DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. február 28. szerda
Formula+

Öt nyitott kérdés az F1-es Abu Dhabi Nagydíj előtt

A vb-címek már rég gazdára találtak, de van még azért néhány eldöntendő kérdés idén az F1-ben – ezeket vettük sorra az alábbiakban.

Mercedes vs. Ferrari a vb-ezüstért

Talán a legfontosabb nyitott kérdés, hogy kié lesz a konstruktőri világbajnokság második helye a Red Bull mögött. A szezon nagy részében a Mercedes birtokolta ezt a pozíciót, s bár még néhány futammal ezelőtt is erős teljesítményeket tettek le az asztalra mindenekelőtt Lewis Hamilton révén, a Ferrari mégis felzárkózott rájuk az ősz során.

f1-mercedes-ferrariA többek között Monzában, Szingapúrban és legutóbb Las Vegasban is kifejezetten erős formát mutató Scuderia lemaradása így már csupán négy pont az Ezüst Nyilak mögött. Ahogy azt Frederik Vasseur is elmondta, a lendület mellettük szól, ráadásul érzésük szerint a gumikezelésben is előreléptek. A Mercedes viszont rendre vissza szokott vágni egy kudarc után – úgyhogy izgalmas harcra van kilátás a két élgárda között Abu Dhabiban az ezüstéremért.

 

McLaren vs. Aston Martin a konstruktőri negyedik helyért

Míg a Mercedes és a Ferrari csatájában egy ideje már érezhető volt a tendencia, hogy a maranellóiak erősödtek riválisukhoz képest és közeledhetnek, a mögöttük zajló küzdelemben némileg váratlanul állt be fordulat. A szezon során az eleinte olykor második erőnek is tűnő Aston Martin lemaradt a fejlesztési versenyben, a McLaren pedig a legnagyobbat ugrotta előre, futószalagon szállították a dobogókat. Ezután ért sokakat váratlanul Fernando Alonso interlagosi dobogója és a McLaren Las Vegas-i kínlódása, aminek köszönhetően hirtelen ismét csak 11 egység lett a wokingiak fórja.

f1-aston-mclaren

Az esélyek azért mindenképp a McLaren mellett szólnak, valószínű, hogy a múlt hétvégi küszködés csak egyszeri kisiklás volt részükről, míg az Aston Martin feltámadása még korántsem biztos, hogy szintén nem csak pálya- és körülményspecifikus jelenség. Ha viszont esélyt akar magának a silverstone-i alakulat, akkor szüksége lesz arra is, hogy az előző két hétvégéhez hasonlóan ne csak Alonso, hanem a formáját nagyjából meglelő Lance Stroll is erős pontokat gyűjtsön vasárnap.

 

Ki lesz a sereghajtók legjobbja?

Sokan talán csak legyintenek a konstruktőri vb-tabella hetedik helyéért zajló versenyfutásra, holott az érintett csapatok számára élet-halál kérdés a végső helyezés, hiszen súlyos dollármilliók múlnak rajta. Jelenleg a Williams van lépéselőnyben, de nem dőlhet hátra, mivel a grove-i gárda csupán hét ponttal előzi a Las Vegas-i kisiklást leszámítva a szezon utolsó negyedében erőre kapó AlphaTaurit, amely egy erős kettős pontszerzéssel még elkaphatja Alexander Albonékat, ahogy attól a brit-thai tart is.

f1-williams-alphatauri

Ellenben az Alfa Romeo és a Haas esélyei már mérsékeltek a hetedik helyre, hiszen előbbi lemaradása 12, utóbbié pedig 16 pont, azaz kiugró eredményre lenne szükségük a Williams utoléréséhez – az amerikaiaknak konkrétan több pontot kellene gyűjteniük Abu Dhabiban, mint eddig a komplett idény során! Az viszont nem kizárt, hogy egymással még összecsaphatnak az utolsó pozíció elkerüléséért, ha a Haas a szokottnál erősebb formát mutatna.

 

Négyes versenyfutás a negyedik helyért

Az egyéni világbajnokságban az első három hely sorsa már eldőlt: az ismét világbajnok Max Verstappen mögött Sergio Perez és Lewis Hamilton is bebiztosította a második és harmadik helyezését. Ellenben a negyedik helyezésért még tulajdonképpen négy pilóta is versenyben van – ketten ráadásul pontazonossággal vágnak neki a mindent eldöntő utolsó futamnak!

f1-norris-sainz

Ők ketten pedig a spanyolok, a Red Bullokon kívüli egyetlen győzelmet jegyző Carlos Sainz, valamint Alonso: mindketten 200-200 pontot gyűjtöttek össze. Ha viszont a McLaren visszatalál a Vegas előtti formájához, könnyen lehet, hogy a tőlük öt pontra lévő Norris a negyedik helyezés favoritja: egy „szokásos” második hellyel már akkor is megelőzné Sainzt és Alonsót, ha egyikük sem végez a dobogón. Rajtuk kívül pedig a 188 pontos Charles Leclerc esélyeit sem lehet kizárni, bár a monacói előretöréséhez vélhetően a saját erős eredménye mellett szüksége van a másik trió gyengélkedésére is.

 

Szingapúr marad-e a Red Bull egyetlen kisiklása?

De úgy is feltehetnénk a kérdést, hogy pontosan milyen számok szerepelnek majd az energiaitalosok és Verstappen nevei mellett a 2023-ban már megdöntött rekordjaik mellett. Hiszen a Red Bull és a holland is már az egy szezonban aratott legtöbb győzelem (20-szor nyert a csapat, ebből 18-szor Verstappen) csúcsának birtokosa, de ezeket a számokat még tovább növelhetik.

f1-redbull_1

Ráadásul ha a bikák valamelyik versenyzője nyer, akkor a McLaren 1988-as tarolása óta először fordulhatna elő, hogy egy csapat csupán egy nagydíjat nem húz be az adott idényben. Az előzetes esélyek egyértelműen mellettük szólnak, hiszen azon túl, hogy a korábban a Mercedest is megtréfáló Szingapúr mellett eddig az összes pályán ütőképesnek tűnt az RB19-es, Abu Dhabi különösen sikeres helyszínüknek számít, hiszen Verstappen már a 2020-as szezonzárót is megnyerte, s azóta veretlen is ezen a pályán, hiába alakítottak némileg a nyomvonalon 2021-re.

Az F1-es Abu Dhabi Nagydíj teljes menetrendje ide kattintva böngészhető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: