DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Hírösszefoglaló

Norris tarolt, riadót fújt a Red Bull, zár alatt a Haas – vasárnapi F1-es hírek

Más ligában volt a Holland Nagydíjon a McLaren, küszködött Piastri és a Mercedes, nem ért véget az Uralkali-ügy, Sargeant azonnali távozásáról szóltak a hírek.

Trónfosztás történt Zandvoortban. Bár a futam elején vezetett Max Verstappen, nem lett meg a negyedik hazai győzelem: Lando Norris pályafutása második sikerét szerezte a holland közönség előtt. Charles Leclerc a dobogó alsó fokán, az előző négyből három futamot megnyerő Mercedes csak hetedik-nyolcadik helyen végzett. Összefoglalónk a futamról itt található meg.

„Elképesztően érzem magam! Nem volt tökéletes a futamom, ismét az első kör miatt…” – nyilatkozta a győzelmet követően Lando Norris. „Azonban utána minden gyönyörűen összejött: a tempó nagyon erős volt, hihetetlennek érződött az autó. Magabiztos voltam, bátran mehettem előre, így meg is tudtam előzni Maxet, ami a fő feladatom volt. Ezt követően tiszta futamom volt, bár kemény is – minden pillanatát élveztem.”



A wokingi alakulat vezetői szerint a fejlesztéseikkel rendkívül erős versenyhétvégéket teljesíthetnek a szezon második felében – Norris domináns győzelme kellemes meglepetés volt. Ezt mondta Brown és Stella.

Norris nyolc, a McLaren 12 pontot dolgozott le, így a Red Bull előnye mindössze 30 egységre csökkent. Verstappen még mindig nagy előnnyel, 70 ponttal vezet. Így áll az F1-es pontverseny a Holland Nagydíj után.

Növekvő aggodalom a Red Bullnál

Helmut Marko tanácsadó szerint riasztó eredmény született Hollandiában, Christian Horner úgy fogalmaz, másik ligában volt McLaren. Nem csupán a konstruktőri, hanem az egyéni értékelésben is aggódhat a Red Bull. Részletek.

„Riasztó eredmény. Nézzük meg Lando leggyorsabb körét, az utolsó körében, DRS nélkül tudott 1:13,8-at teljesíteni. Ahogyan Max elmondta a nyári szünet előtt, a csapatnak keményebben kell dolgoznia, és meg kell találnia, hol lehet javulni, mert ha ez így marad, akkor a bajnoki címét veszély fenyegeti” – mondta az aggódóbb hangot megütő Helmut Marko.

Holland sajtóértesülések szerint már visszafelé fejleszt a Red Bull: A De Telegraaf jelentése szerint Max Verstappen azt a specifikációjú padlólemezt használja, amivel az energiaitalos istálló a szezont kezdte, míg Sergio Perez autóján számos alkatrészt a Kínai Nagydíjon használt specifikációra cseréltek vissza.

Max Verstappen számára egyértelmű volt, hogy csupán a második helyre volt esélye a Holland Nagydíjon, ezt pedig sikerrel is abszolválta a Red Bull világbajnoka – ezt nyilatkozta. Verstappen egyébként doppingellenőrzést kapott a zandvoorti hétvégén. Reggel hét órakor, idén már ötödik alkalommal.

Küszködött Piastri és a Mercedes

Gyenge hétvégeindítás, rossz kilátások – amilyen előnytelenül kezdődött a Ferrari Holland Nagydíja, olyan nagy öröm Charles Leclerc bronzérmes helyezése, amit ő maga is esélytelennek hitt. Ezt nyilatkozta a monacói.

Mások viszont elmaradtak a várakozásoktól Zandvoortban. A gyenge rajt és a többi pilóta mögé való beragadás pecsételte meg Oscar Piastri sorsát, aki úgy érezte, jóval többet is kihozhatott volna az autóból tiszta levegőben. Piastri futamáról itt írtunk.

George Russell értetlenül áll a Mercedes hátránya előtt. Szombaton még a pódiumot helyezte kilátásba, ám a futamon kiszámíthatatlanná vált a W15-ös: Russell nem tudja, hova tűnhetett az utóbbi versenyeken látott teljesítmény. Bár a szombati időmérőn nem találták el a beállításokat, Lewis Hamilton szerint a futamon sokkal jobb volt a Mercedes: ha előkelőbb pozícióból rajtol, akár dobogós helyezést is szerzett volna. A hétszeres világbajnok szavai itt olvashatók.

Nem távozhat Zandvoortból a Haas

Nem ért véget az Uralkali-ügy, megtörtént a pénteken vázolt forgatókönyv: a tartozás nem rendeződött, így visszatartják a csapat felszerelését a holland paddockban.

A Racingnews365 információi szerint a Haas már pénteken elindította a banki tranzakciót az Uralkali irányába, de az összeg egyelőre nem érkezett meg az orosz céghez. A sikeres tranzakció megerősítéséig a csapat kamionjait Zandvoortban tartják a hatóságok és a végrehajtók, erősítette meg a Haas a lapnak. A vasárnap éjszakát még biztosan Hollandiában töltik, a visszaigazolást az Uralkali részéről hétfőn várják. Részletek.

A Holland Nagydíj volt Sargeant utolsó futama?

Helyszíni információk szerint a Williams már a soron következő Olasz Nagydíjon megválna Logan Sargeanttől. Mick Schumacher és Liam Lawson lehet James Vowles csapatfőnök két fő jelöltje, de még olyan vad pletykák is terjengtek a paddockban, miszerint Esteban Ocon ülhet Sargeant autójába. A Formula.hu helyszíni információt itt összegeztük.

Sargeant a futamot követő interjúk során megkapta a kérdést, hogy érez-e extra nyomást a távozásáról szóló híresztelések miatt, amire így felelt: „Minden hétvégén erről beszélnek, nincs ebben semmi újdonság” – mondta a Williams versenyzője.

Miközben Sargeant távozhat Monzában, Andrea Kimi Antonelli, akinek épp vasárnap volt 18. születésnapja, biztosan az Olasz Nagydíjon debütál F1-es nagydíjhétvégén: Toto Wolff megerősítette, hogy az ifjú olasz pénteken megkapja első szabadedzés-lehetőségét. Részletek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: