DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 3. szerda
F1

Verstappen nyerte a fordulatos Las Vegas-i Nagydíjat

Max Verstappen egy büntetés ellenére is nyert Vegasban. a pole-ból induló Leclerc többször is vezetett, végül másodikként zárt, Perez a harmadik.

Max Verstappen egy ötmásodperces büntetést és egy szerencsétlenül alakuló biztonsági autós fázist is legyűrve aratott újabb győzelmet és szerezte meg az első helyet Las Vegasban. Charles Leclerc és Sergio Perez hatalmas csatát vívott a második helyért, mindketten vezették a futamot, Perez a biztonsági autó miatt jutott ilyen magasra, Leclerc hibázott is egyet, de a legvégén, az utolsó kör utolsó kanyarjában kifékezte a mexikóit és visszaszerezte a második helyet.

A negyedik helyet Esteban Ocon és az Alpine húzta be, Lance Stroll és az Aston fért még be a top ötbe, Carlos Sainz a hatodik helyig zárkózott fel, Lando Norris a falba vágta a McLarent és kórházba szállították kivizsgálásra, Lewis Hamilton egy defekt ellenére is hetedik lett.

 

Így zajlott a Las Vegas-i Nagydíj

Izgalmas, fordulatos futamot hozott Las Vegas: a korábbi cirkusz után ez már csak a sportról szólt, és az első helyért is többszereplős, érdekes csatát láthattunk. Max Verstappen a rajtnál kifékezte Charles Leclerc-t és átvette a vezetést, de a nyolcadik körben szabálytalannak minősítették a megmozdulását és ötmásodperces büntetéssel sújtották érte.

f1-redbull-verstappen-vegas



Addig azonban sok minden történt: Carlos Sainz, Sergio Perez és Fernando Alonso is belekerült egy tömegjelenetbe az egyes kanyarnál, mindhárman visszaestek a mezőny végére, majd a harmadik körben Lando Norris a falba vágta a McLarent, így jönnie kellett a biztonsági autónak.

Az első etap végére elfogytak Verstappen gumijai és Leclerc még a pályán visszaelőzte, mielőtt a holland a bokszba hajtott, ahol letöltötte a büntetését és nemcsak Leclerc, de Russell mögé jött vissza. Közben a korán cserélő Perez szép előzésekkel és a többiek kiállásai miatt átvette a vezetést, egy újabb biztonsági autó pedig a kezére játszott: Verstappen és Russell ér össze, utóbbit megbüntetik érte, a törmelékek miatt viszont be kellett küzdeni a safety cart.

Leclerc itt visszaállhatott az élre, de Perez követte, majd jött Gasly, Piastri, Verstappen pedig csak ötödikként várhatta az újraindítást. A holland azonban két gyors előzéssel feljött a dobogóra, majd végignézte, ahogy az élen Leclerc és Perez gyűri egymást (a mexikói egyszer átvette a vezetést, de a Ferrari DRS-sel hamar reagált és visszaállt az élre), és szépen levadászta mindkettejüket: előbb Perezt, majd egy körrel később Leclerc-t is megelőzte, így 12 körrel a vége előtt újra ő vezette a futamot.

Leclerc nem sokkal később elfékezte magát, így Perez is elment mellette, az utolsó körök arról szóltak, hogy a monacói vissza tud-e támadni. Ez a csata végül drámai véget ért: az utolsó, 50. körben, az utolsó előzési pontnál, az utolsó kigyorsítás előtt Leclerc be tudott szúrni Perez mellé, így a monacói lett a második, a Red Bull pedig Brazília után ezúttal is az utolsó métereken veszített egy pozíciót.

Esteban Ocon a negyedik, akit ugyan George Russell megelőzött a pályán, de utóbib a korábbi büntetésével együtt végül csak a nyolcadik helyért járó pontokat kaphatja meg.

Az F1-es Las Vegas-i Nagydíj végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull RB19-Honda RBPT 50 kör
2. Charles Leclerc Ferrari SF-23-Ferrari +2,070
3. Sergio Perez Red Bull RB19-Honda RBPT +2,241
4. Esteban Ocon Alpine A523-Renault +18,665
5. Lance Stroll Aston Martin AMR23-Mercedes +20,067
6. Carlos Sainz Ferrari SF-23-Ferrari +20,834
7. Lewis Hamilton Mercedes F1 W14 +21,755
8. George Russell Mercedes F1 W14 +23,091
9. Fernando Alonso Aston Martin AMR23-Mercedes +25,964
10. Oscar Piastri McLaren MCL60-Mercedes +29,496
11. Pierre Gasly Alpine A523-Renault +34,270
12. Alexander Albon Williams FW45-Mercedes +43,398
13. Kevin Magnussen Haas VF-23-Ferrari +44,825
14. Daniel Ricciardo AlphaTauri AT04-Honda RBPT +48,525
15. Guanyu Zhou Alfa Romeo C43-Ferrari +50,162
16. Logan Sargeant Williams FW45-Mercedes +50,882
17. Valtteri Bottas Alfa Romeo C43-Ferrari +85,350
18. Yuki Tsunoda AlphaTauri AT04-Honda RBPT +4 kör
19. Nico Hülkenberg Haas VF-23-Ferrari +5 kör
kiesett Lando Norris McLaren MCL60-Mercedes 2. kör
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: