DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 13. péntek
F1

„Ostobaság a vb-címre gondolni” – Norris

Hiába a domináns győzelem, még mindig csak egyesével koncentrál a futamokra a brit. Azt viszont már elismeri, hogy a McLarené a legjobb autó az F1-ben.

Fölényes győzelmet aratott vasárnap a Formula-1-es Holland Nagydíjon Lando Norris, aki több mint húsz másodpercet osztott ki a második Max Verstappennek – tette mindezt úgy, hogy a rajtnál még el is bukta a vezetést a pole-ból indulva, és csak a 18. körben előzte vissza a Red Bullt.

Ezzel és a leggyorsabb körért járó bónusszal 70 pontra csökkentette a hátrányát a brit a címvédővel szemben az egyéni vb-tabellán, ami még mindig tetemes különbség, de látva a McLaren elmúlt hónapokban mutatott tempóját, nem tűnik ledolgozhatatlannak.

Ezt így érzik a Red Bullnál is, ahol Helmut Marko arról beszélt vasárnap, hogy mindkét címük veszélyben lehet – igaz, Verstappen a fennálló gondok ellenére is megjegyezte, hogy nincs okuk pánikolni. De vajon mit gondol minderről Norris, szerinte harcban van-e a vb-címért?

f1-norris-mclaren-zandvoort-win-1



„Igazából az év első versenyétől kezdve a bajnokságért harcolok… Nincs szó hirtelen döntésről most” – felelte az erre irányuló kérdésre a zandvoorti futamot követő sajtótájékoztatón a Formula.hu jelenlétében.

„Jobban kell teljesítenem. Keményen dolgoztam egész évben, mégis 70 pontos hátrányban vagyok Maxhoz képest. Szóval eléggé ostobaság bármi ilyesmire gondolni jelen pillanatban.”

„Egyszerre csak egy versenyre koncentrálnom, és csak folytatnom kell azt, amit most csinálok, mivel semmi értelme a többire és a hátralévő részre gondolni. Nem érdekel pillanatnyilag. Én csak… Igen, egyszerre csak egy futamra fókuszálok. Úgyhogy ez nem egy olyan kérdést, amelyet minden egyes hétvégén fel kellene tenni nekem.”

 

Norris elismerte: a McLarené a legjobb autó az F1-ben

Norris korábban tagadta, hogy az MCL38-as lenne az F1-es mezőny legjobb konstrukciója, most azonban már elismerte, hogy az átlagos teljesítményt nézve a McLaren jelenti az etalont: „Igen, száz százalékig. Úgy vélem, ezen a hétvégén végig miénk volt a legjobb autó. Szerintem az átlagot tekintve miénk a legjobb autó, ez biztos.”

f1-norris-mclaren-zandvoort-win-2

„De nem volt eddig egyszer sem domináns autónk ebben a szezonban. Még ha visszatekintünk Magyarországra, bármennyire utálom ezt kimondani, de Max ott is elég gyors volt. Egyszerűen csak nem volt jó versenye, de a tempója így is nagyon-nagyon erős volt. És nyilván mi több információt látunk, így tényszerűbben tudunk beszélni, mint azok, akik csak a tv-ből nézik és találgatnak.”

„Átlagot tekintve a miénk a legjobb autó. Valószínűleg két-három versennyel többet kellett volna nyernünk, de nem tettük. És nem is állítunk ennél többet. Nem végeztünk és nem végeztem én sem elég jó munkát. És keményen dolgoztunk a nyári szünetben azon, hogy egyet hátralépve újrakezdjük a dolgokat.”

„Úgyhogy igen, remek volt az autónk. Mint már mondtam, ez volt az első alkalom Miami óta, hogy komoly fejlesztéseket hoztunk. Akkor remekül működtek, és remekül működtek most is. De hosszú még az út.”

Mindezek ellenére a néhány nap múlva esedékes monzai Olasz Nagydíj esélyei kapcsán bizonytalan Norris: „Ötletem sincs. Úgy kérdezitek ezt tőlünk, mintha tudnunk kellene! Bárki lehet az élen. A Ferrari, a Mercedes, a Red Bull, mi. A Ferrari elég gyors volt ma, talán nem számítottunk rá, hogy ennyire jók lesznek. A Red Bull pedig valószínűleg jobban küszködött, mint vártuk.”

„Csak lehajtott fejjel dolgozunk tovább, nincs értelme azon gondolkodni, mi lesz a következő hétvégén, csak odamegyünk és dolgozunk keményen.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: