DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Hírösszefoglaló

Eldőlt vb-cím, váratlan Ferrari-motorhiba, Alonso győzhet idén – vasárnapi F1-es hírek

A Bahreini Nagydíj versenynapján még az is elhangzott, hogy a Red Bull megnyerhet minden idei futamot, a Ferrari és a Mercedes csak kesergett, míg az Aston Martin a fellegekben járt. Ez történt március 5-én.

Túl vagyunk a szezon első nagydíján: Bahreinben Max Verstappen vezetésével tarolt a Red Bull, Fernando Alonso dobogón végzett az Aston Martinnal – beszámolónk a versenyről itt olvasható.

A futamgyőztes Max Verstappen egészen simán húzta be az első idei sikert, csak a gumikkal kellett törődnie a verseny folyamán. Eseménydúsabb estéje volt Sergio Pereznek, aki úgy érzi, az elrontott rajt miatt volt a második hely a maximum – a két Red Bull-os nyilatkozata itt található. A futam után George Russell egy merész kijelentést is tett a címvédő csapatról: szerinte a 2023-as vb-cím már eldőlt, a brit arra fogadna, hogy a Red Bull az év összes futamát meg fogja nyerni!



Mégsem a Red Bull kapta a legnagyobb figyelmet ma, hanem az Aston Martin. „Ez nem is igaz!” – mondta Fernando Alonso közvetlenül a leintés után. A csapat javulásáról még az időmérő kontextusában hoztunk egy elképesztő statisztikát: egy kvalifikációs körön 2,4 másodpercet gyorsult az autó egy évvel ezelőtthöz képest, míg a második csapat is csupán feleennyit… Ezt a Mercedes sem hagyta szó nélkül: „Két másodpercet nyertek fél év leforgása alatt, a fele autójuk pedig megegyezik a miénkkel, mivel azonos a motor, a sebességváltó és a hátsó felfüggesztés is” – mondta félig elismerően, félig irigykedve Toto Wolff.

A javulás és a dobogós eredmény fényében a versenyt követő FIA-sajtótájékoztatón – a Formula.hu helyszíni tudósítójának jelenlétében – már az volt a téma, szerezhet-e Fernando Alonso futamgyőzelmet is idén. Mind a spanyol, mind a két Red Bull-os egyetértett abban: ha a körülmények összeállnak és a szerencse is kedvez neki, a kétszeres világbajnok elcsíphet néhány első helyet idén. Alonso szerint a Bahreintől eltérő karakterisztikájú szaúdi és ausztrál pályákon derül ki igazán, mire képes az Aston Martin – erről a témáról itt írtunk bővebben.

De nem csupán Alonso volt szenzációs az Astonnal, hanem Lance Stroll is. Leszámítva, hogy az első körben majdnem kiütötte a csapattársat, hatodik helye az egyik Mercedes megelőzésével minden elismerést megérdemel – két hete eltört csuklója annyira égett a végén, hogy még könnyezett is a fájdalomtól, árulta el a kanadai.

A Red Bull és az Aston Martin ellenpólusa a Ferrari és a Mercedes volt. Charles Leclerc bizonyult a fő üldözőnek a hétvége folyamán, és ő szerezhette volna meg a dobogó legalsó fokát – pódium helyett azonban motorhibával indult a csapat szezonja. A lemaradás túl nagy és még célba sem érnek, összegezte keserűen a napot a monacói. Carlos Sainz sem volt pozitívabb, ő is a tempóbeli hátrányról, valamint a rossz gumikezelésről értekezett. A motorhiba teljesen váratlanul érte a csapatot, a teszten és a próbapadon sem jelentkezett hasonló – derült ki Frederic Vasseurtől.

A futam előtt elkészült a szokásos F1-es csoportkép

Toto Wolff pedig a Mercedes legrosszabb napjának nevezte a mait – radikális lépést sürget a csapatfőnök, akinek szavai a „tehetetlen” George Russell nyilatkozatával együtt itt olvashatók. Lewis Hamilton ötödik helyet kapart össze a Mercedesnek, érzése szerint mindent megtett: a brit az Alonsóval vívott emlékezetes csatára is szentelt pár szót.

Pocsék futama volt még a bokszban hatszor járó, utolsóként végző Lando Norrisnak (ezt mondta napjáról a brit), valamint a három büntetést kapó Esteban Oconnak. Az Alpine franciája állítása szerint öt éve ugyanígy szokott felállni a rajtrácsra és behajtani a bokszutcába, ezért nem érti a rossz rajtpozíció és gyorshajtás miatti büntetést. Amúgy is, összesen négyen álltak fel a vonalnál előrébb a startnál, mégis csak őt büntették meg.

A szombati sprintek után lezajlott a Formula-2 és Formula-3 első főfutama. A nagyobbak között az idei favoritnak tartott Theo Pourchaire győzött, az F3-ban viszont az egyik újonc, Gabriel Bortoleto szerzett győzelmet. Kezdetét vette az IndyCar szezonja is St. Petersburgben két nagy balesettel és az ex-F1-es Marcus Ericsson sikerével. A MotoGP-ben szintén közeleg az idénynyitány, az új márka, a GasGas bemutatta vörös festését.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: