk. Tökéletesen menedzseltük a versenyt, hiszen Carlosnak sikerült győznie, ami roppant pozitív az idei kemény munka fényében. Ez egy nagyszerű jutalom a csapat számára a kemény munkáért.”

Leclerc hozzátette: reméli, hogy a jövő heti Japán Nagydíjon is hasonló teljesítményre lehetnek képesek, mivel az szerinte roppant biztató jel lenne a jövőre nézve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: