DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Verstappen a legjobb, de kik voltak közel? – az év F1-es versenyzője

Idén is megkezdjük nagy év végi szezonértékelő Formula-1-es sorozatunkat: elsőként a legjobb pilótákat vettük górcső alá.

A szokásoknak megfelelően minden kategóriában (amelyből idén „csak” 12 lesz, mivel a kevés választék híján az újoncokat nem rangsoroltuk) felállítottuk a saját top 3-as listánkat, majd ezeket pontozva – az első helyezettek 3, a másodikak 2, a harmadikak 1 egységet kaptak – összeállt a szerkesztőség sorrendje. Első körben a pilóták 2022-es teljesítményeit értékeltük.

f1-verstappen-2022-podium



Balogh Tamás: Az első helyet felesleges is magyarázni, Max Verstappen olyan történelmi és domináns szezont futott, amilyet az RB18-as nem feltétlenül tett volna indokolttá. Charles Leclerc volt az egyetlen, aki legalább az évad első felében olykor méltó kihívójának bizonyult, míg Lando Norris úgy végzett a középmezőny legjobbjaként – és egyedüli dobogós helyezést szerző pilótájaként –, hogy egyébként a McLaren az esetek többségében elmaradt az Alpine-tól.

1. Max Verstappen

2. Charles Leclerc

3. Lando Norris

 

Bódog Balázs: Ezt a címet idén egyedül a világbajnok kaphatja meg. A holland ez évi teljesítménye olyan volt, amelyet hosszú évek múlva is emlegetni fogunk. A másodikat a Mercedes fiatalabb britje érdemelte ki nálam, ugyanis 19 alkalommal végzett az első öt hely valamelyikén, egy olyan autóval, amelynek sok esetben a legjobb várható pozíciója az ötödik volt. A képzeletbeli bronzot pedig a kétszeres világbajnok spanyol kapja, aki továbbra is korát meghazudtoló módon versenyez.

1. Max Verstappen

2. George Russell

3. Fernando Alonso

f1-russell-hamilton-mercedes-2022

A Mercedes az egyetlen csapat, amelynek mindkét pilótája felkerült toplistánkra

 

Gellérfi Gergő: Itt nem volt kérdés, legalábbis ami az első helyet illeti: Max Verstappen minden idők egyik legdominánsabb szezonjával vált kétszeres világbajnokká. Mögötte már nehezebb volt a döntés, végül a Mercedesnél várakozáson felüli teljesítménnyel bemutatkozó George Russellre, és az élete egyik legjobb szezonját nyújtó Fernando Alonsóra esett a választásom.

1. Max Verstappen

2. George Russell

3. Fernando Alonso

 

Gobodics Tamás: Max Verstappen első helyéhez nem férhet kétség, a második világbajnoki címét szerző holland minden tekintetben a teljes mezőny fölé nőtt. Mögötte viszont óriási volt a tülekedés, négy-öt pilóta is joggal aspirált a dobogós helyekre, nálam végül Charles Leclerc és Lewis Hamilton fért ide. A monacói a hibái ellenére rengeteg pole-t szerzett és futamokat nyert, mindenben második lett Verstappen mögött, Hamilton pedig a pocsék kezdés után az idény második felében egyértelműen legyőzte Russellt, még ha a tabellán nem is tudta már utolérni.

1. Max Verstappen

2. Charles Leclerc

3. Lewis Hamilton

f1-leclerc-2022-podium

Ha csak ideig-óráig is, de Leclerc volt az egyetlen érdemi kihívója Verstappennek

 

Héjas Szilárd: Szerintem a győztes kilétéhez nem szükségeltetik különösebb indoklás, Max Verstappen hibátlan évet teljesített. A második helyre viszont azt a Lando Norrist tenném, aki utcahosszal emelkedett ki a középmezőnyből, s a három nagycsapat versenyzői mellett egyedül állhatott idén dobogóra. A harmadik hely George Russellt illeti nálam, aki megmutatta (újfent), hogy mekkora potenciál rejlik benne.

1. Max Verstappen

2. Lando Norris

3. George Russell

 

Kovács Tamás: Verstappen 15 futamgyőzelme önmagáért beszél, nálam azzal érdemelte ki az első helyet Russell-lel szemben, hogy gyakorlatilag minden helyzetben képes volt hideg fejjel győzelemre váltani a Red Bull erőfölényét, új oldaláról megmutatkozva ezzel. A brit esetében sincs szükség különösebb magyarázatra, hiszen aki Lewis Hamilton csapattársaként ilyen magabiztos és kiegyensúlyozott teljesítményre képes, az egyértelműen megérdemli az ezüstérmet. A harmadik helyre Albon futott be, a thai pilóta remekül sáfárkodott a Williams lehetőségeivel, rendre a maximumot kihozva a gyengécske FW44-esből, mindezt pedig egyéves kihagyást követően sikerült felmutatnia!

1. Max Verstappen

2. George Russell

3. Alexander Albon

 

Mészáros Sándor: Verstappen világbajnokként még jobb lett, helyezése nem szorul különösebb magyarázatra. Leclerc úgy lett ezüstérmes, hogy az elsőszámú ellenfele nem a holland, hanem a saját csapata volt. Hamilton nálam azzal lett dobogós, hogy bár a közvélemény azt gondolta, az előző év furcsa vége után fogja a pipáját-kalapját és távozik, valójában beleállt a feladatba és kőkemény munkát végzett a csapattal.

1. Max Verstappen

2. Charles Leclerc

3. Lewis Hamilton

f1-norris-2022-imola

Norris volt az egyetlen a nagycsapatok versenyzőin kívül, aki idén dobogóra állt az F1-ben

 

Nagyházi Anna: Az első helyre nálam egyértelműen az immáron kétszeres világbajnok, Max Verstappen kerül, nem véletlenül döntötte meg idén az egy szezonban szerzett legtöbb futamgyőzelem rekordját tizennégy elsőségével. Második helyre Lando Norrist tettem, a fiatal brit egész évben kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, valamint egyedüliként állhatott idén dobogóra a három élcsapat pilótáin kívül. Fernando Alonso pedig ismét bebizonyította, hogy negyven felett is a mezőny egyik legjobbja, így a harmadik helyre kerül.

1. Max Verstappen

2. Lando Norris

3. Fernando Alonso

 

Strommer Benjamin: Max Verstappen első helyét felesleges magyarázni. Az egyetlen versenyző, aki méltó kihívója tudott volna lenni idén – ha csapata engedi – Charles Leclerc volt. A harmadik helyezettet már nehezebb volt választani, de végül Lewis Hamiltont tettem a dobogóra: bár nem ő szerzett győzelmet a csapatának, éves teljesítménye (a szezon eleji gyengélkedésből felállást is beleszámítva) meggyőzőbb volt.

1. Max Verstappen

2. Charles Leclerc

3. Lewis Hamilton

 

Szikora Tamás: Kétség sem férhet ahhoz, hogy ki kerül az első helyre, hiszen Verstappen igazi legendákat idéző dominanciát mutatott be az idén az év eleji nehézségek ellenére. Hasonlóan nehéz helyzetben volt George Russell, aki a Mercedes szenvedése ellenére stabil teljesítményt nyújtott és első futamgyőzelmét szerezte, Charles Leclerc pedig először volt a vb-cím egyik legnagyobb várományosa, így nem maradhatott ki a legjobb háromból.

1. Max Verstappen

2. George Russell

3. Charles Leclerc

f1-verstappen-pilotak-nyito-1

Végeredmény: Akárcsak a világbajnoki összetettben, a mi pilótaértékelőnkben is címvédés történt, ráadásul Verstappen tavalyhoz hasonlóan ismét a maximális pontszámmal végzett az élen. A második helyen ellenben holtverseny alakult ki a Ferrarival eleinte favoritnak tűnő Leclerc és az első mercedeses évében egyből Hamilton-verő Russell között, megelőzve a középmezőnyt uraló Norrist. Hamilton, Alonso, sőt még a visszatérő Albon is kapott tőlünk szavazatot.

1. Max Verstappen 30 pont

2-3. Charles Leclerc és George Russell 9-9 pont

4. Lando Norris 5 pont

5-6. Lewis Hamilton, Fernando Alonso 3-3 pont

7. Alexander Albon 1 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: