DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Montreal, az első győztesek otthona

Az F1-es pilóták egyik kedvenc helyszínének számít a Circuit Gilles Villeneuve, ha első futamgyőzelmekről van szó: az elmúlt negyven évben hatan is itt jutottak fel először a dobogó tetejére.

1978 – Gilles Villeneuve

Mario Andretti, a vb-címet már korábban begyűjtő amerikai azt találta mondani, hogy a Notre-Dame-szigeti pályát a hazai kedvencre szabták, amit részben bebizonyított, hogy Villeneuve nagyon elemében autózott az évad utolsó versenyhétvégéjén. A harmadik helyről induló kanadainak a verseny későbbi szakaszában sikerült megelőznie Jody Schecktert, és az égiek is mellé álltak, hiszen Jean-Pierre Jarier Lotusa felmondta a szolgálatot. „Megnyerni egy nagydíjat egy dolog. De hazai pályán először győzni különleges érzés. Ez életem legboldogabb napja” – mondta a Ferrari-pilóta a leintést követően.

1989 – Thierry Boutsen

Több mint egy évtizedet kellett várnia arra a montreali közönségnek, hogy ismét első győzelmét ünneplő pilótát lásson. A Thierry Boutsen első williamses szezonját teljesítette, és kevesen számítottak arra, hogy a két-két Ferrari és McLaren, valamint csapattársa, Ricardo Patrese mellett ő is beleszólhat a dobogós helyekért zajló csatába. A nedves pályán kezdődő versenyen azonban neki jött ki legjobban a lépés, részben a riválisok hibáinak köszönhetően, hiszen Senna és Prost is műszaki probléma miatt adta fel a versenyt, Mansellt kizárták, Bergert pedig váltóhiba hátráltatta. Patrese is az autójával bajlódott, így a csendes belga első győzelmét ünnepelhette – a sportág következő majd egy évtizedét meghatározó Williams-Renault kapcsolat első sikereként.



1995 – Jean Alesi

Karrierje elején mindenki szupertehetségnek kiáltotta ki a franciát, ám 1991-re visszautasította a Williams ajánlatát a Ferrari kedvéért. Balszerencséjére amíg a grove-iak felfelé, a maranellóiak lefelé csúsztak az erősorrendben, így Alesinek csak nem akart összejönni a hőn áhított első diadal. Ötödik helyről indulva azonban Kanadában mellé állt a szerencse: egy remek rajt és szolid futam után második helyre jött fel, de Michael Schumacher váltóproblémákkal küszködött, a francia pedig könnyeivel küszködve életében először elsőként szelte át a célvonalat – 31. születésnapján.

2007 – Lewis Hamilton

Minden idők legzaklatottabb montreali futama volt a 2007-es, ahol a mezőny fele kiesett, Robert Kubica pedig hajmeresztő balesetet szenvedett. Lewis Hamiltont azonban nem lehetett megingatni. A McLaren csodaújonca élete hatodik F1-es futamát karrierje során először kezdhette pole-pozícióból, és hibátlanul uralva a hetven kört, fölényes diadalt szerzett egy olyan pályán, ahol korábban még egyszer sem járt.

2008 – Robert Kubica

A brit arra készült, hogy megismétli sikerét a pályán, az égiek azonban másképp akarták. Hamilton vezetett, de egy safety car-periódus alatt nekiütközött az őt megelőző Kimi Raikkönennek a bokszutca végén. A győzelem így annak a Robert Kubicának a kezébe hullott, aki egy évvel korábban újjászületett a Notre-Dame-i aszfaltcsíkon.

2014 – Daniel Ricciardo

Ahogyan abban az évben mindig, a Kanadai Nagydíj is sima Mercedes-terepnek nézett ki, egészen addig, amíg Lewis Hamiltont fékhiba, Nico Rosberget pedig elektromos problémák kezdték hátráltatni. A brit kiesett, a német pedig egyre csak lassult – hogy két körrel a vége előtt elveszítse a vezetést Daniel Ricciardóval szemben, akinek ez semmit sem vont le az érdemeiből.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: