DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 8. hétfő
F1

Alonso: Ez a legjobb szezonom 2012 mellett

Saját teljesítményét illetően úgy érzi a kétszeres F1-es világbajnok, most volt a legerősebb. Az Aston Martin idényében is csak pozitívumokat lát a spanyol.

Fernando Alonso dobogós helyezések sorozatával indította a 2023-as Formula-1-es idényt és sokáig a harmadik helyen állt a pilóták pontversenyében, ám ahogy az Aston Martin lemaradt a fejlesztési versenyben, a spanyol eredményei is gyengültek, így az Abu Dhabi Nagydíjra fordulva már „csak” az ötödik a vb-tabellán – igaz, holtversenyben áll a negyedik Carlos Sainzcal, akinek viszont van győzelme idén.

Mindezek fényében Alonso úgy érzi, F1-es karrierje legjobb szezonját futotta, megosztva a 2012-es esztendővel, amikor épp csak lemaradt a vb-címről a Red Bullhoz képest jórészt kevésbé versenyképes Ferrarival:

f1-alonso-aston-1



„Elégedett vagyok a személyes teljesítményemmel. Úgy gondolom, 2012-vel együtt ez volt a legjobb szezonom személyesen. A legjobbnak értékelem ezt az idényt a vezetésemet illetően, mindennel elégedett voltam. Motivált voltam, fitt voltam, olykor nehéz körülmények között is jól teljesítettem.”

 

Győzhettek is volna

Alonso arról is beszélt Abu Dhabiban a Formula.hu jelenlétében, hogy melyeket érzi a legjobb futamainak 2023-ból – egy meglepő verseny is helyet kapott a felsorolásból:

„Bahrein, Monaco, Kanada, Monza és Brazília lenne az öt legjobb versenyem az évből. Szándékosan raktam be Monzát, mert ez csak egy kilencedik helyezés volt, nem egy dobogó, semmi olyasmi nem történt, amire emlékezni fognak az emberek, de valószínűleg miénk volt a leglassabb vagy a második leglassabb autó Monzában, szóval az, hogy a pontszerzők között végeztünk, mutatja, hogy az egy olyan hétvége volt, ahol mindent jól csináltunk.”

f1-alonso-aston-2_1

Arra a kérdésre, hogy elérhető lett-e volna számukra egy futamgyőzelem idén, így reflektált a 42 éves pilóta: „Úgy gondolom, lehetséges volt. Valószínűleg Monacóban voltunk a legközelebb hozzá, egy jól időzített kerékcserével vagy valamivel. Talán Zandvoortban is, ha jobb helyzetben vagyunk az újraindításnál. Talán voltak itt-ott lehetőségeink, de úgy érzem, bárki másnál jobban megérdemeltük idén a győzelmet.”

Összességében pedig így értékelte a spanyol az Aston Martin produkcióját: „Csak pozitívumokat látok. Úgy vélem, a szenvedések is a munka és a csapat útjának részei. Nagyon erősen kezdtünk egy olyan autóval, amely még számunkra is meglepően versenyképes volt, nagyot léptünk előre tavalyról az idei évre. És olyan helyzetben találtunk, amelyre talán nem voltunk felkészülve: a Mercedesszel és a Ferrarival való harcra, tehát olyan topcsapatok ellen, akik hozzászoktak ahhoz, hogy ilyen szinten csatázzanak.”

„Talán egyet visszaléptünk az autó fejlesztésével az idény során. Még nem vagyunk a top szinten, és egy kicsit kevésbé voltunk versenyképesek. De összességében úgy gondolom, 12 hónapja elképzelhetetlen volt egy olyan szezon, mint amilyet futottunk. Tökéletesen emlékszem a tavalyi itteni tesztre, és ha valaki azt mondta volna, hogy ebben a pozícióban leszünk, nem hittem volna neki.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: