DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Verstappen és Perez is hisz Alonso idei győzelmében

Ha bajnokesélyes nem is lesz, a bahreini dobogós győzelmeket elérhet idén – mondják a Red Bull pilótái. Alonso szerint a következő két pálya mutatja meg, mire lesz képes idén az Aston Martin.

Sikerült a bravúr Fernando Alonsónak, a teszt és az ígéretes bahreini szabadedzések után dobogóval kezdett új csapatával, az Aston Martinnal – pályafutása során az ötödik istálló színeiben fért be a legjobb három közé. Pályafutása 99. pódiuma után úgy tűnik, a McLarennel és az Alpine-nal ellentétben végre jó lóra tett: a nagydíjat követő FIA-sajtótájékoztatón felmerült, megszerezheti-e 33. futamgyőzelmét, sőt mi több – talán még a bajnoki címért is harcban lehet? A kérdést a két Red Bull-versenyzőnek szegezték:

„Remélem, hogy így lesz, Fernando miatt” – válaszolta a futamgyőztes Max Verstappen a Formula.hu jelenlétében. „Jó pár évig nem volt rá lehetősége, hogy az élen harcoljon, örülök, hogy most az első versenyen itt van velünk. Az Aston Martinnál megvan a csapatszellem és hajtóerő, győzni akarnak, sok jó szakembert szerződtettek. Ezért szerintem a mostaninál is jobb helyzetbe kerülhetnek.”



„Nehéz megmondani, hogy idén a bajnokságért küzdhetnek-e, de a futamgyőzelmek egyértelműen elérhetők. Velem is előfordult már, hogy egyes versenyeken 20-40 másodpercre voltam a győztestől, két-három futamot pedig megnyertem, mert egyes pályák kedveztek az autónak, minden összeállt, így lehetséges volt a futamgyőzelem némi segítséggel vagy szerencsével. Biztos, hogy erős csomagjuk van, és ezt tovább fogják fejleszteni” – mondta Verstappen, a 2016 és 2020 közti időszakkal vonva párhuzamot: két-három futamgyőzelem mindig jutott neki azokban az években, amikor a Mercedes uralta a futamokat – ahogyan most Alonso próbálkozhat a Red Bull ellen.

A kétszeres világbajnoktól senki sem sajnálja a bahreini sikert: Verstappen csapattársa, Sergio Perez szintén reméli, hogy még jobb eredmények vannak kilátásban a spanyolnak. Ráadásul ő volt csapatáról beszélt – a jelenlegi Aston Martinnál versenyzett, mikor az istálló még Racing Pointként futott.

Alonso: Elérhető a győzelem a nagycsapatok segítségével

Természetesen az érintett, Fernando Alonso is megkapta az újságírói kérdést: miután első nekifutásra dobogóra állt az Aston Martinnal – 2007-ben a McLarennel, 2010-ben a Ferrarival debütált ugyanígy – gondolkozik már a futamgyőzelmen?

„Azt mondanám, hogy igen! Harmadik lettem az első versenyen és van még 22 lehetőségem ebben a szezonban. Még tavaly is sikerült Kanadában, az esős időmérőn az első sorba kerülnünk, szóval úgy gondolom, 22 versenyen, különböző körülmények mellett bármi megtörténhet. Én megpróbálom a tőlem telhetőt, hogy megvalósuljon ez a lehetőség. Tavaly a nagycsapatok segítsége kellett volna, hogy szerezzünk egy dobogót, talán idén egy ilyen segítség vagy kiesés, probléma a részükről a dobogónál is nagyobb eredményhez juttat minket. Remélem, ez fog történni!” – bizakodott a spanyol.

A futamot összegző kép: Alonso a Ferrari és a Mercedes előtt

Dzsidda és Melbourne árulja el, milyen szezonja lesz az Astonnak

„Az érzés a tesztelés során az volt: ez túl szép, hogy igaz legyen. Arra lehetett számítani, hogy vissza fogunk lépni, visszaránt a valóság. De ez a teljesítmény most már valóságnak érződik” – beszélt arról, változtak-e elvárásai. „Nagyon kíváncsi vagyok Dzsiddára és Ausztráliára, két nagyon eltérő pályára. Bahreinben olyan területeken voltunk gyorsak, amelyek talán nem lesznek meg Dzsiddában és Ausztráliában. Ha ezen a két versenyen erősek leszünk, akkor szerintem nagyon jó 2023-as évünk lesz!”

„Utoljára 2013-ban éreztem így a szezonkezdetkor, amikor emlékeim szerint Barcelona után még vezettük a bajnokságot, a csomagunk bajnokesélyes volt. Azóta viszont nem éreztem ilyen jól magam, mint most!” – beszélt arról, milyen hatással van rá a 2023-as év indulása.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: