Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. május 24. kedd

1978

Retro - Bemutatkozik Brazília új F1-es pályája

Interlagos öt éven keresztül fogadta vendégül az F1 mezőnyét a Brazil Nagydíj alkalmából, 1978-ra azonban egy modernebb aszfaltcsík kapott lehetőséget, a Rio de Janeiro melletti Jacarepaguában.

részletek

Retro - Egy halál utórezgései

Az 1978-ban ezen a napon rendezett F1-es futam Watkins Glenben finoman szólva sem tartozott a legjobb hangulatban zajló nagydíjhétvégék közé. A sport bűnbakot keresett Ronnie Peterson haláláért.

részletek

Retro - A legnagyobb svéd reménység tragédiája

1978-ban balesettel kezdődött az F1-es Olasz Nagydíj, melyet botrány, egymásra mutogatás, de mindenek előtt a bajnoki címre esélyes Ronnie Peterson szeptember 11-i tragédiája követett.

részletek

Retro – A „szabálytalan” autó győzelme

Egy úttörő versenygép felidézését és egy közkeletű tévedés eloszlatását vállaltuk magunkra mai F1-es múltidéző cikkünkben – az utolsó Svéd Nagydíj és a ventilátoros autó története következik.

részletek

Retro – Búcsúzik a playboy-bajnok

Emlékezetes futamot, igazi roncsderbit hozott az 1979-es Monacói Nagydíj, mégsem ezért idézzük most fel, hanem azért mert ez volt James Hunt utolsó F1-es futama – rosszul váltott csapatot...

részletek

Retro – Amerikai mestermunka, svájci trükk

Ezen a napon tartották az 1978-as F1-es nyitányt Argentínában. Mario Andretti mindenkit letarolt a Lotusszal, a világbajnok Lauda csak szerencsével győzte le csapattársát, és még a leintés is tartogatott pár fordulatot.

részletek

Retro – Amikor az F1 elvesztett egy országot

Az 1970-es évek második felében Svédország egyre jelentősebb tényezővé vált a királykategóriában, ám két tragédia pillanatok alatt leradírozta a skandináv nemzetet a száguldó cirkusz térképéről.

részletek

Retro – Elátkozott monzai vasárnapok

A megszokottól eltérő módon ezúttal nem egy, hanem négy különböző évfordulót idézünk fel Retro-rovatunkban: szeptember 10. ugyanis négyszer is halálosnak bizonyult a Sebesség Templomában.

részletek

Retro - Peterson utolsó győzelme az esőben

Piros zászló, összeadott idők, számos kiesés, kizárások és máig az utolsó svéd F1-es futamgyőzelem. A régi Österreichring sok-sok évvel ezelőtt emlékezetes versenyt produkált.

részletek

Egy tökéletes F1-es autó: Lotus 79 wing car

„Ha nem lehetünk gyorsabbak az egyenesben, azok leszünk a kanyarokban!” – mondta Colin Chapman, s olyan autót épített, amely ellen esélye sem lehetett egyetlen riválisnak sem.

részletek

Bajnoki cím a csapattárs halála után

Tekerjük vissza az időgép potméterét 1978-ra. Mit látunk? Az volt a három pápa éve, kettő is meghal másfél hónap alatt. Kanadára rázuhan egy orosz katonai műhold, elrabolják, majd kivégzik Aldo Morót.

részletek

Retro – A forrófejű Gilles Villeneuve eldobja

Ezen a napon rendezték az 1978-as F1-es US GP West világbajnoki futamot, melynek a kaliforniai Long Beach utcai versenypályája adott otthont. Elképesztő izgalmaknak tapsolhatott a 75 ezer néző.

részletek