DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Váratlan pole, parádés beugrás – az év F1-es pillanata

Mely momentumok maradtak meg leginkább az emlékezetünkben a 2022-es F1-es idényből? Nagy év végi F1-es szezonértékelő sorozatunkban ezeket vettük ma sorra.

A Formula.hu hagyományos év végi F1-es szezonértékelőjének utolsó előtti felvonásában az év legemlékezetesebb pillanatait gyűjtöttük össze – amelyek némileg átfedésben vannak az év meglepetéseivel, de ez aligha véletlen, elvégre a váratlan események jobban berögzülnek a memóriánkba. Szokás szerint 3-2-1-es rendszerben pontoztuk és összegeztük a voksainkat, hogy összeálljon a listánk.

f1-magnussen-pole-interlagos



Balogh Tamás: Az év F1-es pillanatai közül számomra toronymagasan kiemelkedik Kevin Magnussen brazíliai időmérős sikere, annyira váratlan és meglepő volt. A suzukai furcsa-vicces bajnokavatás is emlékezetes marad, ahogy az is, hogy a teljes mezőny összegyűlt, hogy egy közös vacsora keretében búcsúztassák a visszavonuló Sebastian Vettelt.

1. Magnussen pole-ja Interlagosban

2. Verstappen világbajnok-e Suzukában?

3. Vettel búcsúvacsorája

 

Bódog Balázs: Az év pillanata nem lehet más, mint a dán brazil csodája, aki az év elején még ülés nélkül volt, a szezon végére pedig pole-pozícióssá, illetve stabil versenyzővé vált az F1-ben. A második hely számomra az év pszichikai fordulatát is rejti önmagában. Azzal, hogy Leclerc az első pozíciót dobta el a Paul Ricard-on, az autója mellett valószínűleg benne is megtört valami. A dobogó alsó fokára pedig a mezőny két legidősebb pilótájának közös képe kerül nálam, mely a spái balesetet és Alonso odaszólását követően egy nagyon szép momentum volt.

1. Kevin Magnussen pole-pozíciója

2. Charles Leclerc francia balesete

3. Fernando Alonso és Lewis Hamilton fotója

f1-verstappen-suzuka-2022

Az autóból kiszállva még nem volt világbajnok Verstappen, a dobogón már igen

 

Gellérfi Gergő: Valószínűleg soha nem fogjuk elfelejteni azt elementáris erejű érzelemkitörést, amivel a visszatérő Kevin Magnussen és a Haas ünnepelte az interlagosi pole-pozíciót. Más években a világbajnok-avatás szokott ennyire érzelemdús lenni, nem úgy 2022-ben, ahol a Japán Nagydíj végi szerencsétlenkedés tette igazán emlékezetessé Max Verstappen második megkoronázását. A harmadik helyre sem egy szép pillanat került, mely annál emlékezetesebb volt: Brazíliában előtörtek a Red Bull felszín alatti feszültségei.

1. Kevin Magnussen pole-pozíciója

2. Különös bajnokavatás

3. Verstappen megtagadja a csapatutasítást

 

Gobodics Tamás: Kevin Magnussen pole-ja annyira a semmiből jött, annyira nem számított rá senki, és annyira rátett az élményre az is, hogy maga a pilóta és a csapat hogyan fogta fel az eső miatt „lefulladó” időmérő végén, hogy nálam ez a pillanat minden más fölé emelkedett 2022-ben. Pedig Nyck de Vries monzai beugrása és pontszerzése is erős esélyesként indult, és egészen Brazíliáig úgy gondoltam, hogy nem is előzheti meg más - aztán Interlagosban még George Russell és a Mercedes remeklése, valamint az ifjú brit futamgyőzelme is meg tudta szorítani…

1. Kevin Magnussen a pole-ban

2. Nyck de Vries beugrása

3. George Russell győzelme

f1-leclerc-francia-baleset

A pillanat, amikor (végleg) eldőlt az F1-es vb-harc?

 

Héjas Szilárd: Magnussen pole-pozíciója Sao Paulóban! Ez nem is kérdéses. Nem azért nézzük a különféle sportokat, így az F1-et sem, mert az elsőtől az utolsó körig lerágnánk a körmünket, hanem azért, hogy átéljük az ilyen pillanatokat, amikre évtizedenként csak egy-egy alkalmunk nyílik. Ilyen különleges momentum volt az is, mikor Russell és Sainz megszerezte első győzelmét az F1-ben.

1. Magnussen a brazil pole-ban

2. Sainz győzelme Silverstone-ban

3. Russell első F1-es sikere

 

Kovács Tamás: Megindító volt látni a híresen lelkes japán szurkolók búcsúját Vetteltől, aki többször is elmondta, hogy különös jelentőséggel bír számára a suzukai aszfaltcsík. Magnussen interlagosi pole-ja kétségkívül az év tündérmeséje volt: az óriások küzdelme között mindig mosolyt csalnak az emberek arcára a kicsik nagy napjai. Inkább szívszaggató, mint szívmelengető volt Leclerc kétségbeesett „Noooooo”-ja a franciaországi kiesést követően, későbbi nyilatkozatai ellenére mintha abban a pillanatban tudatosult volna a monacóiban, hogy ez a hajó végleg elment…

1. A japán szurkolók búcsúja Vetteltől

2. Magnussen pole-ja Interlagosban

3. Leclerc üvöltése a rádióban a Paul Ricard-on

 

Nagyházi Anna: Az év végén visszavonuló Sebastian Vettel tiszteletére 2016 után újra összeült az egész mezőny egy közös vacsorára, a pilótákról készült csoportképek kétségkívül sok szurkoló szívét melengették meg. Jó volt látni, hogy ebben a politikától és botrányoktól nem mentes sportban még mindig megvan a kölcsönös tisztelet és baráti kapcsolat a versenyzők között. A Brazíliában Formula-1-es karrierje első pole-pozícióját szerző Kevin Magnussen és csapata öröme is fel kellett, hogy kerüljön a listámra, az idei év tündérmeséje, azaz a bemutatkozó futamán a Williamsben pontokat szerző Nyck de Vries pedig a harmadik helyre került nálam. 

1. Közös vacsora Vettel tiszteletére

2. Kevin Magnussen pole-pozíciója

3. De Vries debütáló pontszerzése

f1-vettel-vacsora

Strommer Benjamin: Kevin Magnussen és a Haas valószínűtlen időmérős győzelménél semmi sem volt emlékezetesebb idén: de Nyck de Vries monzai produkciója a Williamsszel vetekszik vele. Harmadik pillanatként Sebastian Vettel visszavonulását kell kiemelni: a négyszeres világbajnok az utóbbi években kikerült a rivaldafényből, de Abu Dhabiban megkapta azt a figyelmet, amelyet teljesen megérdemelt.

1. Magnussen a pole-pozícióban Interlagosban

2. De Vries beugrása

3. Vettel utolsó versenye Abu Dhabiban

 

Szikora Tamás: A Haas rutinos versenyzője Brazíliában bemutatta, hogy egy jól időzített kör az esőben csodákra képes. Pechére csak egy sprintfutamra szerzett rajtelsőséget, de a sport szépségét prezentálta, hogy mindenki őszintén örülni tudott a sikerének. A Formula-E sorozatában már vb-címmel is rendelkező De Vries debütálása is lenyűgöző volt, hiszen élni tudott a régóta várt lehetőségével, de jó volt látni, amikor Silverstone-ban Guanyu Zhou hatalmas balesete után George Russell gondolkodás nélkül kiszállt az autójából, hogy versenyzőtársa segítségére siethessen.

1. Kevin Magnussen pole-pozíciót szerez Brazíliában

2. Nyck de Vries bemutatkozása Monzában

3. Russell feladja a futamot Zhou balesete miatt

f1-devries-monza-2022_1

De Vries parádés monzai beugrására sokáig emlékezni fogunk

 

Végeredmény: Hét első és két második hellyel simán zsebelte az év pillanata címet Kevin Magnussen semmiből jött brazíliai rajtelsősége. De Vries parádés beugrása és Vettel érzelmes búcsúja – összevonva a vacsorára és a teljes hétvégére érkező voksokat – fért még fel a dobogóra, megelőzve olyan momentumokat, mint a zavaros vb-avatás, Leclerc Le Castellet-i hibája, valamint Sainz és Russell első F1-es futamgyőzelmei.

1. Magnussen pole-ja Interlagosban 25 pont

2. De Vries monzai beugrása és pontszerzése 7 pont

3. Vettel búcsúvacsorája és futama Abu Dhabiban 5 pont

4. Verstappen furcsa bajnokavatása 4 pont

5-6. Leclerc francia balesete és rádiós üvöltése, Vettel búcsúja a japán szurkolóktól 3-3 pont

7-8. Sainz első győzelme Silverstone-ban, Russell első győzelme Brazíliában 2-2 pont

9.11. Alonso és Hamilton közös fotója, Verstappen megtagadja a csapatutasítást, Russell feladja a futamot Zhou balesete miatt 1-1 pont

 

A korábbi kategóriák ranglistái:

Az év versenyzője: 1. Max Verstappen, 2-3. Charles Leclerc és George Russell

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. Mercedes, 3. Ferrari

Az év meglepetése: 1. Kevin Magnussen, 2. Alexander Albon, 3. George Russell és Guanyu Zhou

Az év csalódása: 1. Daniel Ricciardo, 2. Ferrari, 3. McLaren

Az év csapatfőnöke: 1. Christian Horner, 2. Toto Wolff, 3. Frederic Vasseur

Az év versenye: 1. Brit Nagydíj, 2. Sao Pauló-i Nagydíj, 3. Magyar Nagydíj

Az év előzése: 1. Hamilton dupla előzése Silverstone-ban, 2. Vettel Magnussen ellen Austinban, 3. Leclerc Hamilton ellen Silverstone-ban

Az év balesete: 1. Zhou rajtbalesete Silverstone-ban, 2. Schumacher a dzsiddai időmérőn, 3. Alonso és Stroll ütközése Austinban

Az év botránya: 1. A Red Bull átlépi a költséglimitet, 2. Piastri és az Alpine ügye, 3. Rakétatámadás Dzsiddában

Az év híre: 1. Vettel visszavonul, 2. Érkezik az Audi, 3-4. Alonso átigazol az Aston Martinhoz, Dietrich Mateschitz halála

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: