DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 5. péntek
Hírösszefoglaló

Ellentmondásban Horner és Hamilton – csütörtöki F1-es hírek

Figyelmeztetést kapott Vasseur és Wolff, Sargeant még nem tudja, maradhat-e 2024-re, mesterséges intelligenciát vet be az FIA: egy helyen a nap hírei.

A Formula-1-es szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj csütörtöki napjának legfőbb beszédtémája váratlan helyről érkezett. Christian Horner ugyanis a Daily Mailnek adott interjúban arról beszélt, hogy még az idei év elején is egyeztettek Lewis Hamiltonnal egy esetleges Red Bull-szerződésről, miután a brit megkereste őket – sőt, azt is állította, hogy a hétszeres világbajnok a Ferrarival is komoly tárgyalásokat folytatott, mielőtt megállapodott a hosszabbításról a Mercedesszel.

Hamilton mindezt tagadta Abu Dhabiban, sőt szerinte valójában Horner kereste meg őt: elmondása szerint egy üzenetet küldött neki az energiaitalosok csapatvezetője, csak az a régi telefonjára érkezett, így csak hónapokkal később látta és reagált rá. Horner azonban még később is azt állította, hogy a brit pilóta menedzsmentjének egyik képviselője kereste fel a Red Bullt, és megérti, hogy kínos ez a britnek a Mercedes előtt.

f1-hamilton-verstappen_2



Mindenesetre arról, hogy esetleg Hamilton lehetne-e a csapattársa, Max Verstappen a tőle megszokott módon válaszolt: „Nem lesz ilyen. Nincs értelme olyan történeteket kitalálni, amelyek nem történnek meg. Nem bánnám, de ez nem is számít. És nem akarom ezt különösképpen Lewisra kihegyezni, hiszen sok más nagyszerű versenyző is van a mezőnyben” – fogalmazott a regnáló világbajnok.

Természetesen azért másról is esett szó a médianapon – amelyet egyébként rosszullét miatt Esteban Ocon kénytelen volt kihagyni. Például téma volt az egyetlen üresen álló 2024-es ülésr amelyről Logan Sargeant elismerte, hogy nem tudja még ő sem, hogy maradhat-e a Williamsnél, de az utóbbi hetekben látott teljesítménye kapcsán nem érzi ennek akadályát – bővebben ide kattintva.

Fernando Alonso úgy érzi, a 2012-es majdnem vb-címet hozó ferraris szezon mellett idén volt a személyes teljesítménye a legerősebb és a legjobb, és az Aston Martin produkciója kapcsán is csak pozitívumokat lát.

f1-vasseur-wolff

Még a Las Vegas-i Nagydíjnak is volt néhány utózöngéje: mindenekelőtt az, hogy az FIA Toto Wolffot és Frederic Vasseurt is elbeszélgetésre hívta azok után, hogy a csütörtök éjjeli sajtótájékoztatón nem megfelelő nyelvezetet használtak a csatornafedéllel kapcsolatos eseményekből kifolyólag. Végül a Mercedes és a Ferrari csapatvezetőjét is figyelmeztetésben részesítették – részletek itt olvashatók.

Számos tényező összejátszása okozta Lando Norris balesetét a Las Vegas-i F1-es futamon, így nem okolja a pályát miatta – a brit sajnálja a történteket, de rámutatott, hogy vele ritkán esik meg az ilyesmi.

Ha pedig a Las Vegas-i Nagydíj legfontosabb statisztikáira vagy kíváncsi, ide kattintva böngészheted őket FormulaPlusz-cikkünkben.

Mesterséges intelligenciát vethet be az FIA a pályahatár-átlépések kiszűrésére: ugyan az elbírálásukra most sincs alkalmasabb eszköz az emberi szemnél, a technika viszont segíthet abban, hogy kiszűrjék a szabályos eseteket – bővebben itt írtunk erről.

ocon-spielberg-3_1

A hétvégi Abu Dhabi Nagydíj lesz az Alfa Romeo és a Sauber utolsó közös F1-es futama – de az olasz márka nem zárja ki, hogy még visszatérnek a királykategóriába.

Újabb F1-es tartalékversenyzőt igazolt le a McLaren, ezúttal házon belülről: az IndyCarban az ő színeiket képviselő Pato O’Ward csatlakozott a már korábban bejelentett Ryo Hirakawához – részletek ide kattintva.

S ha már tartalékversenyzők: a Mercedesnél ezt a pozíciót továbbra is megőrző Mick Schumacher elárulta, hogy beszélt Sebastian Vettellel, mielőtt aláírt az Alpine Hypercar-alakulatába.

Végezetül pedig egy kis MotoGP, hiszen a motorosoknál is az évadzáróra készül a mezőny Valenciában. Sőt, itt még a vb-cím sorsa is nyitott: Francesco Bagnaia történelmi duplázásra hajt, miközben Jorge Martin elmondta, hogy még nem kapott válaszokat a Michelintől a katari gondok kapcsán. Mindeközben még mindig nyitott a Repsol Honda üresen álló ülésének sorsa – erről és még más érdekességekről és hírekről is írtunk a Formula MotoGP Facebook-csoportunkban!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: