DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Magnussen pole-jától De Vries beugrásáig – az év F1-es meglepetése

Nagy F1-es évértékelő sorozatunk harmadik részében azt vettük sorra, mely pilóták és/vagy csapatok teljesítménye okozta a legnagyobb meglepetést 2022-ben.

Az év meglepetéseivel folytatjuk a Formula.hu hagyományos év végi szezonértékelő sorozatát: ezúttal azokra koncentráltunk, akik – általában pozitív, de olykor negatív – értelemben váratlan teljesítményt nyújtottak 2022-ben. Ahogy minden minden kategóriában, itt is felállítottuk a saját top 3-as rangsorunkat, majd ezeket pontozva – az első helyezettek 3, a másodikak 2, a harmadikak 1 egységet kaptak – összeállt a szerkesztőség listája.

f1-magnussen-interlagos-2022



Balogh Tamás: Két héttel a szezon rajtja előtt arra sem tettem volna egy fillért sem, hogy Kevin Magnussent valaha látjuk még az F1-ben, ehhez képest – Günther Steiner szavaival élve – egy igazi „viking” visszatérést produkált, amelyek főként a bahreini ötödik helyben és az interlagosi pole-ban csúcsosodtak ki. Az Alpine-ról a tesztek alapján nem hittem volna, hogy a középmezőny élén végez, ahogy Guanyu Zhoutól is sokkal szürkébb szereplést vártam újoncként, ehhez képest a kínai folyamatosan fejlődve helytállt az Alfa Romeónál.

1. Kevin Magnussen

2. Alpine

3. Guanyu Zhou

 

Bódog Balázs: Az év meglepetését a korábban nyolc világbajnoki címet bezsebelő istálló szállítja, amelyről mindenki azt gondolta, hogy továbbra is harcban marad a bajnoki címekért. A második helyre az Alfa Romeo került nálam, mely gárda rendkívüli első féléves teljesítményével kivívta magának a konstruktőri hatodik helyet. Igaz, a szezon második felében ehhez nem sokat tettek hozzá. A meglepetések dobogóját pedig Nyck de Vries monzai beugrása teszi teljessé, ami ugyan egyszeri teljesítmény, de azzal a kilencedik hellyel tulajdonképpen ülést szerzett a 2023-as szezonra.

1. Mercedes

2. Alfa Romeo

3. Nyck de Vries

 

Gellérfi Gergő: Alexander Albon pazar teljesítménnyel tért vissza egy év szünet után, igazi karriermentő szezonja volt. A második helyre Zhout raktam, egyáltalán nem számítottam rá, hogy a szezon második felében már Bottas fejére nő, s bizonyítja, hogy nem csak a pénze miatt van itt, a harmadik pozíció pedig a másik nagy visszatérőé, Kevin Magnussené, aki valósággal rárúgta az ajtót az F1 középmezőnyére Bahreinben.

1. Alexander Albon

2. Guanyu Zhou

3. Kevin Magnussen

f1-albon-melbourne-2022

Gobodics Tamás: Kevin Magnussen brazíliai pole-pozíciója annyira a semmiből jött, hogy arra nincsenek jelzők, szerintem nem lehet kérdés, hogy ez volt az év meglepetése – a dán a semmiből tért vissza, semmi esély nem volt arra, hogy ő még valaha alkot bármit az F1-ben, erre lehetőséget kapott, lepucolta a csapattársát, és összehozta élete egyik legnagyobb eredményét. Az idény előtti állapothoz képest óriási meglepetés, hogy a Mercedes milyen autóval rukkolt elő, így ezt is betettem a top háromba, hiszen egy évvel ezelőtt mindenki az egyik legnagyobb vb-esélyesnek tartotta őket. A harmadik helyre nálam befért Nico Hülkenberg: álmomban sem gondoltam volna, hogy a németet látjuk még teljes állású F1-es pilótaként. Mondjuk Magnussenről sem gondoltam...

1. Kevin Magnussen visszatérő idénye a pole-lal együtt

2. Mercedes szenvedése

3. Nico Hülkenberg visszatérése

 

Héjas Szilárd: Az Alpine negyedik helye mindenképpen a meglepetés kategória, ám az év csapata címre a vezetőség által bemutatott bénázásuk okán nem jelöltem őket. Engem leginkább az lepett meg, hogy ennyire dominálta az évet a Red Bull, ahogyan Nyck de Vries beugrása is felfért a listámra.

1. Red Bull-dominancia

2. Az Alpine negyedik helye

3. Nyck de Vries teljesítménye

f1-zhou-2022

Jobban muzsikált az F1 egyetlen 2022-es újonca, mint azt előzetesen vártuk

 

Kovács Tamás: Albon összeszedett teljesítménye különösen a kiábrándítóan sikerült Red Bull-os időszaka után hatott meglepetésként, ez billentette az ő javára a mérleget Zhou-val szemben, merthogy véleményem szerint az egyik legkellemesebb meglepetést a kínai újonc szolgáltatta. Teljesítményével hamar sikerült elhallgattatnia kritikusait, később pedig feltűnő volt, ahogy az időmérőkön többször is legyőzte az edzésmenőnek titulált Bottast. Harmadik a Haas, az átfogó szabályváltozások ellenére ugyanis szerintem kevesen számítottak arra, hogy a kínkeserves 2021-es szezon után valóban számolni kell majd velük, Magnussen interlagosi pole-ja pedig a hab volt a tortán.

1. Alexander Albon

2. Guanyu Zhou

3. Haas

 

Mészáros Sándor: Russell görcsös bizonyítási kényszer helyett azt tette, amit tennie kellett Hamilton mellett: élvezte, hogy egy olyan autót vezethet, amely sokkal jobb bármelyiknél, amelyekkel az idei év kezdetéig – rendszeresen – versenyezhetett, ennek pedig látszott az eredménye. Alonso szeniorként is lélegzetelállító dolgokat mutatott, Zhou pedig azzal lepett meg, hogy mennyire gyorsan beépült a csapatba és az F1-es közegbe is.

1. George Russell

2. Fernando Alonso

3. Guanyu Zhou

f1-russell-brazil-podium-2022

Russell egyből legyőzte házon belül Hamiltont

 

Nagyházi Anna: Noha Nyck de Vries csak egy futamon vett részt idén, az a bizonyos monzai beugrás mindenkiben mély nyomot hagyott, élete első F1-es nagydíján nyújtott kiemelkedő teljesítményének a Williamsben nemcsak első pontjait, de közvetetten az AlphaTauri 2023-as ülését is köszönheti. A hollandot követi az idén példátlan fejlődésen átmenő Alfa Romeo, a 2021-es felejthető szezon után nem sokan várták, hogy stabil középcsapat lesz belőlük. A harmadik helyen pedig George Russell következik nálam, a korábbi F2-es bajnok tehetsége eddig is ismert volt, de első évében a küszködő Mercedesnél legyőzni a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont mégiscsak nagy teljesítmény.

1. Nyck de Vries

2. Alfa Romeo

3. George Russell

 

Strommer Benjamin: Kevin Magnussen sem véletlenül került ki a körforgásból: nem számítottam olyan kiugrásokra a visszatérőtől, mint amilyeneket Bahreinben és persze Brazíliában mutatott. De a kiélezett 2021-es szezon és az idei évkezdet után Max Verstappen dominanciája is igazi meglepetés volt számomra, akárcsak George Russell házon belüli győzelme.

1. Kevin Magnussen

2. Max Verstappen

3. George Russell

 

Szikora Tamás: Két visszatérő pilótát tettem a lista elejére, mivel mindketten meglepően erősen teljesítettek a lehetőségeikhez mérten. Albon érzésre sokszor jobban teljesített, mint amire a Williams képes lett volna, Magnussen pedig kihasználta a Haas autójában rejlő potenciált. A harmadik helyre Russell került, ugyanis a fiatal brit nagyon érettnek tűnt a Mercedes szenvedései ellenére, és nem nyomta agyan a teher, hogy egy hétszeres bajnok csapattársa lett egy neves istállónál.

1. Alexander Albon

2. Kevin Magnussen

3. George Russell

f1-devries-monza-2022

De Vries beugróként nyújtott monzai produkciójára sem számítottunk

 

Végeredmény: Ez a kategória már sokkal vegyesebb képet mutatott, mint az első kettő, de végül senkinek a produkcióján nem lepődtünk meg annyira, mint az utolsó pillanatban visszahívott Kevin Magnussenén. Sőt, a második helyet is egy visszatérő pilóta foglalja el Alexander Albon révén, míg a dobogóra az első élmezőnybeli szezonjában remeklő George Russell és az újonc Guanyu Zhou fért fel.

1. Kevin Magnussen 12 pont

2. Alexander Albon 9 pont

3-4. George Russell és Guanyu Zhou 6-6 pont

5-6. Nyck de Vries és Mercedes 5-5 pont

7-8. Alfa Romeo és Alpine 4-4 pont

9. Red Bull 3 pont

10-11. Max Verstappen és Fernando Alonso 2-2 pont

12. Haas és Nico Hülkenberg 1-1 pont

 

A korábbi kategóriák ranglistái:

Az év versenyzője: 1. Max Verstappen, 2-3. Charles Leclerc és George Russell

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. Mercedes, 3. Ferrari

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: