DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Motor

Di Giannantonio nyert Bagnaia előtt, Martin elsüllyedt

A Gresini olasz motorosa nyerte a Katari GP-t, a hajrában levadászva Bagnaiát – aki így is tetemes előnyre tett szert a Pramac spanyoljával szemben.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Foghíjas mezőny vágott neki a MotoGP idei utolsó előtti futamának, a Katari Nagydíjnak, mivel Miguel Oliveira eltörte a lapockáját a sprinten általa okozott balesetben – amelyért egyébként büntetést is kapott, amelyet alighanem csak 2024-ben fog letölteni. Persze a fő fókusz nem rajtuk volt, hanem az első sorból induló Luca Marinin, Fabio di Giannantonión és Alex Marquezen, valamint a mögülük startoló két vb-esélyesen, Francesco Bagnaián és Jorge Martinon.

motogp-bagnaia-ducati



A két bajnokaspiráns számára ellentétesen indult a 22 körös futam: Bagnaia a negyedik helyről egyenesen az élre tört, Martin alatt azonban megbicsaklott a motor a rajtnál, kis híján bukott is, így egészen a nyolcadik pozícióba esett hátra a spanyol. A pramacos ráadásul nem is tudott gyorsan visszazárkózni: az első körökben csupán csapattársát, a pályáról is lesodródó Johann Zarcót, valamint a hondás Marc Marquezt tudta megelőzni, az első ötös azonban kissé ellépett tőle.

Az élbolyban is alakult viszont a csata: bár Bagnaiát nem igazán fenyegették, mögötte Marinit átlépte Di Giannantonio, Alex Marquez és Brad Binder is – sőt, a KTM-es még a gresinis spanyolt is lendületből megelőzte, így feljött harmadiknak. Di Giannantonio megiramodott Bagnaia után is, miközben Martinnak olyannyira nem volt tempója, hogy a táv feléhez érve Maverick Vinales és Marquez is megelőzte – igaz, a repsolos aztán egy kisebbet hibázott, cserébe viszont Fabio Quartararo és Jack Miller ment el mellette keményen, amit rendkívül frusztráltan vett tudomásul a spanyol.

motogp-digiannantonio-katar

Di Giannantonio sokáig ott loholt Bagnaia sarkában, négy körrel a vége előtt pedig meg is támadta a gyári motoron ülő honfitársat. Aki nem akarta ezt annyiban hagyni, ám ennek az lett a vége, hogy kiszaladt a bukótérbe a célegyenes végén – szerencséjére volt akkora előnye, hogy így is könnyedén megtartotta a második helyet.

Az élen már nem történt változás a legvégén: a jelen állás szerint 2024-re a MotoGP-ből is kiszoruló Di Giannantonio karrierje első győzelmét aratta a királykategóriában. Bagnaia másodikként futott be, ám ezzel is jócskán elhúzott a mindössze tizedik helyet szerző Martintól: kettejük között 21 pontra nőtt a különbség a valenciai finálé előtt. A dobogóra egyébként Marini állhatott még fel, megelőzve a hajrában sokat javító Vinalest, valamint Bindert és Alex Marquezt, míg az első tízbe Quartararo, Enea Bastianini és Millert fért még be.

A futam végeredménye:

motogp-katar

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: