DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton, Vettel és Leclerc bravúrjai – az év F1-es előzése

Nagy F1-es szezonértékelő sorozatunk mai részében a leglátványosabb, legmerészebb és legszebb manővereket vettük sorra a 2022-es szezonból.

A legszebb előzésekkel folytatjuk a Formula.hu hagyományos év végi szezonértékelő sorozatát: ahogy minden kategóriában, itt is felállítottuk a saját top 3-as rangsorunkat, majd ezeket pontozva – az első helyezettek 3, a másodikak 2, a harmadikak 1 egységet kaptak – összeállt a szerkesztőség listája.

Az egyes képekre kattintva megtekinthetők az előzések videón is!

f1-elozes-hamilton-silverstone



Balogh Tamás: Messze nem az volt a legnehezebben kivitelezett manőver, hiszen nagy szerepet játszott benne, hogy Perez és Leclerc a csata hevében egymást is leterelte a pályáról, mégis mivel alighanem az volt a 2022-es év legikonikusabb előzése, Hamilton dupla silverstone-i megmozdulását raktam az első helyre. Vettel utolsó körös austini előzése bravúr volt a javából, míg Spielbergben az akkor még vb-reményeket dédelgető Leclerc merész manőverrel vette át a vezetést Verstappentől – hogy aztán ezt még kétszer meg kelljen ismételnie az eltérő stratégia miatt.

1. Hamilton dupla előzése a Brit Nagydíjon

2. Vettel Magnussen ellen az USA Nagydíjon

3. Leclerc első előzése Verstappen ellen az Osztrák Nagydíjon

 

Bódog Balázs: Az eseménydús silverstone-i futam több ízben is felkerült a listámra. Az év előzését számomra a Ferrari monacói pilótája mutatta be, aki abban a kanyarban előzte meg a hétszeres világbajnokot kopott gumikon, ahol a tavalyi év óta nem sokan merték volna. Ugyanerről a versenyről a harmadik helyre ért fel Hamilton dupla előzése az utolsó szektorban, ami akkora morajt okozott a lelátón, hogy valószínűleg azóta is napi szinten zeng a brit fülekben. A két szigetországi pillanat közé Gasly monacói előzése fért be, aki az Uszoda előtt került a nedves pályán Ricciardo elé.

1. Charles Leclerc Lewis Hamilton ellen – Silverstone

2. Pierre Gasly Daniel Ricciardo ellen – Monte Carlo

3. Lewis Hamilton Charles Leclerc és Sergio Perez ellen – Silverstone

f1-elozes-vettel-usa

 

Vettel utolsó köre és Magnussen elleni előzése az USA Nagydíjon

 

Gellérfi Gergő: Minden évben ez a kategória okozza nekem a legnagyobb fejtörést, nem csupán azért, mert az almát a körtével hasonlítjuk össze, hanem azért is, mert itt a legerősebb recency bias hatása, azaz a frissekre jobban emlékszünk, mint a régebbiekre. Így aztán némi videós segítséget igénybe véve két utolsó körös Vettel-akcióra és egy óriási Sainz–Perez-csatára esett a választásom.

1. Vettel Magnussen ellen Austinban

2. Vettel Alonso ellen Suzukában

3. Sainz Perez ellen Le Castellet-ben

 

Gobodics Tamás: Nálam az első két hely nem kérdéses, Vettel egészen elképesztő megmozdulást produkált Magnussen ellen, pláne az egész futamát vizsgálva, Hamilton dupla előzése pedig más listákon is előkelő helyen szerepelt. A dobogó alsó fokára nálam végül Leclerc kanadai manővere fért fel, amikor kicentizve autózta körbe Valtteri Bottast: bátor, vakmerő, de tökéletesen kivitelezett megmozdulás volt.

1. Vettel Magnussen ellen az USA Nagydíj végén

2. Hamilton dupla előzése Silverstone-ban

3. Leclerc Bottas ellen Kanadában

 

Héjas Szilárd: Charles Leclerc kései bevetődése a futamot addig vezető Russell-lel szemben valami egészen zseniális volt a Hungaroring egyes kanyarjában. Őt Sebastian Vettel és Kevin Magnussen csatája követi Austinból, majd Lewis Hamilton dupla előzése a Silverstone-ban szintén dobogót ért nálam.

1. Leclerc Russell ellen a Hungaroringen

2. Vettel Magnussennel szemben Austinban

3. Hamilton dupla előzése hazai pályán

f1-elozes-leclerc-hungaroring

Leclerc külső íven előzte Russellt az F1-es Magyar Nagydíjon

 

Kovács Tamás: Szép előzésekből nem volt hiány idény sem, az első helyre nálam a búcsúzó Vettel austini megmozdulása kívánkozik, a rutinos német a keménységéről híres Magnussen ellen talán utoljára villantotta meg azokat a rendkívüli képességeket, amelyek négyszeres világbajnokká tették őt. Volt csapattársa, Leclerc sem fogta vissza magát, Silverstone-ban ugyanis a Copse külső ívén utasította maga mögé Hamiltont a kopott (!) Pirelliken, Spielbergben pedig egy bevállalós, ugyanakkor elképesztő pontossággal kivitelezett manővert hajtott végre a sokak által rettegett Verstappennel szemben, amit még nehezebbé tett a monacóira nehezedő nyomás, hiszen akkor még úgy tűnt, a Ferrarinak lehet keresnivalója a bajnoki címért folytatott harcban.

1. Vettel Magnussen ellen, USA Nagydíj

2. Leclerc Hamilton ellen, Brit Nagydíj

3. Leclerc Verstappen ellen, Osztrák Nagydíj

 

Mészáros Sándor: A Pirelli kalkulációi szerint 785 igazi előzési manőver történt 2022-ben, a hihetetlenül gazdag felhozatalból egyáltalán nem könnyű csupán hármat kiválasztani. Hamilton egy látványos akció közben volt rutinos és szemfüles, Vettel azt mutatta meg, hogy a pályafutása végére is maradt benne akarat, míg Verstappen a suzukai rajtot követően azt igazolta, hogy nincs olyan helyzet vagy körülmény, amikor ne lenne könyörtelen.

1. Hamilton Leclerc és Perez ellen Silverstone-ban

2. Vettel Magnussen ellen Austinban

3. Verstappen Leclerc ellen Suzukában

f1-elozes-leclerc-silverstone

Leclerc használt gumikon, külső íven előzte vissza Hamiltont a Copse-ban

 

Nagyházi Anna: Az új szabályoknak köszönhetően szerencsére volt miből válogatni ennél a kategóriánál. Az élre nem volt kérdés, melyik manőver kerül, Lewis Hamilton okosan használta ki Sergio Perez és Charles Leclerc csatáját Silverstone-ban, és valószínűleg egy emberként ugrott fel az összes szurkoló a helyszínen, amikor a brit versenyző mindkettőjüket maga mögé utasította egy kanyaron belül. Kevin Magnussen spielbergi dupla előzése Alonso és Zhou ellen, amely után öt autóból álló véres csata alakult ki, kiérdemelte nálam a második helyet, Sebastian Vettel pedig fiatal önmagára emlékeztetett a dán elleni utolsó körös csatájában az USA Nagydíjon, amivel a harmadik helyre került a listámon. 

1. Hamilton dupla előzése hazai pályán

2. Magnussen átugorja Alonsót és Zhout Ausztriában

3. Vettel és Magnussen utolsó körös csatája Austinban

 

Strommer Benjamin: Hamilton varázsolt hazai pályán: a Brit Nagydíj hajrájában húzott nagyot, mikor egyetlen manőverrel az egymással bíbelődő Leclerc-t és Perezt is megelőzte – a második helyért zajlott a csata. Alonsónak volt jó pár harcos megmozdulása idén, a régi riválissal szembeni azért külön emlékezetes, mert közben még egy kis összeérésre is sor  került. Leclerc-nek pedig szezonja utolsó győzelméhez volt szüksége Verstappen megelőzésére – nem egyszer, hanem háromszor Ausztriában.

1. Hamilton kettős előzése Silverstone-ban

2. Alonso Hamilton ellen Miamiban

3. Leclerc előzései Verstappen ellen a Red Bull Ringen

 

Szikora Tamás: Nem kérdés, nálam a hétszeres világbajnok Silverstone-ban bemutatott manővere nyert. Hamilton talán itt tűnt idén először igazán élesnek, és az esetleges futamgyőzelme sem volt ekkor ördögtől való gondolat. Ocon Spában látott előzése egyértelmen Schumacher és Hakkinen klasszikusát idézte fel mindenkiben, Vettel utolsó körös előzése pedig szintén szép volt Austinban. A németnek jó versenyt futott és láthatóan elemében volt, amit nem sokszor lehetett róla elmondani a közelmúltban.

1. Lewis Hamilton dupla előzése Perez és Leclerc mellett (Brit Nagydíj)

2. Esteban Ocon dupla előzése Vettel és Gasly mellett (Belga Nagydíj

3. Sebastian Vettel előzése Magnussen ellen (USA Nagydíj)

f1-elozes-leclerc-spielberg

Spielbergben Leclerc-nek háromszor is meg kellett előznie Verstappent

 

Végeredmény: Két manőver emelkedett ki a szavazásunk során: az egész szezon talán legtöbbet ismételt megmozdulása Hamiltontól a Brit Nagydíjról, valamint a búcsúzó Vettel austini bravúrja. Leclerc több manővere is felkerült a listára, ellenben a korábbi években előzéskirálynak tartott Verstappen csak egy megmozdulással szerepel rajta, aminek persze köze van ahhoz, hogy az élen autózva kevesebb előzésre volt szüksége a hollandnak.

1. Hamilton dupla előzése Silverstone-ban 19 pont

2. Vettel utolsó körös előzése Magnussen ellen Austinban 17 pont

3. Leclerc visszaelőzése Hamilton ellen Silverstone-ban 5 pont

4-5. Leclerc Verstappen ellen Spielbergben és Leclerc Russell ellen a Hungaroringen 3-3 pont

6-10. Gasly Ricciardo ellen Monacóban, Vettel Alonso ellen Suzukában, Magnussen Alonso és Zhou ellen Spielbergben, Alonso Hamilton ellen Miamiban és Ocon dupla előzése Vettel és Gasly ellen Spában 2-2 pont

11-13. Sainz Perez ellen Le Castellet-ben, Leclerc Bottas ellen Montrealban és Verstappen Leclerc ellen a suzukai rajtnál 1-1 pont

 

A korábbi kategóriák ranglistái:

Az év versenyzője: 1. Max Verstappen, 2-3. Charles Leclerc és George Russell

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. Mercedes, 3. Ferrari

Az év meglepetése: 1. Kevin Magnussen, 2. Alexander Albon, 3. George Russell és Guanyu Zhou

Az év csalódása: 1. Daniel Ricciardo, 2. Ferrari, 3. McLaren

Az év csapatfőnöke: 1. Christian Horner, 2. Toto Wolff, 3. Frederic Vasseur

Az év versenye: 1. Brit Nagydíj, 2. Sao Pauló-i Nagydíj, 3. Magyar Nagydíj

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: