DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

„Sokkoló, elfogadhatatlan” – pályára folyt olaj miatt reklamálnak az F1-es pilóták

A versenyzői parádén használt egyik történelmi autóból szivárgott olaj az aszfaltra Las Vegasban, ez okozta Carlos Sainz megpördülését is a startnál.

Több incidens is történt a Formula-1-es Las Vegas-i Nagydíj startjánál: közéjük tartozott az is, ahogy Carlos Sainz nekicsúszott Lewis Hamiltonnak és megforgott. A spanyol azonban úgy érzi, egy futam előtti jelenetnek volt köszönhető a hibája.

Történt ugyanis, hogy az egyik történelmi klasszikus autóból, amelynek Lewis Hamiltont kellett volna körbevinnie a pályán a pilótaparádén, olaj szivárgott az aszfaltra, s bár a szervezők igyekeztek cementporral letakarítani, így is több helyen olajfoltok maradtak a pályán a rajtra.

f1-start-sainz-lasvegas



„Láttam, hogy sok olaj folyt ki azokból az autókból, amelyeket a parádéhoz használtunk, szóval ez egy újabb dolog, amit az FIA-nak meg kell néznie” – nyilatkozta a futamot követően Sainz. „Nem volt igazságos, hogy minden olaj a belső íven volt. Amellett, hogy már amúgy is piszkos volt itt az aszfalt, ráküldünk olyan autókat, amelyekből olaj szivárog a start előtt egy órával – ez elfogadhatatlan. Valószínűleg ez okozott több balesetet is az 1-es kanyarban.”

„Nem számítottam rá, hogy ilyen rossz lesz” – tette hozzá a Ferrari spanyolja. „Épp csak ráléptem a fékre, mégis blokkoltak a kerekek. Még csak nem is fékeztem későn, a 100 méteres jelzőtáblánál fékeztem, de 100 km/h-val lassabban érkeztem meg oda, mint egy időmérős körön. A hideg gumik valószínűleg szintén szerepet játszottak. Abszolút sokkoló volt az első körben, szerintem mindannyian küszködtünk.”

Sainz amúgy a verseny eleji megforgása után nagyot mentett, hiszen a hatodik helyen hozta be a Ferrarit, amit különösen annak fényében értékelt erős eredménynek, hogy a futam közben óvniuk kellett a motort és a gumikat is a szemcsésedéstől, így nehéz volt az előzés a forgalomban.

 

Verstappenék is egyetértenek Sainzcal

Az olajról említést tett a futamgyőztes Max Verstappen is, akinek magának is volt egy necces pillanata a startnál, hiszen Charles Leclerc támadása közben szélesre sodródott és leszorította a pályáról a monacóit, amiért később büntetést is kapott a Red Bull-os.

f1-verstappen-leclerc-lasvegas

„Az olajfolt nem volt ideális. Egy klasszikus autóból folyt ki a versenyzői parádéról. Szóval ezt talán meg kell vizsgálnunk, mert kár, hogy ilyesmi előfordul. Kicsit balra kellett kormányoznom miatta a startnál” – mesélte a holland, míg Pierre Gasly a következőket mondta:

„Nem volt kellemes, főleg úgy, hogy idén a legjobb rajthelyünkről indultunk. Már beszéltem erről az FIA-val, és biztos vagyok benne, hogy változtatni fogunk pár dolgon, mert nem tűnik fairnek, hogy egyeseknek olajban kellett startolniuk, másoknak tiszta aszfalton. Biztos, hogy meg fogják oldani.”

A versenyzők érdekvédelmi szervezetét, a GPDA-t irányító George Russell is sokkolónak nevezte a körülményeket: „Nem ez az első alkalom, hogy azt látjuk, hogy ezek a történelmi autók olajat folyatnak. Elég sokkoló volt látni, mennyire rossz a helyzet. De jó munkát végeztek a futam előtti takarítás során.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: