DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Nem a McLarenre fókuszál az Aston Martin

Váratlanul újra nyílttá vált a verseny az F1-es konstruktőri negyedik helyért, de Mike Krackék csak magukra figyelnek a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon.

A szezon elején pozitív meglepetése volt az Aston Martin, főleg Fernando Alonso sorozatos dobogós helyezései révén sokszor második erőnek tűnt az alakulat a Red Bull mögött. A fejlesztési versenyben azonban látványosan lemaradt az istálló az idény során, ennek köszönhetően pedig a nyáron feltámadó McLaren is megelőzte őket a konstruktőri világbajnoki pontversenyben, ahol így már csupán az ötödik helyet foglalják el a „zöldek”.

A negyedik pozícióért zajló csata azonban váratlanul újra nyitottá vált azzal, hogy az Aston Martin újra megtalálni látszik a formáját a Sao Pauló-i Nagydíj óta, ráadásul a McLaren egy kifejezetten gyenge hétvégét teljesített Las Vegasban, ahonnan mindössze egy ponttal a zsebükben távoztak. Mindennek köszönhetően a két csapat között ismét csupán 11 egységnyire csökkent a távolság az évadzáró Abu Dhabi Nagydíjat megelőzően.

f1-aston-lasvegas



Amikor erről kérdezték Mike Kracket, az Aston Martin csapatfőnöke hangsúlyozta, hogy csak magukra fognak koncentrálni a hétvégi futamon:

„Számomra ez nem változtat semmit a két-három versennyel ezelőtti helyzethez képest” – idézi a lecsökkenő pontkülönbségre utaló Krack szavait a Motorsport.com szakoldal. „Csak arra van hatásunk, hogy mi mit csinálunk. Először is, egy gyors autóra van szükségünk Abu Dhabiban, hiszen hátrányban vagyunk. Úgyhogy nem védekezhetünk, teli gázzal kell mennünk, aztán meglátjuk. A lehető legjobban kell teljesítenünk, aztán meglátjuk, mi lesz az eredmény.”

Krack azt is elmondta, hogy szó sincs arról, hogy most jöttek volna rá valamire, mert az sem igaz, hogy előzőleg elveszettek voltak: „Korábban sem voltunk elveszve. Úgy gondolom, arrogáns lenne azt mondani, hogy úrrá lettünk mindenen. Sokszor elmondtam már, hogy ezek az autók rendkívül összetettek. Úgy vélem, még számunkra is sok a tanulnivaló. Úgyhogy nem fogom azt mondani, hogy már mindent tudunk, de sokat tanultunk idén.”

f1-aston-lasvegas-2

Stroll feljavuló formája is segíti az Astont

A silverstone-i gárda pontterméséhez az utóbbi két versenyen Lance Stroll is erősen hozzájárult, hiszen Interlagosban és Las Vegasban is ötödik lett. Krack szerint utóbbi helyszínen az volt a kulcs stratégiailag, hogy két szett kemény abroncsuk maradt a futamra:

„Esteban Ocont leszámítva mindenki, akinek nem volt két szett kemény abroncsa, kikerült a pontszerző zónából” – mutatott rá a csapatfőnök, hozzátéve, hogy Stroll az utóbbi időben visszaépítette a magabiztosságát, ennek köszönhetően automatikusan jönnek az eredmények is.

Ami pedig Alonso rajt utáni megforgását illeti, arról a következőket mondta Krack: „Azt mondta, meglepte az alacsony tapadás, ezért megforgott, de nem tudom, hogy az olajhoz vagy egyszerűen a piszokhoz volt köze” – nyilatkozta a csapatvezető. Alonso egyébként ugyancsak pontokat gyűjtött vasárnap, ezzel is segítve a McLarenre való visszazárkózást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: