DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 13. péntek
F1

„Lando még csak kétszer nyert” – nem rémisztette meg a Red Bullt a McLaren

Elismeri a világbajnok F1-es istálló főnöke, hogy teljesítményt kell találniuk, de Verstappen vb-előnye miatt egyelőre nem aggódik.

Lando Norris domináns zandvoorti győzelme után központi kérdés a Formula-1-ben, hogy vajon lehet-e még esélye a britnek a McLaren tempóját látva ledolgozni a Max Verstappennel szembeni 70 pontos hátrányát a világbajnoki összetettben.

Maguk az érintettek közül Norris arról beszélt, hogy ostobaság jelenleg a vb-címről gondolkodni, míg Verstappen elmondta, hogy a Red Bull autójával kapcsolatos problémák ellenére sincs okuk egyelőre pánikolni.

f1-verstappen-norris-holland-1



Ez utóbbi álláspontra helyezkedett az energiaitalosok F1-es csapatfőnöke, Christian Horner is: „Úgy gondolom, a bajnokságot észben tartva kell vezetned. És talán hét különböző futamgyőztesünk volt már idén. Úgyhogy ha épp nem tudsz nyerni, akkor pontokat kell szerezned.”

„És nyilván nem jó 22 másodperccel kikapni, de ez csak azt mutatja, hogy ha minden klappol az autóval, ha a megfelelő tartományba kerül, ahogy azt az év korábbi szakaszában láthattuk, akkor lehetséges az ilyen eredmény. Úgyhogy ez semmilyen módon nem rémiszt meg minket. Csak arra fókuszálunk, hogy oké, meg kell ezt fordítanunk. Jól kell csinálnunk” – idézi Hornert a RacingNews365.com portál.

Horner arra is rámutatott, hogy erős McLaren-tempó ide vagy oda, Norris eddig csak ritka alkalmakkor tudott közelíteni Verstappenre a tabellán: „A teljesítmény alapján, ha ilyen lenne a következő négy verseny, akkor igen, nagyon-nagyon nehéz lenne. De ez még csak a negyedik alkalom idén, hogy Max előnye csökkent. Ez még csak Lando második győzelme volt” – olvashatók Horner szavai a Motorsport.com hasábjain.

f1-verstappen-norris-holland-2

„De tudjuk, hogy teljesítményt kell találnunk. 78 ponttal vezetünk, most 70 az előny. Biztosítanunk kell, hogy növeljük ezt az előnyt, és ne azt lássuk, hogy folyamatosan eltűnik. Nyilván egy ideje tettek ők egy lépést előre, és itt különösen Lando alatt volt lenyűgöző az autójuk. Úgyhogy meg kell értenünk és orvosolnunk kell a lemaradásunkat.”

A Red Bull-vezér persze hozzátette: tudják, hogy gondjuk van, és az is, hogy mi, hiszen mint azt Verstappen is jelezte a rádióban, nem úgy reagál az RB20-as, ahogy azt szeretné. Horner egyébként dicsérte a holland vasárnapi vezetését és hozzáállását:

„Szerintem egyszerűen elfogadta, hogy Lando autója gyorsabb, ahogy azt már péntektől kezdve láthattuk. Úgyhogy szerintem egy rendkívül érett versenyt futott, ahol biztosra akart menni, hogy csak hét pontot veszítsen Landóhoz képest, nem akart annál többet bukni. Úgyhogy biztosra ment, hogy hozza azt az eredményt, amit akart.”

Érdekes, hogy a Red Bull F1-es tanácsadója, Helmut Marko kissé aggodalmasabban nyilatkozott, szerinte ugyanis mindkét vb-címüket veszély fenyegeti.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: