DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Verstappen jogosnak érzi a büntetését

A pillanat hevében még nem örült neki, de utólag már elismeri, hogy helyes ítélet született az F1-es Las Vegas-i Nagydíj rajtja után. Leclerc más megoldást javasol.

Charles Leclerc és Max Verstappen vághatott neki az első sorból a Formula-1-es Las Vegas-i Nagydíjnak, a holland pedig jobban rugaszkodott el a piros lámpák kialvásakor, így beért a monacói mellé az 1-es kanyar féktávján. Aztán viszont szélesre sodródott – amibe belejátszhatott a többek által kifogásolt olajfolt is –, amivel Leclerc-t is leterelte a pályáról, miközben a vezetést átvette tőle.

Eleinte úgy tűnt, a holland megúszhatja a manővert, később azonban a felügyelők öt másodperces büntetést szabtak ki rá a ferraris leszorításáért. A Red Bull-os ezt a bokszkiállásánál töltötte le, amivel több pozíciót is veszített, de végül vissza tudott térni az élre és be is zsebelte idei 18. futamgyőzelmét.

f1-verstappen-leclerc-lasvegas



Amikor Verstappent a verseny utáni sajtótájékoztatón a Formula.hu jelenlétében a büntetésről és az esetről kérdezték, így reflektált:

„Jó volt a rajtom, aztán mindketten elég későn fékeztünk, hogy védjük a pozíciónkat, de én egy kicsit beljebb voltam, a piszkosabb részen. Amint kicsit is lemegyünk itt az ívről, elképesztően kevés lesz a tapadás. És pontosan ez is történt: fékeztem, de nem volt tapadás. Nem akartam leszorítani Charles-t a pályáról, de nem tudtam lelassítani, csak csúsztam szélesre négy kerékkel. Ezért kellett szélesen fordulnunk.”

„A pillanat hevében persze tele voltam adrenalinnal, és nem örültem a döntésnek. De aztán visszanézve valószínűleg ez volt a helyes ítélet. És aztán persze azzal az öt másodperces büntetéssel nehezebb volt visszatérni az élre.”

 

Leclerc inkább visszaadatná a pozíciót

A második helyen befutó Leclerc véleményét is kikérték Verstappen megmozdulásáról és a büntetésről, amelyet jogosnak érzett, viszont egy másik ötlettel is előállt a monacói a hasonló helyzetekre:

f1-verstappen-leclerc-lasvegas-2

„Max már odajött hozzám és elmagyarázta a helyzetet. Természetesen a határon volt, kicsit a határon is túl, és szerintem megérdemelt az öt másodperces büntetés. Próbáltam nyomni a pályán kívül is, hogy megtartsam a pozíciót, de nagyon nem volt tapadás. De ez van. Megbüntették, letöltötte a büntetését, és szerintem a megfelelő büntetést kapta.”

„Úgyhogy ez van, szerintem ilyen helyzetekben jobb lenne, ha az FIA a pozíció visszaadását kérné. Mert szerintem elég nagy előnyt jelent, ha tiszta levegőben tudod óvni a gumikat. De igen, ez van.”

 

Verstappen szerint Russell nem számított rá

Verstappennek amúgy a Las Vegas-i futam későbbi szakaszában volt egy másik incidense is, amikor George Russell-lel ért össze az előzése közben. A manőverért a Mercedes-pilótát büntették – a világbajnok így látta az esetet:

„Trükkös volt. Nyilván nem szándékosan tette. Szerintem egyszerűen csak nem számított rá, hogy megelőzöm abban a kanyarban. Legalábbis így érződött: bementem mellé belülről, és rám fordult úgy, mintha nem lett volna ott senki. Szóval azt gyanítom, hogy nem látott engem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: