DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Melyek voltak az év legjobb F1-es versenyei?

Nagy F1-es szezonértékelő sorozatunk mai felvonásában ezúttal a futamokat vettük górcső alá: lássuk, mely nagydíjakat élveztük a legjobban a 2022-es idényben!

Felénél járunk a Formula.hu szokásos F1-es évértékelőjében (idén csak 12 részből áll a sorozat, mivel jelölthiány okán az újoncok között nem osztottunk díjakat), amelyben minden kategóriában felállítottuk a saját top 3-as rangsorunkat, majd ezeket pontozva – az első helyezettek 3, a másodikak 2, a harmadikak 1 egységet kaptak – összeállt a szerkesztőség listája. Ezúttal a legjobb futamokat gyűjtöttük össze.

 

Balogh Tamás: A silverstone-i futam hemzsegett a fordulatoktól Zhou hatalmas rajtbalesetével, Verstappen problémájával, a Ferrarik házon belüli csatájával és az utolsó körök őrült hajrájával – és mindehhez még eső sem kellett! Az interlagosi hétvége egésze parádés volt Magnussen pole-jával, az eddigi legjobb sprinttel, s az ütközéseket is felvonultató futammal, míg a Magyar Nagydíj Verstappen megforgással együtt bemutatott felzárkózása és a Ferrari újabb baklövése révén bővelkedett izgalmakban.

1. Brit Nagydíj

2. Sao Pauló-i Nagydíj

3. Magyar Nagydíj

f1-silverstone-start-2022



Bódog Balázs: Azt gondolom, hogy idén is izgalmas futamokat láthattunk, azonban az első háromba nálam abból a szűk keresztmetszetből kerültek ki az év versenyei, ahol nem Max Verstappen aratott diadalt. A brit futam teli volt izgalommal és drámával az első körtől az utolsóig, így számomra kiemelkedik az idei kínálatból. Brazíliában Silverstone-hoz hasonlóan új győztest avattunk egy új pole-pozíciós mellett, míg az osztrák futam Charles Leclerc három előzése és a középmezőny ötfős csatája miatt marad főként emlékezetes.

1. Brit Nagydíj

2. Sao Pauló-i Nagydíj (sprinttel együtt)

3. Osztrák Nagydíj

 

Gellérfi Gergő: Bár a világbajnokság nagyon gyorsan eldőlt, az egyes versenyek hozták azt, amit az új szabályoktól reméltünk: könnyebb lett követni egymást, nőtt az előzésszám, ráadásul az élmezőny mögött roppant változatos csaták dúltak. Az első helyre a rajt utáni káoszról, Sainz tűzkeresztségéről és a hajrában vívott, gokartversenyeket megszégyenítő csatáról emlékezetes Brit Nagydíjat tettem, a másodikra a szingapúri „malac a jégen” akciót, a harmadikra pedig az évekre elegendő beszédtémát szolgáltató, „több mint furcsa” bajnokavatással záródó Suzukát.

1. Brit Nagydíj

2. Szingapúri Nagydíj

3. Japán Nagydíj

 

Gobodics Tamás: Nekem a brazíliai főfutam adta az év legjobb versenyélményét Russell győzelmével, a mögötte zajló csatákkal, a Verstappen-Hamilton ütközéssel, a holland és Leclerc felzárkózásával, Alonso nagy teljesítményével, és nyilván megágyazott már neki az év legjobb sprintje, valamint Kevin Magnussen pole-ja is. Silverstone-ban most sem kellett csalódnunk, rendkívül kiélezett, sokszereplős küzdelmet láthattunk, Ausztriában pedig a bajnokság akkori állása szerint nagy pillanat volt Leclerc és a Ferrari sikere a technikai hibája és Sainz elfüstölése mellett.

1. Sao Pauló-i Nagydíj

2. Brit Nagydíj

3. Osztrák Nagydíj

f1-interlagos-2022-start

Héjas Szilárd: Úgy gondolom, hogy a Brit Nagydíj söpréssel nyeri ezt a kategóriát köreinkben. Igazán fordulatos, izgalmakkal teli versenyt láthattunk, amihez még csak eső sem kellett. A második helyre a drámai fordulatokat hozó szezonnyitót teszem, a harmadik pedig a hungaroringi esős-felszáradó, Ferrari-betlit hozó futam.

1. Brit Nagydíj

2. Bahreini Nagydíj

3. Magyar Nagydíj

 

Kovács Tamás: A 2021-es szezon elkényeztetett minket az izgalmas versenyek tekintetében, így idén „természetesen” kevesebbel kellett beérnünk. A Brit GP kétségkívül vitte a prímet a kaotikussága miatt, de a Brazil és USA Nagydíjak is rengeteg izgalmat, feszültséget, valamint szép megmozdulást tartalmaztak, gondoljunk csak Alonso és Vettel felzárkózására Austinban, Hamilton és Verstappen összecsapásaira, vagy a nagy port kavaró összezörrenésre a Red Bull berkein belül.

1. Brit Nagydíj

2. Sao Pauló-i Nagydíj

3. USA Nagydíj

 

Mészáros Sándor: Silverstone a fordulatokkal és a drámákkal felvillantott valamit abból, hogy az illetékesek milyennek képzelik az F1 jövőjét. Interlagos minden kétséget kizáróan az eddigi legjobb sprinthétvége volt, míg a mi jó Magyar Nagydíjunkon ismét történt valami emlékezetes: Verstappen kilátástalannak tűnő helyzetből aratott fényes győzelmet.

1. Brit Nagydíj

2. Sao Pauló-i Nagydíj

3. Magyar Nagydíj

f1-hungaroring-verstappen-2022

Verstappen egy megforgást is bemutatott az F1-es Magyar Nagydíj megnyerése felé vezető úton

 

Nagyházi Anna: Beváltak az új szabályváltoztatások, számos nagyszerű versenynek lehettünk tanúi, közülük is az ijesztő első körös baleset után őrült izgalmakat és csatákat hozó Brit Nagydíj emelkedett ki számomra. A Magyar Nagydíj évek óta remek futamokkal ajándékozza meg a szurkolókat, és nem csak a hazai pálya imádata beszél belőlem. A ring idén sem okozott csalódást, a változatos gumistratégiákkal tarkított verseny egyértelműen a szezon egyik legizgalmasabbja volt. A harmadik helyért több futam pályázott nálam, végül a szezon eleji dzsiddai verseny került a listámra, az év második felében tapasztalt Verstappen-dominancia közepette gyakran visszasírtuk az olyan jeleneteket, amelyekkel a Szaúd-arábiai Nagydíj utolsó körei kényeztettek minket. 

1. Brit Nagydíj

2. Magyar Nagydíj

3. Szaúd-arábiai Nagydíj

 

Strommer Benjamin: Emlékezetes verseny volt a Brit Nagydíj a szezon legnagyobb balesetével, a második helyért befutóig vívott hármas csatával és az új futamgyőztessel, és mint szinte miden évben, parádés volt a Magyar Nagydíj is Verstappen felzárkózásával, de számomra az év versenye az Osztrák Nagydíj volt, a szezon két főszereplője, Leclerc és Verstappen tankönyvbe illő párharcával a győzelemért.

1. Osztrák Nagydíj

2. Magyar Nagydíj

3. Brit Nagydíj

 

Szikora Tamás: Két őrült futam került az elejére, mivel Silverstone és Interlagos esetében sem volt időnk unatkozni, a látványos csatáknak és a drámai történéseknek köszönhetően. Bár kissé fura lehet, hogy a dobogó legalsó fokára pont a szezonnyitót tettem, de jó érzés volt azt látni, hogy nem siklottak félre az új szabályok, miközben a némileg felbolydult erősorrend, valamint Charles Leclerc és Max Verstappen csatája igazán élvezhetővé tette az idei első versenyt.

1. Brit Nagydíj

2. Sao Pauló-i Nagydíj

3. Bahreini Nagydíj

f1-spielberg-2022-leclerc-verstappen

Leclerc és Verstappen többszöri összecsapásáról marad emlékezetes az Osztrák Nagydíj

 

Végeredmény: A legtöbb voksot – és a tízből nyolc első helyet – begyűjtve a Brit Nagydíjat találtuk idén a legjobb versenynek a Formula-1-ben, de kiemelkedőnek értékeltük az eddigi legjobb sprinthétvégét produkáló Sao Pauló-i Nagydíjat is, a Magyar Nagydíj pedig nem csak a hazabeszélés miatt végzett újfent dobogón a toplistánkon, hajszállal megelőzve a sógorok szintén fordulatos futamát.

1. Brit Nagydíj 27 pont

2. Sao Pauló-i Nagydíj 13 pont

3. Magyar Nagydíj 7 pont

4. Osztrák Nagydíj 5 pont

5. Bahreini Nagydíj 3 pont

6. Szingapúri Nagydíj 2 pont

7-9. Szaúd-arábiai, Japán és USA Nagydíj 1-1 pont

 

A korábbi kategóriák ranglistái:

Az év versenyzője: 1. Max Verstappen, 2-3. Charles Leclerc és George Russell

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. Mercedes, 3. Ferrari

Az év meglepetése: 1. Kevin Magnussen, 2. Alexander Albon, 3. George Russell és Guanyu Zhou

Az év csalódása: 1. Daniel Ricciardo, 2. Ferrari, 3. McLaren

Az év csapatfőnöke: 1. Christian Horner, 2. Toto Wolff, 3. Frederic Vasseur

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: