DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Norris nevetett, mennyire rossz volt a Red Bull

Váratlanul szenvedős hétvégét fogott ki az F1-es szezont eddig domináló alakulat, a szingapúri dobogósok azonban így is további tarolást várnak tőlük.

Akárcsak 2015-ben az akkor egyeduralkodó Mercedes esetén, ezúttal a Red Bullnál jelentette a megmagyarázhatatlan visszaesés helyszínét Szingapúr: a hétvége előtt 2023-ban még veretlen energiaitalosok tempója egész hétvégén hiányzott, szombaton a Q3-ba sem jutottak be, vasárnap pedig mindössze egy ötödik és egy nyolcadik helyezést gyűjtött Max Verstappen és Sergio Perez.

A nagydíjat dobogón záró riválisok ugyanakkor továbbra is azt várják, hogy a Red Bull megnyerheti a hátralévő futamokat:

„Nem tudom, mivel küszködtek ezen a hétvégén. Amikor tegnap megnéztem Max onboardját, majdnem nevettem, mert még soha nem láttam annyira rossz autót. Max is nevetett rajta, úgyhogy meglátjuk a következő hétvégén” – fogalmazott a verseny utáni sajtótájékoztatón a Formula.hu virtuális jelenlétében Norris. „Úgy gondolom, valószínűleg újra az élen lesznek.”

f1-norris-verstappen-szingapur



Hasonlóan vélekedett Carlos Sainz is, aki a vasárnapi sikerével az első nem Red Bull-os pilóta lett idén, aki futamot tudott nyerni: „Nem lepne meg, ha így is megnyernék a maradék néhány futamot. Úgy gondolom, Szingapúr esélyt adott nekünk, mi pedig remekül kihasználtuk ezt. De továbbra is úgy vélem, hogy a szezon hátralévő részében elöl lesz a Red Bull és nagyon-nagyon-nagyon nehéz lesz őket legyőzni.”

A dobogó alsó fokát csapattársa, George Russell hibája révén az utolsó körben megöröklő Lewis Hamilton arra is rávilágított, hogy a Red Bullnál valószínűleg már kevésbé fejlesztik az RB19-est az eddigi dominanciájuk okán:

„Nem igazán figyeltem másokat ezen a hétvégén, szóval nem tudom, miért voltak lemaradásban tempó tekintetében. De nagyszerű látni másokat is velük. A McLarenek rengeteget gyorsultak, a Ferrari is előrelépett, és ez szerintem biztató.”

f1-hamilton-verstappen-szingapur

„De úgy vélem, ha belegondolunk, alighanem nem fejlesztettek már. Nyilván a McLaren hozott ide egy nagy fejlesztést, mások is fejlesztenek, de ők már a jövő évi autón dolgoznak. Kevesebb szélcsatorna-idejük van, úgyhogy lehet, hogy egy részét a következő évire fordítják. Annyira egyértelműen elöl vannak, hogy kevésbé fejlesztik az idei gépet, míg mi továbbra is nyomjuk a jelenlegivel, de majd az idő eldönti.”

 

Mindig jók a csaták az F1-ben

A szingapúri dobogósok arra is rávilágították, hogy a mostani futam megmutatta, hogy a Red Bull dominanciájától eltekintve igenis izgalmasak az idei szezon küzdelmei: „Ha a Red Bull nem lenne itt, már két győzelmem lenne. Szerintem mindig remek csaták vannak” – fogalmazott Norris, aki szerint a mai dobogós istállók mellett az Aston Martin sincs messze, sőt ezen a hétvégén az AlphaTauri is jó tempót mutatott.

Sainz hozzátette: ha az említett csapatok, beleértve a Ferrarit, a McLarent és a Mercedest is csak két-három tizeddel tudnának gyorsulni versenytempóval, hihetetlen évadot látnánk, ahol akár nyolcan is rendszeresen a győzelemért csatázhatnának.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: