DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Verstappen vezetésével tarolt a Red Bull, Alonso dobogón az Astonnal

Egy pillanatig sem forgott veszélyben a címvédő sikere az F1-es nyitányon, ráadásul kettős győzelmet arattak a bikák. Az Aston tényleg betört az élbolyba.

Helyi idő szerint vasárnap kora este, már villanyfényben startolt el a 2023-as Formula-1-es szezon első futama, a Bahreini Nagydíj. Az első sorból a címvédő Red Bull duója, Max Verstappen és Sergio Perez várhatta a piros lámpák kialvását, megelőzve a Ferrari párosát, az Aston Martinnal ötödik Fernando Alonsót és a két Mercedest.

Verstappen könnyedén megőrizte a vezetést a startnál, Perez viszont nem rugaszkodott el jól, így Charles Leclerc átlépte őt. Alonso számára sem indult jól a futam: Lewis Hamilton a második egyenesben elment mellette, ráadásul a George Russell ellen vívó csapattársa, Lance Stroll bele is csúszott a féktávon a spanyol autójába, amely ettől megbicsaklott, így a másik Mercedes is megelőzte. Hátrébb Nico Hülkenberg koccolta meg Esteban Ocont, a német Haasának első szárnyáról le is repült egy darab.

f1-verstappen-redbull-bahrein-race-1



Verstappen nagy ütemben lépett el a Leclerc, Perez párostól, akik szintén lerázták magukról Sainzt, akivel pedig Hamiltonék nem tudták tartani a lépést – igaz, Russell jelezte rádión, hogy szerinte ő gyorsabb tudna lenni, mint csapattársa. Egy darabig úgy festett, Alonso pedig róluk is lemarad, de a tizedik kör környékén visszazárkózott Russellre, sőt rövidesen meg is előzte a britet – megmutatkozni látszott, hogy valóban jobb az Aston versenytempója.

Közben megkezdődtek az első kerékcserék is: a Red Bull másképp taktikázott, mint az üldözői, ugyanis Verstappen és Perez autójára is egy újabb szett lágy gumi került fel, míg a többiek kemény keverékre váltottak. A sorrend csupán annyiban változott, hogy egy korai kiállással Valtteri Bottas ideiglenesen Alonso és Russell elé került, de mindketten hamar visszaelőzték az Alfa Romeót.

Hátrébb megtörtént az első kiesés is: Oscar Piastrinál kormányt akartak cserélni, a McLaren azonban már nem indult újra. Emellett egy büntetést is kiosztottak: Ocont szórták meg öt másodperccel, mert rosszul állt fel a rajtrácsra – amit aztán elsőre nem sikerült rendesen letöltenie az Alpine-nak, amiért újabb tíz szekundumot kapott, majd mivel túl gyorsan hajtott a bokszutcában, ehhez még hozzácsaptak ötöt.

f1-alonso-hamilton-elozes

Alonso parádés előzése Hamilton ellen az F1-es Bahreini Nagydíjon

 

A táv feléhez közeledve Perez utolérte a lágyakon Leclerc-t és a célegyenes végén meg is előzte a ferrarist, így a mexikói feljött a második pozícióba – ezzel immár a két Red Bull állt az élen. Nem sokkal később indultak a második kerékcserék, amiből Russell jött ki rosszul: az egy körrel hamarabb kiálló Stroll ugyanis rögtön elkapta őt. Ráadásul rövidesen a másik Mercedes is áldozatául esett a másik Aston Martinnak: Alonso érte utol Hamiltont, majd második próbálkozásra, egy merész 10-es kanyaros előzéssel be is vetődött a hétszeres világbajnok mellé, s átvette tőle az ötödik helyet.

A 41. körben jött a dráma: Leclerc alatt megállt a Ferrari, a monacói a harmadik helyről volt kénytelen félreállni a motor meghibásodása miatt! Rövid virtuális biztonsági autós fázis lépett életbe emiatt, amely után már a másik Ferrari dobogós helyezése is veszélybe került, Alonso ugyanis megérkezett a harmadik pozíciót megöröklő Sainzra. A 41 éves pilóta pedig nem is vacakolt sokat: egy finom összeéréssel végződő próbálkozás után a hátsó egyenesben megelőzte honfitársát. Sainzt ráadásul Hamilton is utolérte, a brit azonban már nem tudott mit kezdeni vele.

Verstappen eközben az élen senkitől sem zavartatva futott be a célba, könnyed győzelemmel indította címvédő hadjáratát – a Red Bull pedig kettős diadalnak örülhetett Perez révén. Alonso lett a harmadik, azaz egyből dobogóval nyitott az Aston Martinnál, amely megmutatta: tényleg betört az élmezőnybe. Sainz lett a negyedik, Hamilton az ötödik, a két hete még kerékpárbalesetben a csuklóját törő Stroll pedig a hatodik, maga mögött tartva Strollt. Bottas lett a középmezőny legjobbja, míg a pontszerzők közé a mezőny legvégéről startoló alpine-os Pierre Gasly, valamint a Williamsszel váratlanul erős tempót mutató Alexander Albon fért még be, épp csak megelőzve Yuki Tsunodát. Az újoncok közül is a williamses Logan Sargeant lett a legjobb a maga 12. helyével. A McLaren csúnyán leszerepelt: Piastri az említett eset után kiesett, Lando Norris pedig utolsó lett a célba érők közül.

A futam végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull/Honda RBPT  
2. Sergio Pérez Red Bull/Honda RBPT 11.987
3. Fernando Alonso Aston Martin/Mercedes 38.637
4. Carlos Sainz Jr. Ferrari 48.052
5. Lewis Hamilton Mercedes 50.977
6. Lance Stroll Aston Martin/Mercedes 54.502
7. George Russell Mercedes 55.873
8. Valtteri Bottas Alfa Romeo/Ferrari 1'12.647
9. Pierre Gasly Alpine/Renault 1'13.753
10. Alexander Albon Williams/Mercedes 1'29.774
11. Yuki Tsunoda AlphaTauri/Honda RBPT 1'30.870
12. Logan Sargeant Williams/Mercedes 1 kör
13. Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1 kör
14. Nyck de Vries AlphaTauri/Honda RBPT 1 kör
15. Nico Hülkenberg Haas/Ferrari 1 kör
16. Zhou Guanyu Alfa Romeo/Ferrari 1 kör
17. Lando Norris McLaren/Mercedes 2 kör
  Esteban Ocon Alpine/Renault Kiesett
  Charles Leclerc Ferrari Kiesett
  Oscar Piastri McLaren/Mercedes Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: