DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ki volt a legjobb F1-es csapatfőnök 2022-ben?

Vajon a vb-címeket simán bezsebelő Red Bullt irányító Christian Horner behúzza ezt a kategóriát vagy a domináns sikerek sem elegendők az első helyéhez?

A csapatfőnökökkel folytatjuk a Formula.hu hagyományos év végi szezonértékelő sorozatát: igyekeztünk górcső alá venni, melyik szakember volt képes olyat nyújtani az istállója élén, amely meghatározó volt az alakulat szereplésében. Ahogy minden kategóriában, itt is felállítottuk a saját top 3-as rangsorunkat, majd ezeket pontozva – az első helyezettek 3, a másodikak 2, a harmadikak 1 egységet kaptak – összeállt a szerkesztőség listája.

 

Balogh Tamás: Toto Wolff idén éppen azzal mutatta meg szerintem, miért tartják sokan talán az F1 valaha volt legjobb csapatfőnökének, hogy milyen méltósággal viselte a Mercedes, hogy nyolc év után esélyük sincs a vb-címre – ráadásul nem akármilyen felzárkózást produkáltak év végére. Christian Horner természetesen nem hiányozhat a dobogóról, míg a McLarennél utolsó szezonját töltő Andreas Seidl részben a csapat gyenge kezdés utáni egyben tartásával, részben Oscar Piastri kalandos megszerzésében való szerepvállalásával érdemelte ki nálam a top 3-as helyet.

1. Toto Wolff

2. Christian Horner

3. Andreas Seidl

f1-horner-2022



Bódog Balázs: Azt gondolom, hogy a legjobbnak vélt csapat fejét illeti meg a csapatvezetői diadal is. A brit szakember jól kormányzott olyan nehézségek között is, mint a költséglimitgubanc vagy az év végi pilóták közötti zörej. Az ezüstöt a Ferrari jövő évi csapatfőnöke kapja, aki 10 éve nem látott magasságokba repítette az Alfa Romeót. Továbbá új kinevezése is az idei teljesítményét dicséri. A Mercedes vezére pedig a folyamatos fejlődés levezénylése miatt végez a képzeletbeli dobogón.

1. Christian Horner

2. Frederic Vasseur

3. Toto Wolff

 

Gellérfi Gergő: Mattia Binotto. Vicceltem. Az első helyre talán meglepő húzással Mike Kracket teszem, aki fel tudott nőni a feladathoz, s akinek vezetésével az Aston Martin kimászott a gödörből. A második hely természetesen a világbajnok Christian Horneré, akit azért sem tennék az élre, mert nem tudta megvédeni a Red Bullt a belvillongástól, míg a dobogó alsó foka az Alpine-nál otthonra találó Otmar Szafnaueré, akinek aligha volt szerepe az augusztus eleji szerződéses tébolydában.

1. Mike Krack

2. Christian Horner

3. Otmar Szafnauer

 

Gobodics Tamás: Nálam még mindig Wolff a nyerő ebben a kategóriában: az elrontott tél és a félretervezett autó ellenére egyben tartotta a csapatot, motiváltan tartotta Hamiltont, és olyan jól szervezte, irányította a dolgokat, hogy kis híján odaértek a második helyre, ráadásul futamot is tudtak nyerni. Christian Horner a messze legjobban teljesítő csapat vezetőjeként minimum a második helyre jó, a dobogó alsó foka pedig nálam most azért lett Szafnaueré, mert az eddig inkább alulteljesítő Alpine-t felhozta oda, ahova kellett úgy, hogy elég későn kezdhetett neki a munkának, az Alonso-Piastri páros elvesztése pedig még az előző vagy a felette lévő vezetés sara.

1. Toto Wolff

2. Christian Horner

3. Otmar Szafnauer

f1-wolff-mercedes-2022

Az elmúlt nyolc év sikerei után idén az esélytelenségben is megmutatta vezetői képességeit Toto Wolff

 

Héjas Szilárd: Toto Wolff rendkívül jól kezelte a George Russell személyében új kihívót kapó Lewis Hamilton és a fiatal versenyző párosát, ráadásul szép fejlődést mutattak be és elfogadták sorsukat idén, minden zokszó nélkül. Christian Horner is felfér a listára, és csak a brazíliai incidens miatt nem az első helyre, míg a harmadik pozícióba az Alfától a Ferrarihoz igazoló Fred Vasseurt tenném.

1. Toto Wolff

2. Christian Horner

3. Fred Vasseur

 

Kovács Tamás: Talán a legnehezebb kategória, hiszen a legtöbb vezető kétes szituációk, botrányok okán került a középpontba, nem pedig kiemelkedő teljesítményük következtében Ezek alapján az én választásom a Wolff–Vasseur–Binotto trióra esett, előbbi kettő remekül tartotta egyben csapatát a nehézségek ellenére is, Binottót pedig hibáival együtt is megilleti a dicséret a Ferrari feltámadásában játszott szerepe miatt.

1. Toto Wolff

2. Frederic Vasseur

3. Mattia Binotto

 

Mészáros Sándor: Az érdekérvényesítés két világbajnoka, Horner és Wolff 2022-ben is kitett magáért, előbbinek a két vb-cím, utóbbinak egy olyan győzelem lett a jutalma, amely az év elején abszolút elérhetetlennek tűnt. Vasseuré a dobogóm legalsó foka, mert bár az Alfa Romeo a szezon zömében beleszürkült a mezőnybe, mégis olyan magasságba jutottak, ahol egy évtizede jártak legutóbb.

1. Christian Horner

2. Toto Wolff

3. Frederic Vasseur

f1-vassuer-alfa-2022

Vasseur rég látott magasságokba vezette csapatát – jövőre a Ferrarinál bizonyíthat újra

 

Nagyházi Anna: Nehéz nem az egész szezont domináló és kilenc év után ismét konstruktőri bajnokcsapattá avatott Red Bull csapatfőnökét, Christian Hornert az első helyre tenni. Közel tökéletes éve volt az osztrákoknak, ellentétben a Mercedesszel, akik az évet sokkolóan gyengén kezdték. A csapat élén álló Toto Wolff irányításával azonban sokat fejlődtek a németek a szezon második felére, ezt pedig az istállón belüli harmóniának is köszönhetik, Russell és Hamilton remek párost alkottak első közös évükben. Noha a McLaren sem teljesített olyan jól, mint sokan várták volna, Andreas Seidl mégis megmutatta, miért tartják a mezőny egyik legkiemelkedőbb szakemberének. Vezetésével a wokingiak túllendültek az év eleji hullámvölgyön, a német szakember pedig kétségkívül nagy szerepet játszott Oscar Piastri elhappolásában a rivális Alpine elől. 

1. Christian Horner

2. Toto Wolff

3. Andreas Seidl

 

Strommer Benjamin: A Red Bull csapatfőnöke nem csupán egy extrém sikeres szezont vezényelt le, de botrányok és kisebb balhék közepette is állnia kellett a sarat és védenie az istálló becsületét. Fred Vassuer csendben legjobb vb-helyezését érte el csapatfőnökként – valamit egyértelműen jól csinált, ha a Ferrari vetett rá szemet. Zak Brown is helyet érdemel azzal a pilótanévsorral, amelyet összetoborzott a szezonban (az összes szériát tekintve, ahol a McLaren érdekelt), a nagybevásárlásban az sem zavarta, ha az illetőnek volt már mással szerződése.

1. Christian Horner

2. Fred Vasseur

3. Zak Brown

 

Szikora Tamás: A listám elején az Alfa Romeo volt, egyúttal a Ferrari frissen kinevezett csapatfőnöke zárt. Vasseur nagy rutinnal rendelkezik, korábbi csapata pedig előrelépett, miközben kívülről úgy tűnt, minden egészen jól működik, hiszen se botrány, se más nem zavarta meg őket. A második helyre Christian Horner került, aki hosszú idő után újra konstruktőri címet ünnepelhetett a Red Bull alakulatával, Toto Wolff pedig képes volt egyben tartani azt a Mercedest, amely eléggé visszaesett a szezon elején.

1. Frederic Vasseur

2. Christian Horner

3. Toto Wolff

f1-horner-wolff-binotto-2022

Végeredmény: A vb-címeket fölényesen elhódító Red Bull vezetője, Christian Horner végzett toplistánk élén, de a világbajnoki versennyel ellentétben alaposan megfuttatta őt a pénzéért a Mercedest irányító Toto Wolff, aki a Mercedes gyenge kezdése utáni feltámadásával győzött meg minket. A dobogóra az Alfa Romeóval rég nem látott eredményt elérő Frederic Vasseur fért még fel – ha jövőre a Ferrari élén ennél is előrébb zár szavazásunkon, annak alighanem örülni fognak a Scuderia rajongói!

1. Christian Horner 22 pont

2. Toto Wolff 18 pont

3. Frederic Vasseur 11 pont

4. Mike Krack 3 pont

5-6. Otmar Szafnauer és Andreas Seidl 2-2 pont

7-8. Mattia Binotto és Zak Brown 1-1 pont

 

A korábbi kategóriák ranglistái:

Az év versenyzője: 1. Max Verstappen, 2-3. Charles Leclerc és George Russell

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. Mercedes, 3. Ferrari

Az év meglepetése: 1. Kevin Magnussen, 2. Alexander Albon, 3. George Russell és Guanyu Zhou

Az év csalódása: 1. Daniel Ricciardo, 2. Ferrari, 3. McLaren

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: