DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 13. péntek
F1

Verstappen: Az egyensúly a probléma, a gumikezelésünket is megnehezíti

A holland világbajnok elárulta, mi az okozója az elmúlt futamokon látott visszaesésnek: a hiba eredetét nehéz megtalálni, ám elengedhetetlen ahhoz, hogy visszatérjenek az élre.

Hiába rajtolt hibátlanul Max Verstappen és szerezte meg a vezetést hazai nagydíján, az RB20-as egyensúlyproblémája miatt Lando Norris a 18. körben visszaelőzte, végül 22 másodperces előnnyel ért célba a regnáló világbajnok előtt. Nem az első eset, hogy szenvedni látjuk a Red Bullt: a holland versenyző legutóbb a június végén tartott Spanyol Nagydíjon tudott a dobogó legfelső fokán ünnepelni.



A planetf1.com oldalának így nyilatkozott a teljesítményét megtépázó problémáról Verstappen: „Egész hétvégén ugyanaz történt. Az első szabadedzéstől kezdve egészen a futamig semmit sem változott az autó egyensúlya, amit nagyon nehéz jelen pillanatban megoldani. Emiatt lassúak vagyunk, és úgy tűnik a gumikopásunkra is rámegy.”

„Furcsállom, hiszen az elmúlt években ez volt az erősségünk. Valami nagyon félrement a fejlesztésekkel, amit minél hamarabb meg kell találnunk és kijavítanunk” – fogalmazott a holland.

Mi a konkrét probléma?

A háromszoros világbajnok bővebben is kifejtette a hibát: „Egyszerűen nem egyforma az egyensúly, az autó elejétől a hátuljáig. Semmit sem tudtam tenni elenne: bármit megpróbáltam, nem reagált rá. Ha például balra akarok fordulni, nem kanyarodik be egyből az autó, vagy nem úgy, ahogy én szeretném. Nagyon nehéz rájönni, miért csinálja, és még bonyolultabb kijavítani.”

„Néhány pályán előjött korábban, a típusától függ, hogy mennyire jellemző. Az első néhány futamon egyáltalán nem volt jelen, de valami az autóban előidézte, így sokkal nehezebb vezetni. Nem lesz könnyű a hiba eredetét megtalálni, de muszáj, hiszen az egykörös és a hosszútávú tempónkra is hatással van.”

„Ez a hétvége összességében gyenge volt, dolgoznunk kell rajta” – nyilatkozta Verstappen. „Az elmúlt néhány futam sem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna – ez intő jel nekünk. Azonban tisztában vagyunk azzal, hogy nem kell pánikolnunk, próbáljuk higgadtan orvosolni a szituációt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: