DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Hírösszefoglaló

Verstappen bevette Las Vegast is – vasárnapi F1-es hírek

Fordulatos versenyen győzött a holland, Leclerc az utolsó körben előzte vissza Perezt, Hamilton szerint Vegas bizonyított, Norris kórházban járt, Michelisz bajnok.

Eseménydús és fordulatos futamot hozott az első Formula-1-es Las Vegas-i Nagydíj, amelyet azonban a rajt utáni manőveréért kapott büntetése és a George Russell-lel történt összeérése ellenére is Max Verstappen nyert, idei 18. győzelmét aratva. A pole-ból induló Charles Leclerc többször is vezetett, végül a második helyet is csak az utolsó körben szerezte vissza Sergio Pereztől – beszámoló és végeredmény az évad utolsó előtti versenyéről ide kattintva.

f1-verstappen-podium-vegas-1



Verstappen álláspontja némileg változott a Las Vegas-i pályáról (erre utalt a Red Bull-főnök Christian Horner is), elmondása szerint élvezte a futamot, ami pedig az öt másodperces büntetését illeti: utólag elismerte, hogy valószínűleg jó ítélet született.

Leclerc eközben úgy érzi, hogy ha nem érkezik a verseny közepén a safety car az említett Verstappen–Russell koccanás következtében a pályára került törmelékek miatt, valószínűleg nyerhetett volna. Ellenben a hosszú idő után újra dobogóra álló Perez bevallotta: nem számított a monacói manőverére az utolsó körben, amellyel elvette tőle az ezüstérmet.

A verseny elejének egyik fő történése Lando Norris balesete volt, amely miatt elővigyázatossági vizsgálatok céljában rövid időre kórházba is szállították a McLaren pilótáját, ahonnan viszont hamar kiengedték. A brit és főnöke, Andrea Stella szerint is egy hupli tehetett elsősorban a nagy tempójú incidensről – részletek itt.

f1-norris-lasvegas-crash-2

Szintén a futam elejével kapcsolatos, hogy Carlos Sainz kifakadt amiatt, hogy a pilótaparádéhoz használt egyik történelmi autóból olaj folyt az aszfaltra a verseny előtt, amely szerinte az ő start utáni hibáját és megforgását is eredményezte – véleménye, amelyet többen is osztottak, ide kattintva olvasható.

De ha már Sainz és kifakadás: a Ferrari csapatfőnöke, Frederic Vasseur jelezte, hogy anyagi kompenzációt fognak kérni a csütörtök éjjeli szabadedzésen a csatornafedél által a spanyol autójában okozott kár miatt – ráadásul Vasseur azt is kifogásolta, hogy túlságosan későn lengették be a piros zászlót.

Lewis Hamilton ugyanakkor védelmébe vette Vegast: szerinte a verseny rácáfolt a kétkedőkre – nyilatkozata a saját futamának értékelésével együtt itt olvasható. Fernando Alonso ellenben úgy érzi, az F1-es autókat egyáltalán nem olyan típusú pályákra tervezik, mint az új utcai helyszín.

f1-hamilton-mercedes-vegas

Elképesztően szorossá vált a konstruktőri második helyért zajló küzdelem a Mercedes és a Ferrari között az utolsó verseny előtt. Toto Wolff szerint több volt az autóban, George Russell pedig elismerte hibáját – bővebben itt, az említett vb-állás pedig itt tekinthető át.

Egy darabig úgy tűnt, dupla pontszerzésnek örülhet a Williams Las Vegasban, Alexander Albon szemében azonban hamar szertefoszlott a remény az abroncsainak köszönhetően. Mindeközben a másik „kék csapat” az Alpine részéről Esteban Ocon remek versenyt futva lett negyedik, s azt is elmagyarázta, mi zajlott le a csapattárs Pierre Gasly megelőzésekor.

 

Mi történt az F1-en kívül?

Ami az egyéb autó-motorsportokat illeti: magyar szempontból a legfontosabb hír, hogy Michelisz Norbert a makaói évadzáró második futamon egy nyolcadik hellyel is bajnok lett a TCR World Tourban. A magyar pilótának a szombati győzelme utáni előnye fényében nem kellett sokat kockáztatni, a kérdés pedig azután dőlt el végleg, hogy a Santiago Urrutiának nekikoccanó Rob Huff motorháztetője felnyílt. Michelisz ezzel a 2019-es WTCR-siker után visszatért a nemzetközi túraautózás csúcsára – beszámoló és a teljes verseny videón ide kattintva.

tcr-michelisz-hyundai-makao

S ha már Makaó: a Formula-3-as versenyt Luke Browning nyerte Dennis Hauger és Gabriele Mini előtt, míg a futam legijesztőbb pillanata Paul Aron nevéhez fűződött, aki a falnak csapta az autóját, amely utána ki is gyulladt.

Szezont zárt a Rali-világbajnokság is, méghozzá Japánban, ahol a hazai pályán szereplő Toyota kisajátította a dobogót: az extrém esőzésben és olykor havazásban megrendezett viadalt Elfyn Evans nyerte Sebastien Ogier és a vb-címét már korábban bebiztosító Kalle Rovanpera előtt.

Bár a címet még nem döntötte el, de nagy lépést tett felé Francesco Bagnaia is, aki sokáig vezette a MotoGP Katari Nagydíját, a hajrában viszont Fabio di Giannantonio elkapta és megelőzte, így első győzelmét aratta a királykategóriában. Bagnaia második helyével viszont 21 pontosra növelte előnyét a küszködő és csak tizedikként befutó Jorge Martinnal szemben a valenciai évadzáró előtt – beszámoló és végeredmények itt. Martin a verseny leintése után alaposan beleszállt a Michelinbe: szerinte elfogadhatatlan, hogy a bajnokságot egy gumi döntse el, és úgy érzi, ezzel ellopták tőle a vb-címet.

A Moto3-ban pedig kemény verseny végén avatták világbajnokká Jaume Masiát Katarban – további motoros hírekért csatlakozzatok a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: