DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Zhou fejtetőn, Schumacher tör-zúz – az év F1-es balesete

Szerencsére idén nem bővelkedtünk óriási bukásokban, éppen ezért az eddigi legnagyobb egyetértés alakult ki közöttünk nagy F1-es évértékelő sorozatunkban.

Következzenek a legnagyobb balesetek a 2022-es F1-es szezonból: akárcsak a hagyományos szezonértékelőnk többi kategóriájában, ezúttal is felállítottuk a saját top 3-as rangsorunkat, majd ezeket pontozva – az első helyezettek 3, a másodikak 2, a harmadikak 1 egységet kaptak – összeállt a szerkesztőség listája.

Az egyes képekre kattintva megtekinthetők a videók a balesetekről!

f1-baleset-zhou-silverstone



Balogh Tamás: Kétségkívül a legijesztőbb jelenetsor az volt 2022-ben, ahogy Guanyu Zhou Alfa Romeója fejtetőn végigszáguld a bukótéren a silverstone-i rajtbaleset következtében, majd a kerítésbe csapódva áll meg. Mick Schumacher dzsiddai kvalifikációs balesete az óriási tempó és a falak miatt volt félelmetes, míg Alonso és Stroll austini találkozója főként arról marad emlékezetes, hogy a spanyol az Astonnal és a szalagkorláttal való ütközés ellenére is pontszerzőként ért célba.

1. Zhou a Brit Nagydíj rajtjánál

2. Schumacher a Szaúd-arábiai Nagydíj időmérőjén

3. Alonso és Stroll az USA Nagydíjon

 

Bódog Balázs: Az év balesete nem lehet más, mint a kínai pilóta silverstone-i incidense. Ezt követi Mick Schumacher (egyik) autótörése, amely a sebesség és a falak közelsége miatt volt nagyon veszélyes. A harmadik pozíció pedig az Aston Martin jövő évi párosáé, akik már idén Austinban igyekeztek közeli kapcsolatba kerülni.

1. Guanyu Zhou – Silverstone

2. Mick Schumacher – Dzsidda

3. Fernando Alonso és Lance Stroll – Austin

 

Gellérfi Gergő: Az első hely kérdéses sem lehetett: Zhou önhibáján kívül silverstone-i bukásánál egy sereg őrangyal figyelt, hogy senkinek ne essen baja. Schumacher két autószakító csattanása közül a szaúdit láttam keményebbnek, melynek következtében ki is kellett hagynia a futamot, míg a harmadik helyezettet különlegessége miatt választottam: sosem láttam még olyat, hogy egy autó egy ekkora repülésnél nem hogy továbbmegy, de versenyképes is marad, mint Alonsóé Austinban.

1. Zhou rajtbalesete Silverstone-ban

2. Schumacher időmérős bukása Dzsiddában

3. Alonso és Stroll ütközése Austinban

f1-baleset-schumacher-dzsidda

Gobodics Tamás: Guanyu Zhou silverstone-i balesete nem hagyott esélyt másnak ezen a listán, a kínai pilóta látványos és rendkívül szerencsés végkimenetelű felborulása az egész idény egyik legemlékezetesebb jelenete marad. Nálam Schumacher monacói Haas-szétszakítása is tutibiztos dobogós, és az Alonso-Stroll repülés is meglehetősen látványosra sikerült, amikor az Alpine a levegőbe emelkedett. Szerencse, hogy komoly személyi sérülés egyik esetben sem történt...

1. Zhou Silverstone-ban

2. Schumacher Monacóban

3. Alonso és Stroll Austinban

 

Héjas Szilárd: Azt hiszem, az első kettő itt sem lesz kérdéses. Zhou silverstone-i repülése látványos és egyben ijesztő volt, nem minden nap látni a gumifal és a kerítés közé beeső F1-es autót. A szezon második időmérőjén Mick Schumacher okozott rémisztő pillanatokat Szaúd-Arábiában, majd az idény végén Alonso és Stroll hozott össze egy hatalmas balesetet Austinban, bőven 300 km/órás tempó fölött.

1. Zhou bukfence Silverstone-ban

2. Schumacher a szaúdi falban

3. Alonso és Stroll hajmeresztő balesete

 

Kovács Tamás: Van valaki, akinél nem Zhou silverstone-i bukfence vitte el az első helyet? Sebesség, látvány, valamint veszély szempontjából is a kínai újonc szenvedte el a legnagyobb esést 2022-ben. Mick Schumacher dzsiddai bukása szintén a nagy sebesség miatt volt emlékezetes, különösen, hogy a televíziós közvetítés éppen a német gyorskörét követte figyelemmel, tehát „élőben” bontakoztak ki előttünk az események. Alonso „repülése” szintén nem mindennapi látvánnyal szolgált, a spanyol ugyanakkor szerencsésen megúszta az esetet, hiszen a pálya leggyorsabb pontján könnyedén kerekedhetett volna súlyosabb baleset Stroll figyelmetlenségéből.

1. Guanyu Zhou, Brit Nagydíj, futam

2. Mick Schumacher, Szaúd-arábiai Nagydíj, időmérő

3. Fernando Alonso és Lance Stroll, USA Nagydíj, futam

 

Mészáros Sándor: Durva és sokkoló volt az ifjabb Schumi monacói autóbontása és az austini Stroll-Alonso randevú is, de semmi sem volt brutálisabb Zhou silverstone-i bukásánál. A drótháló és a gumifal közé szoruló Alfa Romeo tökéletes mementója annak, hogy néhány évtized alatt milyen óriási biztonsági fejlődésen ment keresztül az F1.

1. Zhou, Silverstone

2. Schumacher, Monaco

3. Alonso–Stroll, Austin

f1-baleset-stroll-alonso-usa

Nagyházi Anna: Idén szerencsére nem sok drámai baleset tarkította a futamokat, az első helyen viszont kétségkívül Zhou mindenkiben mély nyomot hagyó silverstone-i bukása áll. Ijesztő jelenet volt, amikor a kínai autója a szurkolóktól nem messze, a kerítés tövében állt meg fejjel lefelé, az autóból rögtön kiugró és ellenfele segítségére siető Russell reakciója pedig megsüvegelendő volt. Az idei szezonját elnézve sajnos nem meglepő, hogy Mick Schumacher felkerült a listára dzsiddai időmérős törésével, harmadik helyre pedig nálam a rendkívül látványos „repülést” bemutató Fernando Alonso Lance Stroll elleni austini pillanata került. 

1. Zhou balesete a Brit Nagydíjon

2. Schumacher időmérős törése Dzsiddában

3. Alonso és Stroll austini összeakadása

 

Strommer Benjamin: A Brit Nagydíj tömegjelenete után mindenkiben megállt az ütő: a baleset önmagában is ijesztőbb volt, a rossz érzéseket pedig fokozta, hogy sokáig nem érkezet hír Guanyu Zhouról. A maga nemében sajátos eredmény, hogy Mick Schumacher két balesete is helyet ér a hármas listán – elnézve a képeket valahol érthető, hogy Günther Steiner a töréskár miatti kiadásokon fakadt ki –, a dzsiddai volt az ijesztőbb, a monte-carlói a kettészakadó autóval a látványosabb kimenetelű.

1. Tömegbaleset és Zhou bukása Silverstone-ban

2. Schumacher autótörése Szaúd-Arábiában

3. Schumacher autótörése Monacóban

 

Szikora Tamás: Guanyu Zhou hatalmasat repült Silverstone-ban, szóval tényleg szívet melengető látvány volt, amikor saját lábán sétált el, de Mick Schumacher csattanása is ijesztő volt Szaúd-Arábiában, főként úgy, hogy jó ideig nem lehetett tudni, mi történt pontosan. A felsorolásból nálam Fernando Alonso és Lance Stroll sem maradhatott ki. Csoda, hogy nem lett nagyobb baj abból az esetből.

1. Guanyu Zhou rajtbalesete (Brit Nagydíj)

2. Mick Schumacher időmérős bukása (Szaúd-Arábiai Nagydíj)

3. Alonso és Stroll ütközése (USA Nagydíj)

f1-baleset-schumacher-monaco

Végeredmény: Talán még soha nem volt ennyire egybehangzó a véleményünk egy kategóriában: mindössze négy baleset került a listánkra, ráadásul a szerkesztőség tíz tagjából hétnél a teljes top 3 megegyezett a végső sorrenddel. Zhou brit borulása vitte a prímet, Schumacher két autótöréssel is bekerült az összeállításunkba, amelyen Alonso és Stroll texasi randevúja fért fel a dobogó harmadik fokára.

1. Zhou rajtbalesete Silverstone-ban 30 pont

2. Schumacher a dzsiddai időmérőn 16 pont

3. Alonso és Stroll ütközése Austinban 9 pont

4. Schumacher Monacóban 5 pont

 

A korábbi kategóriák ranglistái:

Az év versenyzője: 1. Max Verstappen, 2-3. Charles Leclerc és George Russell

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. Mercedes, 3. Ferrari

Az év meglepetése: 1. Kevin Magnussen, 2. Alexander Albon, 3. George Russell és Guanyu Zhou

Az év csalódása: 1. Daniel Ricciardo, 2. Ferrari, 3. McLaren

Az év csapatfőnöke: 1. Christian Horner, 2. Toto Wolff, 3. Frederic Vasseur

Az év versenye: 1. Brit Nagydíj, 2. Sao Pauló-i Nagydíj, 3. Magyar Nagydíj

Az év előzése: 1. Hamilton dupla előzése Silverstone-ban, 2. Vettel Magnussen ellen Austinban, 3. Leclerc Hamilton ellen Silverstone-ban

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: