DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Norris: Ez a baleset a tökéletes vihar volt

Számos tényező összejátszása okozta Norris balesetét a Las Vegas-i F1-es futamon – a brit sajnálja a történteket, de rámutatott, hogy vele ritkán esik meg az ilyesmi.

A Las Vegas-i hétvége legnagyobb balesetét Lando Norris szenvedte el, amikor a futam eleji VSC-szakasz után elvesztette az irányítást az autója felett, és előbb a pálya széli falnak csapódott, majd bezuhant a Strip előtti bukótérbe.

A futam után csapatfőnöke, Andrea Stella a pálya e pontján található bukkanót jelölte meg az eset kiváltójaként, és azt javasolta, hogy jövőre simítsák ki, Norris szerint viszont a balesetet több tényező kombinációja okozta, s a bukkanó csak egyik ezek közül:

norris-vegas-2



„A legnyilvánvalóbb az az elég nagy a bukkanó, de ott vannak a hideg gumik, a szokásosnál alacsonyabb a hasmagasság” – sorolta az okokat a brit. „Amikor először követsz sok autót egy ilyen helyen, még kevesebb a leszorítóerőd, mint egyébként, és van néhány apróság, ami miatt a bukkanó hatása nagyobb volt a szokottnál.”

„Azt hiszem, valahogy rosszabb szögben kaphattam el, mint máskor” – folytatta Norris. „Mindig is tudtam, hogy van ott egy dudor, de valamiért ezen az egy körön sokkal nagyobbnak tűnt a hatása, mint korábban. Szóval egy kissé szerencsétlen voltam” – tette hozzá a McLaren versenyzője, aki szerint ami történt, egyszeri eset volt:

 norris-vegas-3

„Ahogy mondtam, ez több dolog kombinációja volt, s annak esélye, hogy mindezek újra megtörténjenek, elég kicsi. Valószínűleg, ha most megpróbálnék mindent ugyanúgy csinálni még egyszer, az sem lenne garancia arra, hogy újra megtörténik.”

„Ha 30 centiméterrel jobbra vagy balra lennék, talán más lenne a helyzet. Ha eggyel kevesebb autó lett volna előttem, más lett volna. Ha egy kicsit korábban veszem vissza az akkumulátort, más lett volna a helyzet. Annyi különböző körülmény van…” – mondta Norris, aki nem ért egyet csapatfőnökével azt illetően, hogy probléma van a pályával:

„Szerintem a pálya rendben van, de nem a legjobb, amin valaha vezettem. Jó lenne, ha nagyobb lenne a tapadás, szerintem az aszfalt sokkal rosszabbá tette, mint amit mi versenyzők mindannyian szerettünk volna.”

Norris Nem sérült meg a baleset során

A brit versenyzőt az incidens után egy helyi kórházba vitték vizsgálatokra, de Norris állítja, hogy közvetlenül a baleset után is teljesen rendben volt. „Őszintén, egy pillanatig sem voltam rosszul, csak sok vizsgálatot akartak végezni, úgy tűnik, manapság ez az új norma. De rendben voltam.”

„Kapkodtam a levegőt az ütközés után, valószínűleg ezt hallottátok a rádióban” – folytatta, majd hozzátette: „Elég gyorsan történt, rendes kis becsapódás volt. De jól voltam, nem volt semmi bajom, inkább csak frusztrált voltam, hogy ilyen korán kiestem, és ezt sajnáltam.”

 norris-vegas

„Aztán azt tanácsolták, hogy csak lazítsak és pihenjek néhány napig, de nem volt gond, hiszen kiugrottam az autóból, először még kicsit megviselten, de csak azért, mert annyira megleptek a történtek. Utána viszont minden rendben volt” – mondta Norris, aki azért is sajnálja a kiesését, mert csapattársa tempója alapján nagy lehetőséget érzett a futamban, de mint mondta, néha megesik az ilyesmi – vele egészen ritkán…

„Szerintem az elmúlt öt évben a baj elkerülését illetően az egyik legjobb versenyző voltam, szerintem az egyik erősségem, hogy ki tudok maradni az ilyesmiből. Ez nem egy óvatlan hiba volt, nem olyan, mintha valakire rázártam volna, vagy nekimentem volna, ez csak egy nagyon szerencsétlen pillanat volt. Szóval igen, nagy kár érte, de Spa 2021 óta ez volt az első balesetem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: