DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Hírösszefoglaló

Pilótacsere a Williamsnél, fejlesztés a Ferrarinál – keddi F1-es hírek

Colapinto váltja Sargeantot a hátralévő futamokon, Horner nem ijedt meg a McLarentől, Alonso szerint a Ferrari a favorit Monzában: a nap hírei egy helyen.

Évközi versenyzőcsere a Williamsnél

A sokáig átlagos mederben csordogáló keddi nap legnagyobb híre délután 18 órakor robbant, amikor a Williams bejelentette, hogy a várakozásoknak megfelelően meneszti a 2024-es Formula-1-es idény hátralévő futamaira Logan Sargaentot – csakhogy a helyét nem Liam Lawson vagy Mick Schumacher, hanem Franco Colapinto veszi át Monzától kezdődően!

f1-colapinto-sargeant-williams-1



„Nem könnyen hoztuk meg a döntést az évközi pilótacseréről, de hisszük, hogy ez adja a legjobb lehetőséget arra, hogy pontokért harcolhassunk a szezon hátralévő részében” – fogalmazott James Vowles csapatfőnök, aki azt is elmondta: Sargeant karrierjét is támogatni fogják. Az ő és Colapinto nyilatkozata ide kattintva olvasható.

De vajon ki is az a Franco Colapinto? Milyen eredményeket ért el eddig a karrierjében, mi köze van az ifjúsági olimpiához, és miért van jelentősége a 43-as, a 49-es és a 777-es számoknak a debütálása szempontjából? A 21 éves argentint FormulaPlusz rovatunk cikkében mutattuk be.

 

Red Bull vs. McLaren

A Williams-bombáig természetesen a híreket főként az egyre élesedő vb-harc határozta meg. A McLaren részéről például Andrea Stella elmondta: Sebastian Vettel 2013-as zsinórban kilenc győzelmet hozó szezonzárása jelenti az egyik inspirációt olyan szempontból, hogy emiatt is hisznek még abban, hogy Lando Norris ledolgozhatja a Max Verstappennel szembeni 70 pontos hátrányát.

f1-verstappen-norris-holland-2

A csapatvezető arról is beszélt, hogy bár konkrét első és második számú pilótát továbbra sem fognak kijelölni, minden egyes verseny előtt értékelni fogják a helyzetet a potenciális csapatutasítások szempontjából – bővebben itt.

A Red Bull részéről Christian Horner igyekezett nyugalmat árasztani a szavaival: az energiaitalosok F1-es főnöke szerint nem rémisztetett meg senkit Norris fölényes zandvoorti diadala, hiszen ez még csak a második győzelme volt, és eddig csupán négy futamon olvadt Verstappen fórja a vb-tabellán – igaz, azt ő is elismerte, hogy teljesítményt kell találniuk.

A Holland Nagydíj történéseit egyébként a Formula Podcast friss futamértékelő adásában is kiveséztük:

 

A Ferrari lesz a favorit Monzában?

Mindeközben fél szemmel persze már az előttünk álló Olasz Nagydíjra is tekintünk, amelynek részletes és teljes hétvégi menetrendje (a többi széria programjával együtt) ide kattintva böngészhető.

Fernando Alonso merész kijelentést tett a monzai esélyek kapcsán, szerinte ugyanis ott és Szingapúrban is a Ferrari lehet a favorit. Minderre reagált Frederic Vasseur, a Scuderia csapatvezetője is, aki szerint valóban kedvezhetnek nekik ezek a helyszínek, de azért könnyű menetre így sem számít – részletek itt.

Ami biztos a Ferrari és Monza kapcsán Charles Leclerc szavai alapján, hogy új fejlesztési csomagot fognak bevetni a hazai nagydíjukon. Valamint egyedi ruházatot is, amely fekete-sárga színekben pompázik – de vajon az autójuk is hasonló dizájnt kap…?

f1-ferrari-monza-fekete-ruha

Akik kedd délelőtt még nem voltak Monzában, azok a haasosok, akik csak hétfőn indulhattak el Zandvoortból, miután rendezték a tartozásukat az Uralkali felé: helyszíni fotónkon látszik, hogy ma még üresen állt a helyük a paddockban.

Ami pedig extra kihívást jelenthet a mezőnynek a hétvégén, az az új aszfalt. A Pirelli bár az új aszfalt összességében nagyobb tapadást jelenthet, de sokkal nagyobb lesz a változás is a hétvége során. Emellett azzal is számolni kell, hogy az új aszfalt simább, de sötétebb is, így akár 50 Celsius-fok fölé is melegedhet a pálya – bővebben minderről itt írtunk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: